Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τζούλιαν Ασάνζ: Ενδεχόμενο συμφωνίας ενοχής με μειωμένη κατηγορία

Τζούλιαν Ασάνζ: Ενδεχόμενο συμφωνίας ενοχής με μειωμένη κατηγορία

Ένα βρετανικό δικαστήριο εξετάζει επί του παρόντος εάν θα επιτραπεί μια τελευταία έφεση από τον Ασάνζ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει εάν θα επιτρέψει στον Τζούλιαν Ασάνζ να δηλώσει ένοχος σε μειωμένη κατηγορία για κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, ανοίγοντας την πιθανότητα μιας συμφωνίας που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην απελευθέρωσή του από βρετανική φυλακή.

Ο Ασάνζ, ο ιδρυτής των WikiLeaks, δίνει μια επίπονη νομική μάχη με τη βρετανική κυβέρνηση για να αποφύγει την έκδοση στις ΗΠΑ για να δικαστεί για δημοσίευση χιλιάδων εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ γύρω στο 2010.

Ένα βρετανικό δικαστήριο εξετάζει επί του παρόντος εάν θα επιτραπεί μια τελευταία έφεση από τον Ασάνζ. Αφού οι εισαγγελείς των ΗΠΑ τον απήγγειλαν το 2019, οι βρετανικές αρχές επιβολής του νόμου τον συνέλαβαν και έκτοτε βρίσκεται σε φυλακή του Λονδίνου, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης και οι δικηγόροι του Ασάνζ είχαν προκαταρκτικές συζητήσεις τους τελευταίους μήνες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία για να τελειώσει το μακρύ νομικό δράμα , σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, μια πιθανή άμβλυνση σε μια αντιπαράθεση γεμάτη με πολιτικές και νομικές πολυπλοκότητες.

Τέλος στο μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα;

Οι συνομιλίες έρχονται καθώς ο Ασάνζ έχει περάσει περίπου πέντε χρόνια πίσω από τα κάγκελα. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν φθίνουσες πιθανότητες ότι θα εκτίσει πολύ περισσότερο χρόνο ακόμη και αν καταδικαζόταν στην πολιτεία.

Οι συζητήσεις παραμένουν σε εξέλιξη και οι συνομιλίες μπορεί να διακοπούν. Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε έγκριση στα υψηλότερα επίπεδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Μπάρι Πόλακ, δικηγόρος του Ασάνζ, είπε ότι δεν του δόθηκε καμία ένδειξη ότι το τμήμα θα προχωρήσει σε συμφωνία. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εάν οι εισαγγελείς επιτρέψουν στον Ασάνζ να επικαλεστεί την κατηγορία των ΗΠΑ για κακή διαχείριση απόρρητων εγγράφων -κάτι που οι δικηγόροι του έχουν επικαλεστεί ως πιθανότητα- θα ήταν πλημμέλημα. Σύμφωνα με μια τέτοια συμφωνία, ο Ασάνζ θα μπορούσε ενδεχομένως να υποβάλει την έκκληση από απόσταση, χωρίς να πατήσει το πόδι του στις ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας αναμένεται να αποφασίσει εντός εβδομάδων εάν θα χορηγήσει στον Ασάνζ ένα περαιτέρω δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ Εάν το δικαστήριο αποφανθεί εναντίον του, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανότατα θα έχει 28 ημέρες για να παραλάβει τον Ασάνζ και να τον παραπέμψει σε δίκη.

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024