Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τζούλιαν Ασάνζ: Θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ο ιδρυτής των Wikileaks;

Τζούλιαν Ασάνζ: Θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ο ιδρυτής των Wikileaks;

Ξεκίνησε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας η ακροαματική διαδικασία για την αναίρεση της απόφασης που τον θέλει να παραδίδεται στους Αμερικανούς

Ενα επεισόδιο πιο κοντά στο τέλος του βρίσκεται το θρίλερ που εκτυλίσσεται εδώ και 14 χρόνια με πρωταγωνιστή τον Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την έναρξη της διήμερης προκαταρκτικής ακροαματικής διαδικασίας στο ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας (όπου παραμένει φυλακισμένος από το 2019) για την έφεση την οποία έχει καταθέσει προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ασάνζ κατάφερε να διεισδύσει τόσο όσο κανείς άλλος στα άδυτα του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φέρνοντας στη δημοσιότητα δεκάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, καθώς και ενέργειες που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τις ΗΠΑ

Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για τον ιδρυτή των Wikileaks, ο οποίος κατάφερε να διεισδύσει τόσο βαθιά όσο κανείς άλλος στα άδυτα του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φέρνοντας στη δημοσιότητα δεκάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, καθώς και ενέργειες που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τις ΗΠΑ, κυρίως όσον αφορά τους θανάτους αμάχων κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Ελευθεροτυπία, εκτός από όσα έχουν να κάνουν με εγκλήματα πολέμου και διαφθορά». Διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ

Η Τσέλσι Μάνινγκ

Αυτή, άλλωστε, είναι και η αιτία που η Ουάσιγκτον ζητεί επιμόνως την έκδοση του Ασάνζ, σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί – επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο οι δικηγόροι του κατηγορούν ότι είχε εξετάσει και σενάρια δολοφονίας του – 18 κατηγορίες, ανάμεσά τους και της εσχάτης προδοσίας.

Κι αυτό διότι, όπως τονίζεται, με τις αποκαλύψεις του έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ και τις ζωές δεκάδων ανθρώπων, κυρίως πρακτόρων και συνεργατών τους.

Οι αμερικανικές αρχές υποστηρίζουν, ωστόσο, πως δεν διώκουν την ελευθερία της έκφρασης, αλλά τη συνέργεια του Ασάνζ με την Τσέλσι Μάνινγκ: του στελέχους των υπηρεσιών πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που του παρείχε πρόσβαση στα επίμαχα ντοκουμέντα, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί και να φυλακιστεί για επτά χρόνια προτού λάβει χάρη από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ποινή φυλάκισης

Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι πως πρόκειται για κατηγορίες οι οποίες, εφόσον γίνουν δεκτές, μπορούν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης που συνολικά θα φτάνει τα 175 χρόνια – με πραγματικό χρόνο παραμονής πίσω από τα σίδερα τα 30-40 χρόνια (αν και οι κατήγοροι κάνουν λόγο για μόλις 4-6 χρόνια).

Από την πλευρά τους, το νομικό επιτελείο υπεράσπισης του Ασάνζ και οι δεκάδες προσωπικότητες και οργανώσεις που τον υποστηρίζουν – όπως η Διεθνής Αμνηστία, καθώς και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Αντονι Αλμπανέζε, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της μεταφοράς του στη χώρα που γεννήθηκε – προειδοποιούν πως η έκδοσή του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα αποβεί πιθανότατα μοιραία για τον Ασάνζ.

Προβάλλουν δε το επιχείρημα ότι η υγεία του είναι ήδη κλονισμένη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι συνθήκες κράτησής του θα είναι εξαιρετικά δύσκολες.

«Πολιτικός κρατούμενος»

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι η σύζυγός του Στέλλα επέμεινε στις δηλώσεις που έκανε έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο σε συγκέντρωση συμπαράστασης στον Ασάνζ πως η δίωξη εναντίον του συνιστά «επίθεση κατά όλων των δημοσιογράφων του κόσμου, της αλήθειας και του δικαιώματος της κοινής γνώμης να γνωρίζει».

Η ίδια, μάλιστα, τον χαρακτήρισε «πολιτικό κρατούμενο», ενώ δεν δίστασε να τον συγκρίνει και με τον πολιτικό αντίπαλο του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες την προηγούμενη εβδομάδα σε ρωσικές φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Αρκτικό Κύκλο, τονίζοντας πως «ό,τι συνέβη στον Ναβάλνι μπορεί να συμβεί και στον Τζούλιαν».

Ανάλογα επιχειρήματα πρόβαλε και ο δικηγόρος του Ασάνζ, Εντουαρντ Φιτζέραλντ, ισχυριζόμενος ανάμεσα στα άλλα ότι «διώκεται για τις συνήθεις δημοσιογραφικές πρακτικές της απόκτησης και δημοσιοποίησης εμπιστευτικών πληροφοριών που είναι αληθείς και ενδιαφέρουν τον δημόσιο βίο».

Πρόσθεσε δε πως η δίωξή του «έχει προκαλέσει δικαιολογημένη ανησυχία στους δημοσιογράφους σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η ζωή του όλη

Ιούλιος 1971: Γεννήθηκε στο Τάουνσβιλ της Αυστραλίας. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

1995: Συνελήφθη για πρώτη φορά και καταδικάστηκε ως χάκερ. Του επιβλήθηκε πρόστιμο αλλά απέφυγε τη φυλακή, δεσμευόμενος να μην επαναλάβει το αδίκημα.

2006: Ιδρύει το Wikileaks, έναν ψηφιακό «χώρο υποδοχής» για όσους θα επιθυμούσαν να διαρρεύσουν απόρρητα ντοκουμέντα.

Απρίλιος 2010: Το Wikileaks γίνεται παγκοσμίως γνωστό με τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο από επίθεση αμερικανικού ελικοπτέρου Απάτσι στη Βαγδάτη, το 2007, που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, ανάμεσά τους και δύο δημοσιογράφους του Reuters.

Νοέμβριος 2010: Δικαστήριο της Σουηδίας διατάζει τη σύλληψή του στο πλαίσιο έρευνας για την καταγγελία δύο εθελοντριών του Wikileaks στη χώρα ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση. Στις 7 Δεκεμβρίου συλλαμβάνεται από τη βρετανική αστυνομία με βάση πανευρωπαϊκό ένταλμα που είχε εκδώσει η Σουηδία.

Ιούνιος 2012: Καταφεύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ζητώντας άσυλο, μετά την απόρριψη της έφεσής του από το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας. Το αίτημά του γίνεται δεκτό έπειτα από δύο μήνες.

Απρίλιος 2019: Στις 11 του μήνα, ο Ασάνζ συλλαμβάνεται εντός της πρεσβείας, καθώς η κυβέρνηση του Ισημερινού ακύρωσε το άσυλο που του παρείχε. Δύο χρόνια νωρίτερα, η Σουηδία είχε κλείσει τον φάκελο των ερευνών για την αρχική καταγγελία.

Ιούνιος 2019: Ενώ βρετανικό δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε 50 εβδομάδες φυλάκισης για παραβίαση των όρων της εγγύησής του, οι ΗΠΑ ζητούν επισήμως την έκδοσή του με την κατηγορία και της κατασκοπείας.

Ιανουάριος 2021: Βρετανικό δικαστήριο απορρίπτει την έκδοση στις ΗΠΑ, απόφαση που ανατρέπεται τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους από το ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου.

Μάρτιος 2022: Ο Ασάνζ παντρεύεται τη σύντροφό του Στέλλα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς. Στο μεταξύ, είχε αποκτήσει μαζί της δύο παιδιά.

Ιούνιος 2022: Η τότε υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πάτελ, εγκρίνει την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024