Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αύριο η εισήγηση για αύξηση του κατώτατου μισθού - Πότε θα εφαρμοστεί

Αύριο η εισήγηση για αύξηση του κατώτατου μισθού – Πότε θα εφαρμοστεί

Το ύψος του κατώτατου μισθού επηρεάζει και 19 επιδόματα

«Αύριο καταθέτουμε την εισήγησή μας στο υπουργικό συμβούλιο για τον κατώτατο μισθό», δήλωσε σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, στην ΕΡΤ, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει για το ύψος της αύξησης.

Όπως σημείωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου «η εισήγησή μας είναι αποτέλεσμα τόσο του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς, δηλαδή εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων, όσο και των εισηγήσεων των επιστημονικών φορέων όπως την Τράπεζα της Ελλάδος, τον ΙΟΒΕ, το ΚΕΠΕ. Την περασμένη Παρασκευή λάβαμε την τελική εισήγηση από το ΚΕΠΕ για αύξηση του κατώτατου μισθού της τάξης του 4% με 5%. Είχαμε επίσης εισηγήσεις από μικρότερους εργοδότες οι οποίες ήταν ακριβώς στο 3,5% αλλά και εισηγήσεις που φτάνανε μέχρι το 12%, 13%».

«Μπορεί η οικονομία μας να κρατείται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο διεθνώς»

Ακόμη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τόνισε πως «την επόμενη Τετάρτη 27 Μαρτίου, θα υπάρξει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ώστε ο νέος κατώτατος μισθός, να εφαρμοστεί από 1η Απριλίου. Κύριο μέλημά μας είναι η στήριξη του εργατικού δυναμικού ειδικά τώρα εν όψει καλοκαιριού και θερινής και τουριστικής περιόδου που θέλουμε οι μισθοί να είναι υψηλότεροι και το διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά να μπορεί να καλύπτει το κύμα της ακρίβειας. Από την άλλη, να μπορεί η οικονομία μας να κρατείται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο διεθνώς. Να θυμίσω επίσης ότι ο κατώτατος μισθός επηρεάζει και τα 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, αλλά και στα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της ΔΥΠΑ».

Πλατφόρμα Εργαζόμενων Συνταξιούχων

Από εκεί και πέρα, η ίδια ανέφερε ως «ανέλπιστη επιτυχία η λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Μέσα σε τρεις εβδομάδες έχουμε φτάσει στους 45.000 εργαζόμενους συνταξιούχους που έχουν κάνει αίτηση. Από μόνο του το στοιχείο αυτό επιβεβαιώνει την ορθότητα του μέτρου».

Συμπλήρωσε, δε, ότι «πρόκειται για έναν αριθμό που υπερβαίνει το σύνολο των συνταξιούχων που είχαν δηλώσει πως εργάζονται πριν τη λειτουργία της πλατφόρμας και που ξεπερνά τις αρχικές μας προβλέψεις. Ένα χρόνο πριν, δηλαδή, ξέραμε ότι εργάζονται στη χώρα 36.000 συνταξιούχοι. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για μια ουσιώδη βελτίωση στο εισόδημα των εργαζόμενων συνταξιούχων καθώς πλέον λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους από το 70% που λάμβαναν έως τώρα. Με τη νέα αυτή μεταρρύθμιση, που κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας: Προστατεύουμε τους συνταξιούχους και αυξάνουμε το εισόδημά τους».

Έλεγχοι ΣΕΠΕ

Ακόμη, η Δόμνα Μιχαηλίδου επισήμανε ότι «με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, 3.500 εργαζόμενοι έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα τους από 250 επιχειρήσεις ακριβώς επειδή εντοπίστηκαν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο. Η Ψηφιακή Κάρτα εργασίας εφαρμόζεται, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από μια κεντροδεξιά Κυβέρνηση που είναι δίπλα στους εργαζομένους».

Τέλος, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υποστήριξε πως «όλοι οι εργαζόμενοι, και τονίζω όλοι, θα πληρώνονται τις ώρες που δουλεύουν. Χωρίς καμία εξαίρεση. Στις μισθολογικές συνθήκες είμαστε κάθετοι και δεν είμαστε κάθετοι στη ρητορική, είμαστε κάθετοι στην πράξη. Γι’ αυτό λοιπόν εντατικοποιούμε τους ελέγχους και εφαρμόζουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Όσον αφορά στους ελέγχους, φέτος, έχουμε αυξήσει κατά 20% τους ελέγχους σε σχέση με πέρσι. Πως γίνονται οι έλεγχοι; Οι έλεγχοι γίνονται στοχευόμενοι. Πού γίνονται; Εκεί που απασχολούνται πιο πολύ πολίτες τρίτης εθνικότητας, εκεί που απασχολούνται νομίμως θεωρητικά ανήλικοι, στην εποχική εργασία και στις οικοδομές. Στοχευόμενα, ιδιαίτερα σε αυτούς τους τέσσερις κλάδους».

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024