Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πλαστικά: Το ινδονησιακό ψαροχώρι που πνίγεται σε τσουνάμι σκουπιδιών

Πλαστικά: Το ινδονησιακό ψαροχώρι που πνίγεται σε τσουνάμι σκουπιδιών

Σκουπίδια από τα ποτάμια καταλήγουν στη θάλασσα λόγω της βροχής. Από εκεί, μεταφέρονται πίσω στις ακτές από τους ανέμους και τις παλίρροιες.

Η Σόλικα, ινδονήσια νοικοκυρά που ζει στο ψαροχώρι του Τέλουκ, δακρύζει καθώς δείχνει τα βουνά σκουπιδιών που έχουν καλύψει την παραλία κοντά στο σπίτι όπου ζει εδώ και 40 χρόνια.

Το Τέλουκ, το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Μπαντέν στη δυτική ακτή του νησιού της Ιάβας, θεωρείται ένα από τα βρόμικα χωριά της χώρας λόγω των σκουπιδιών που φέρνει η πλημμυρίδα έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις.

Η 58χρονη Σόλικα δείχνει τα σκουπίδια που φτάνουν μέχρι τις πόρτες των σπιτιών (Reuters)

Σκουπίδια από τα ποτάμια της Ινδονησίας καταλήγουν στη θάλασσα λόγω της βροχής. Από εκεί, μεταφέρονται πίσω στις ακτές από τους ανέμους και τις παλίρροιες.

«Δεν μπορείς να προβλέψεις τον καιρό» λέει η 58χρονη Σόλικα στο Reuters.

Σκουπίδια κάθε είδους καλύπτουν κάθε τετραγωνικό εκατοστό της ακτής (Reuters)

Το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων στις ακτές είναι πλαστικά, από οδοντόβουρτσες και συσκευασίες νουντλς μέχρι παντόφλες.

H Ινδονησία αντιμετωπίζει μείζον πρόβλημα ρύπανσης από πλαστικά, τα οποία συχνά καταλήγουν σε παράνομες χωματερές και ποτάμια και από εκεί στον ωκεανό.

Παιδιά παίζουν ανάμεσα στα απόβλητα που εμφανίστηκαν στην παραλία (Reuters)

Και το Τέλουκ κέρδισε πέρυσι αρνητική δημοσιότητα όταν βίντεο μιας ομάδας εθελοντών που προσπαθούσαν να καθαρίσουν την παραλία έγινε viral στο TikTok.

@pandawaragroup Tonton sampai akhir! Kita tunggu kalian semua besok pagi di pantai Labuan, Desa teluk, Kecamatan Labuan, Kabupaten Pandeglang, Provinsi Banten. Kita kurangi sampahnya semampu kita semua! #pandawara #onedayonetrashbag ♬ suara asli – pandawara

Περίπου 5 με 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες, όπου διασπώνται σε μικρά κομμάτια και μολύνουν ολόκληρο το τροφικό πλέγμα μέχρι το πιάτο μας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 82% των σκουπιδιών στις θάλασσες είναι πλαστικά απόβλητα.

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις ασιατικές χώρες: περίπου 730 τόνοι αποβλήτων εκτιμάται ότι απορρίπτονται κάθε μέρα στη Μεσόγειο σύμφωνα με την Κομισιόν.

Για τους κατοίκους του Τέλουκ, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό και υγειονομικό –η πλημμύρα σκουπιδιών που φέρνει ο απρόβλεπτος καιρός επηρεάζει και την οικονομία του χωριού, καθώς εμποδίζει τους ψαράδες να βγουν στη θάλασσα.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024