Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε νέα κρίση η Πορτογαλία

Σε νέα κρίση η Πορτογαλία

Τρεις στις τέσσερις πορτογαλικές οικογένειες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα

Τρεις στις τέσσερις οικογένειες δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα «βαρόμετρο Deco Proteste», το οποίο υπογραμμίζει τη στέγαση ως «βασικό παράγοντα της οικονομικής πίεσης» στην Πορτογαλία.

Με στόχο τη μέτρηση της ικανότητας των πορτογαλικών οικογενειών να πληρώνουν καθημερινά έξοδα σε έξι τομείς – φαγητό, εκπαίδευση, στέγαση, αναψυχή, μετακίνηση και υγεία – το «βαρόμετρο» εξέτασε σχεδόν 7.000 άτομα, με το 75% να παραδέχεται ότι είχαν δυσκολίες να τα βγάλουν πέρα. Οι λογαριασμοί τους βρίσκονται σε «κρίσιμη κατάσταση».

«Η στεγαστική κρίση αναδεικνύεται ως ένας από τους κύριους παράγοντες στην οικονομική πίεση των πορτογαλικών οικογενειών, καταστέλλοντας κάθε ανακούφιση που παρέχεται από την πτώση του πληθωρισμού», τονίζει το Deco Proteste.

Υποδεικνύοντας την αύξηση των επιτοκίων ως «έναν από τους λόγους για τους οποίους σχεδόν το 28% των οικογενειών αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πληρωμή των τραπεζικών δανείων», η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών σημειώνει ότι «η αξία των ενοικίων συνέβαλε και στις δυσκολίες», με το 23% των ενοικιαστών να «αγωνίζονται σκληρά να πληρώσουν ενοίκιο για τα σπίτια τους».

Τα «φέρνουν δύσκολα»

Αν και οι δαπάνες για τη μετακίνηση, την υγεία και τα τρόφιμα έχουν βελτιωθεί, το βαρόμετρο δείχνει ότι ο πληθωρισμός «συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά έναν σημαντικό αριθμό Πορτογάλων»: Περίπου το ένα τρίτο (31%) των οικογενειών αποκαλύπτουν ότι αντιμετωπίζουν «πολύ περισσότερες» δυσκολίες στην πληρωμή των εξόδων, ενώ το 4% δηλώνει ότι αυτό είναι «αδύνατη αποστολή» και μόνο μια μειοψηφία (6%) δεν αισθάνθηκε τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών των αγαθών.

Οι μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και εκείνες στις οποίες ένα από τα μέλη είναι άνεργο, ξεχωρίζουν ως αυτές που παρουσιάζουν τις περισσότερες δυσκολίες και, στην περίπτωση των μονογονεϊκών οικογενειών, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι «περίπου στο 75% τους η Πορτογαλία αντιμετωπίζει μια κατάσταση ακραίας φτώχειας».

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, η ένωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «οι προοπτικές του πορτογαλικού λαού για τους υπόλοιπους μήνες του 2024 δεν είναι αισιόδοξες» και προβλέπει «αύξηση των οικονομικών δυσκολιών στο τρέχον πλαίσιο πληθωρισμού και αβεβαιότητας για την εξέλιξη των επιτοκίων του στεγαστική πίστωση».

Τρόφιμα (κρέας, ψάρια, λαχανικά και φρούτα κ.λπ.), οι λογαριασμοί του νοικοκυριού (αέριο, ρεύμα και νερό κ.λπ.) και υγεία είναι τα έξοδα όπου, σύμφωνα με την Deco Proteste, αναμένονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις.

Το 2023, στην κατάταξη των 10 δαπανών που αυξήθηκαν περισσότερο, ήταν το ενοίκιο σπιτιού (+11% σε σύγκριση με το 2022), τα εστιατόρια (+7%), το δάνειο (+6%), οι πολυήμερες διακοπές (+6%), τα βιβλία και «streaming» (+4%), τριτοβάθμια εκπαίδευση (+4%), συναυλίες, θέατρο, κινηματογράφος, μουσεία (+4%), αθλητικές δραστηριότητες (+4%), υγεία (+4%) και λαχανικά και φρούτα (+ 4 %).

Η έρευνα Deco Proteste πραγματοποιήθηκε μεταξύ Δεκεμβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024, με 6734 έγκυρες απαντήσεις που συγκεντρώθηκαν. Προκειμένου να αντικατοπτρίζεται η πραγματικότητα του των πορτογαλικών οικογενειών, τα δεδομένα σταθμίστηκαν με βάση την ηλικία, το φύλο, την περιοχή και τα εκπαιδευτικά προσόντα.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024