Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πορτογαλία: Ντέρμπι κεντροδεξιών με σοσιαλιστές και διαφορά 0,01% στο 99% των ψήφων

Πορτογαλία: Ντέρμπι κεντροδεξιών με σοσιαλιστές και διαφορά 0,01% στο 99% των ψήφων

Με κέρδος 11% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το κόμμα Αρκετά βρίσκεται στην τρίτη θέση. Οι Σοσιαλδημοκράτες πέρασαν στη πρώτη θέση με 0,01%, δεύτεροι οι Σοσιαλιστές για την ώρα.

Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους (98,75%), το κεντροδεξιό κόμμα DA και το κεντροαριστερό κόμμα SP είναι σχεδόν ισόπαλα με εναλλαγές στην πρωτιά και διαφορά 0,01%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Chega κερδίζει την τρίτη θέση. Το Chega (Αρκετά) αυξάνει κατακόρυφα τη δημοτικότητά του. Βρίσκεται σε τροχιά να πάρει 18% – 11% περισσότερο από τις προηγούμενες εκλογές του 2022.

«Το τελικό αποτέλεσμα δεν θα γίνει πιθανότατα γνωστό σήμερα», δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. Με καταμετρημένο το 98,94% των ψήφων στις 0030 CET της Δευτέρας τα αποτελέσματα ήταν.

Πλέον η κεντροδεξιά μπορεί να κυβερνήσει μόνο με την βοήθεια των ακροδεξιών

Η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία, ένας σχηματισμός με επικεφαλής το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, βρίσκεται στο 28,67%. Το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι δεύτερο με 28,66%. Το ακροδεξιό λαϊκιστικό κόμμα Chega (Αρκετά) είναι τρίτο με 18,05%. Πλέον συγκυβέρνηση μπορεί να κάνει η κεντροδεξιά με την ακροδεξιά, παρότι έχει αρνηθεί οποιαδήποτε συνεργασία.

Μπογιές πέταξαν οικολόγοι διαδηλωτές εναντίον του συνασπισμού των κεντροδεξιών.

Φλερτάρει η ακροδεξιά με την συγκυβέρνηση – 11% αύξηση από τις προηγούμενες εκλογές

«Το Chega θα μπορούσε να φτάσει απόψε πάνω από το 20% των ψήφων. Είναι ένα απολύτως ιστορικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Αντρέ Βεντούρα, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος. «Οι Πορτογάλοι είπαν ξεκάθαρα ότι θέλουν μια δικομματική κυβέρνηση: Το Chega και τη Δημοκρατική Συμμαχία» (σ.σ. Συγκυβέρνηση 3 κεντροδεξιών και δεξιών κομμάτων), πρόσθεσε.

Σε μια διολίσθηση προς την ακροδεξιά που παρατηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε όλο τον κόσμο, το τραμπικό κόμμα της Πορτογαλίας ανέβασε τα ποσοστά του κατά 11%. Η δημοσκόπηση του Καθολικού Πανεπιστημίου της Πορτογαλίας δημοσιεύθηκε από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTP και σε προηγούμενες εκλογές έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό ακριβής.

Το Κέντρο Μελετών και Δημοσκοπήσεων (Cesop) του πανεπιστημίου είχε εκτιμήσει νωρίτερα ότι η συμμετοχή θα κυμαινόταν μεταξύ 62 και 68%. Συγκριτικά, στις γενικές εκλογές του 2022, ήταν 51,46 τοις εκατό.

Ο Λούις Μοντενέγρο ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του κεντροδεξιού συνασπισμού AD.

Η αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές στην Πορτογαλία ευνοούσε την «αντισυστημική ψήφο»

Μια σειρά από πρόσφατα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν αμαυρώσει τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και δεκαετίες – το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κατεβαίνει με δύο μικρούς συμμάχους σε έναν συνασπισμό που ονομάζει Δημοκρατική Συμμαχία. Αυτά τα παραδοσιακά κόμματα αναμένονταν να συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους. Όπως και έγινε.

Η απογοήτευση του κοινού για την πολιτική ως συνήθως είχε ήδη διαχυθεί πριν από τις διαμαρτυρίες για τα σκάνδαλα και τις δωροδοκίες. Οι χαμηλοί μισθοί και το υψηλό κόστος διαβίωσης – που επιδεινώθηκε πέρυσι από την εκτίναξη του πληθωρισμού και των επιτοκίων – σε συνδυασμό με την κρίση στέγασης και τις αδυναμίες της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης συνέβαλαν στη δυσαρέσκεια. Οι εκλογές διεξάγονται επειδή ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε τον Νοέμβριο μετά από οκτώ χρόνια πρωθυπουργίας εν μέσω έρευνας για διαφθορά στην οποία εμπλέκεται ο επικεφαλής του επιτελείου του.

Ο Κόστα δεν έχει κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα. Παρότι αυτό δεν αποτελεί υποχρεωτικά δείκτη αθωώτητας. Οι Σοσιαλδημοκράτες, επίσης, βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λίγο πριν από την προεκλογική εκστρατεία από ένα σκάνδαλο δωροδοκίας που οδήγησε στην παραίτηση δύο επιφανών στελεχών του κόμματος.

Ο πρόεδρος του προσωποπαγούς Chega είναι πλέον εκ των ρυθμιστών των εξελίξεων.

Τι πρεσβεύει το κόμμα Chega που μπορεί να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων

Το τρίτο κόμμα συγκέντρωσε το 18% των ψήφων σε μια πολιτική μετατόπιση προς τα δεξιά που έχει ήδη παρατηρηθεί αλλού στην Ευρώπη. Η Ισπανία και η Γαλλία έχουν παρακολουθήσει παρόμοιες τάσεις τα τελευταία χρόνια. Στη Γερμανία το ρατσιστικό AfD ετοιμάζεται για υψηλά ποσοστά, η Ιταλία έχει ήδη ακροδεξιά κυβέρνηση και πολλά κεντροδεξιά κόμματα ενστερνίζονται ακραίες πολιτικές σε μια προσπάθεια να ανακόψουν τα ποσοστά των ακροδεξιών, δηλητηριάζοντας ολόκληρη την κοινωνία.

Ο ηγέτης του κόμματος Chega, Αντρέ Βεντούρα, εκμεταλλεύτηκε έξυπνα αυτή τη δυσαρέσκεια και δημιούργησε ένα κοινό μεταξύ των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόλις πέντε ετών, το Chega συγκέντρωσε την πρώτη του έδρα στο κοινοβούλιο της Πορτογαλίας των 230 εδρών το 2019. Αυτό αυξήθηκε σε 12 έδρες το 2022 και οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα μπορούσε να υπερδιπλασιάσει τον αριθμό αυτό αυτή τη φορά. Ο Βεντούρα λέει ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες προτάσεις του κόμματός του -όπως ο χημικός ευνουχισμός για ορισμένους σεξουαλικούς παραβάτες και η καθιέρωση ποινών ισόβιας κάθειρξης- αν αυτό ανοίξει την πόρτα για τη συμπερίληψή του σε μια πιθανή κυβερνητική συμμαχία με άλλα κεντροδεξιά κόμματα.

Η επιμονή του στην εθνική κυριαρχία αντί της στενότερης ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το σχέδιό του να παραχωρήσει στην αστυνομία το δικαίωμα της απεργίας είναι άλλα ζητήματα που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις φιλοδοξίες του να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Βεντούρα είχε μια πολύχρωμη καριέρα. Από ασκούμενος δικηγόρος και καθηγητής πανεπιστημίου με ειδίκευση στο φορολογικό δίκαιο, έγινε αθυρόστομος τηλεοπτικός ειδήμων ποδοσφαίρου, συγγραφέας βιβλίων χαμηλού επιπέδου και εμπρηστικό ρήτορας στην προεκλογική εκστρατεία.

Στην πρώτη θέση προς ώρας βρίσκεται ο ηγέτης των σοσιαλιστών Πέδρο Νούνο Σάντος.

Πορτογαλία όπως Ελλάδα – Η συνταγή της αυτοκτονίας που αγνοεί η Δεξιά

Η εισροή ξένων επενδυτών ακινήτων, τουρίστες που αναζητούν βραχυχρόνιες μισθώσεις και ψηφιακοί νομάδες που αναζητούν μεσοχρόνιες μισθώσεις, μαζί με την δηλητηριώδη σε όλο τον κόσμο Χρυσή Βίζα έφερε μια εκτίναξη στις τιμές των κατοικιών, ιδίως σε μεγάλες πόλεις όπως η πρωτεύουσα Λισαβόνα, όπου πολλοί ντόπιοι έχουν τεθεί εκτός αγοράς.

Η οικονομία αισθάνεται ότι έχει κολλήσει σε χαμηλή ταχύτητα. Οι Πορτογάλοι, οι οποίοι συγκαταλέγονται εδώ και καιρό μεταξύ των χαμηλότερων εισοδημάτων στη Δυτική Ευρώπη, έλαβαν πέρυσι ένα μέσο μηνιαίο μισθό προ φόρων περίπου 1.500 ευρώ – μόλις και μετά βίας αρκετό για να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στη Λισαβόνα.

Σχεδόν 3 εκατομμύρια Πορτογάλοι εργαζόμενοι κερδίζουν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς διορισμένο οικογενειακό γιατρό αυξήθηκε σε 1,7 εκατομμύρια πέρυσι, ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ και από 1,4 εκατομμύρια το 2022. Πλέον είναι χωρίς υγεία, παιδεία, μισθό και σπίτι σε μια συνταγή α λα ελληνικά.

Πηγή: Euronews με πληροφορίες in

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024