Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H δεξιά Δημοκρατική Συμμαχία της Πορτογαλίας ρισκάρει με ψήφο ανοχής από την άκρα δεξιά

H δεξιά Δημοκρατική Συμμαχία της Πορτογαλίας ρισκάρει με ψήφο ανοχής από την άκρα δεξιά

Η δεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (AD) της Πορτογαλίας, η οποία κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής, ελπίζει ότι οι νέες προγραμματικές δηλώσεις θα της δώσουν ψήφο ανοχής χωρίς συμφωνία με την ακροδεξιά.

Η δεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (AD) της Πορτογαλίας, η οποία κέρδισε τις εκλογές της Κυριακής με μικρή διαφορά και χωρίς αυτοδυναμία, ελπίζει ότι οι προτεινόμενες από αυτήν φορολογικές περικοπές και αυξήσεις μισθών θα είναι αδύνατο να απορριφθούν από το ακροδεξιό κόμμα Chega, επιτρέποντάς της να κυβερνήσει χωρίς συμφωνίες με τους ακροδεξιούς και την παραχώρηση υπουργείων.

Το Chega τετραπλασίασε τις κοινοβουλευτικές του έδρες σε 48, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση μετά το AD και τους εν ενεργεία Σοσιαλιστές. Ο ηγέτης της Chega Αντρέ Βεντούρα δήλωσε ότι το αποτέλεσμα σημαίνει ότι η Πορτογαλία επιθυμεί το κόμμα του ως μέρος μιας κυβέρνησης της AD, αλλά η κεντροδεξιά συμμαχία έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε επίσημη συμφωνία με την Chega για να κυβερνήσει.

Ο Λουίς Μοντενέγκρο δήλωσε ότι οι άμεσες προτεραιότητές του είναι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και ότι θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αστυνομικών και των εκπαιδευτικών

«Αυτό που θέλουμε να συζητήσουμε είναι οι 1,1 εκατομμύρια πολίτες που ψήφισαν υπέρ της Chega… Ας εφαρμόσουμε πολιτικές για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη αυτών των 1,1 εκατομμυρίων Πορτογάλων που είναι δυσαρεστημένοι», δήλωσε στην εφημερίδα Publico ο Μιγκέλ Πίντο Λουζ, αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) που ηγείται του AD.

O Αντρές Βεντούρα σκοπεύει να «πουλήσει» πολύ ακριβά τις ψήφους της ακροδεξιάς.

Με μειώσεις φόρων, αυξήσεις συντάξεων και αυξήσεις μισθών για την αστυνομία και τους εκπαιδευτικούς προσπαθεί να κερδίσει την ανοχή της ακροδεξιάς

Είπε ότι πολιτικές όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος, οι υψηλότερες συντάξεις και οι αυξήσεις μισθών για την αστυνομία και τους εκπαιδευτικούς θα παρουσιαστούν για να τις εξετάσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του Τσέγκα, και να δουν αν θα έχουν το θάρρος να απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους τους και να τις απορρίψουν.

Ο Βεντούρα δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η AD «δεν μπορεί να μας ζητάει σταθερότητα καταπατώντας μας» και προειδοποίησε ότι δεν θα υποστηρίξει τον προϋπολογισμό του 2025 αν δεν υπάρξουν διαπραγματεύσεις και ότι μια κατάρρευση της κυβέρνησης θα είναι ευθύνη της AD. Η μη έγκριση του προϋπολογισμού είχε στο παρελθόν συνήθως ως αποτέλεσμα πρόωρες εκλογές.

Ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Βεντούρα, ο γενικός γραμματέας του PSD Ούγκο Σοάρες δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ότι η στάση του κόμματος παραμένει αμετάβλητη, αφού είχε πει «ένα εκατομμύριο φορές» ότι δεν θα υπάρξει κοινοβουλευτική συμφωνία με τον Τσέγκα. Εάν οι Σοσιαλιστές και ο Τσέγκα συνεργάζονταν για να ανατρέψουν το AD, κάτι που θα σήμαινε ζημιά στη φήμη και των δύο, «αυτό θα ήταν πρόβλημα για τους Πορτογάλους που… δεν θέλουν εκλογές κάθε έξι μήνες», πρόσθεσε.

Υποστηρικτές των οικολόγων αντέδρασαν στην νίκη της κεντροδεξιάς με μπογιές, καθώς ο συνασπισμός έχει πολύ χαλαρά μέτρα για το περιβάλλον.

Η Πορτογαλία είχε δύο πρόωρες εκλογές τα τελευταία δύο χρόνια

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ηγέτης του PSD και του AD Λουίς Μοντενέγκρο δήλωσε ότι οι άμεσες προτεραιότητές του ως πρωθυπουργός θα είναι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και ότι θα προσπαθήσει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αστυνομικών και των εκπαιδευτικών.

Ο Filipe Garcia, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Informacao de Mercados Financeiros, δήλωσε ότι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2023 ύψους περίπου 1% που θα κληρονομήσει η AD από τους Σοσιαλιστές θα της επιτρέψει να εφαρμόσει σταδιακά αυτά τα μέτρα, χωρίς να θυσιάσει την ικανότητά της να κυβερνά ή να επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.

Η Μαρίνα Κόστα Λόμπο, επικεφαλής του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών, προειδοποίησε ότι οι αποσπασματικές συμφωνίες δεν παρέχουν καμία εγγύηση σταθερότητας, ενώ η συμπεριφορά του Τσέγκα είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Sports in

Το χρυσό στο Παρίσι και οι λόγοι που ο Πετρούνιας μπορεί να το κατακτήσει! (pics)

Yπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν τεράστιο ρόλο στην προσπάθεια του να επαναλάβει το χρυσό θρίαμβο του 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024