Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
3500 τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες συνεδριάζουν στη Μονς

3500 τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες συνεδριάζουν στη Μονς

Παροτρύνουν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να ενδυναμώσουν τις περιφέρειες και τις πόλεις ώστε να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις

Η 10η Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων, που συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και την Περιφέρεια της Βαλλονίας, ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου στη Μονς με την ισχυρή συμμετοχή περιφερειακών και τοπικών εκπροσώπων. Οι επενδύσεις της ΕΕ για τη δίκαιη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την ισότητα των φύλων και την ένταξη ήταν τα βασικά θέματα των πρώτων ημερίδων.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), Vasco Alves Cordeiro, και ο Υπουργός της Περιφέρειας της Βαλλονίας κ. Elio Di Rupo, μαζί με περισσότερους από 3.500 δημάρχους, συμβούλους, υπουργούς περιφερειακής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των εθνικών κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών, συζήτησαν τον ρόλο των περιφερειακών και τοπικών αρχών και τα οριζόντια ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο με κορυφαίους εκπροσώπους του παγκόσμιου, ενωσιακού και εθνικού επιπέδου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η Roberta Metsola, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Fatimetou Abdel Malick, Πρόεδρος της περιφέρειας Nouakchott, πρόεδρος του τμήματος Αφρικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Ηνωμένων Πόλεων και Τοπικών Κυβερνήσεων, Sergio Aguiar, Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Πολιτειακών Νομοθετών (Βραζιλία), Brian Patrick Kennedy, Πρόεδρος της Εθνικής Διάσκεψης των Πολιτειακών Νομοθετικών Αρχών (Ηνωμένες Πολιτείες), Rudi Vervoort, Υπουργός-Πρόεδρος της Περιφέρειας Βρυξελλών – Πρωτευούσης, Tetiana Yehorova – Lutsenko, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου του Χάρκοβο (Ουκρανία).

Η σύνοδος κορυφής αποτελεί μια κρίσιμη στιγμή για τη διαμόρφωση του οράματος των περιφερειών και των πόλεων για το μέλλον της Ευρώπης, 11 εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές και λίγες ημέρες πριν από ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι βασικές προτεραιότητες για μια ισχυρότερη, δικαιότερη και ανθεκτικότερη Ευρώπη που συζητήθηκαν σήμερα θα κατοχυρωθούν σε δήλωση που θα παραδοθεί στον Πρωθυπουργό Alexander De Croo, ο οποίος εκπροσωπεί τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, την Τρίτη το πρωί.

Η 10η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων σηματοδοτεί την 30ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, της πολιτικής συνέλευσης των τοπικών και περιφερειακών εκπροσώπων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Περισσότεροι από 3.500 τοπικοί και περιφερειακοί εκπρόσωποι από 59 χώρες και τις 5 ηπείρους συγκεντρώνονται για να αντιμετωπίσουν την υποεθνική απάντηση για να ξεπεράσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις και να καλέσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσουν ότι όλες οι πολιτικές της ΕΕ είναι εδραιωμένες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ενισχύοντας έτσι τη δημοκρατική νομιμότητα και αποτελεσματικότητα της ΕΕ.

Αποσπάσματα τοποθετήσεων

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, κ. Vasco Alves Cordeiro, δήλωσε: Η Ευρώπη συμβαίνει μόνο επειδή το κάνουν οι πόλεις και οι περιφέρειες. Αυτή η σύνοδος κορυφής δεν σηματοδοτεί μόνο την 30ή επέτειο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, αλλά είναι η στιγμή κατά την οποία, για πρώτη φορά, οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες από όλες τις ηπείρους συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις και να προβάλουν ένα όραμα για το μέλλον. Περισσότερο από ποτέ, δείχνουμε ότι ο ρόλος των περιφερειών και των πόλεων είναι καίριας σημασίας για την ενίσχυση της δημοκρατίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο κ. Elio Di Rupo (BE/PES), Υπουργός της Περιφέρειας της Βαλονίας, Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, δήλωσε: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλες αναταραχές και απειλές. Κανένα κράτος, περιφέρεια ή πόλη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτές τις προκλήσεις. Καλούμαστε να συνδυάσουμε όλα τα δυνατά μας σημεία και, ως τοπικές και περιφερειακές αρχές, μπορούμε να βασιστούμε σε συγκεκριμένα πλεονεκτήματα: μια πολύ λεπτομερής γνώση της πραγματικότητας στο έδαφος, της ανταπόκρισης, της ευελιξίας και ούτω καθεξής. Παράλληλα με τον ρόλο των κόμβων υψηλής αποτελεσματικότητας για την εφαρμογή των αποφάσεων που λαμβάνονται σε υψηλότερα επίπεδα, οι πόλεις και οι περιφέρειες αποτελούν ισχυρές κινητήριες δυνάμεις αλλαγής, εκσυγχρονισμού, επενδύσεων στο μέλλον και προστασίας των πολιτών. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να τεθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής διαδικασίας λήψης αποφάσεων».

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, απευθύνθηκε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα: Διαπιστώσαμε τη σημασία των τοπικών και περιφερειακών αρχών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το είδαμε όταν ανοίξατε τις καρδιές σας και τα σπίτια σας στους Ουκρανούς πρόσφυγες, όταν συσπειρωθήκατε για να παράσχετε χιλιάδες ηλεκτροπαραγωγούς παραγωγούς ελπίδας για την Ουκρανία σε πόλεμο. Το βλέπουμε όταν παρέχετε στήριξη σε φοιτητές Erasmus, νεοεισερχόμενους και μετανάστες. Οι τοπικές αρχές όχι μόνο διασφαλίζουν την ορθή λειτουργία όλων των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά συμβουλεύουν επίσης τις κεντρικές κυβερνήσεις και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σχετικά με τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την προστασία των πολιτών μας».

Ο Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα: Ο κόσμος μας βρίσκεται αντιμέτωπος με συναρπαστικούς καιρούς, από συγκρούσεις και γεωπολιτικές εντάσεις έως μια κρίση κόστους ζωής, την εμβάθυνση των ανισοτήτων και την τριπλή πλανητική κρίση του κλίματος, της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης. Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες και πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των προκλήσεων και οι τοπικοί ηγέτες είναι ζωτικής σημασίας για παγκόσμιες λύσεις. Χρειαζόμαστε περιφέρειες και πόλεις για την οικοδόμηση ανθεκτικών υποδομών, τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας, την προώθηση της πολυμορφίας και την οικοδόμηση ισχυρών κοινωνικών δεσμών εντός των κοινοτήτων. Χρειαζόμαστε τη φωνή σας και την ενεργό συμμετοχή σας στην ειρήνη και την ασφάλεια, στη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής, στην ψηφιακή διακυβέρνηση και πολλά άλλα».

Πηγή φωτογραφιών: https://cor.europa.eu

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024