Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρύπανση: Εκατομμύρια πλαστικά πέλετ ξεβράζονται στις ακτές της Ισπανίας

Ρύπανση: Εκατομμύρια πλαστικά πέλετ ξεβράζονται στις ακτές της Ισπανίας

Κοντέινερ που έπεσε από πλοίο έξω απο την Πορτογαλία απειλεί με περιβαλλοντική καταστροφή τη Γαλικία.

Κρατώντας φτυάρια και σουρωτήρια, εκατοντάδες εθελοντές προσπαθούν να καθαρίσουν την αμμουδιά από τα αναρίθμητα πλαστικά σφαιρίδια που ξεβράστηκαν στις ακτές της Γαλικίας στη βορειοδυτική Ισπανία, μια υπόθεση περιβαλλοντικής ζημιάς που οδήγησε σε ένα πολιτικό παιχνίδι ευθυνών.

Τα πλαστικά πέλετ που έπεσαν στη θάλασσα από φορτηγό πλοίο είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή καθημερινών προϊόντων, από μπουκάλια μέχρι σακούλες για ψώνια. Παρτίδες πέλετ που χάνονται σε ναυάγια είναι γνωστό ότι επιδεινώνουν το παγκόσμιο πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης.

Περίπου 10 τρισεκατομμύρια πλαστικά πέλετ καταλήγουν σε θάλασσες και ωκεανούς κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Pew Charitable Trusts το 2020.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τα πλαστικά σωματίδια περνούν στο τροφικό πλέγμα των ωκεανών και από εκεί στο πιάτο μας.

Τα πέλετ που ξεβράζονται στην Ισπανία έπεσαν τον περασμένο μήνα από πλοίο έξω από τις ακτές της Πορτογαλίας, αναφέρει το Reuters.

Τα άσπρα πλαστικά σφαιρίδια θυμίζουν ρύζι (Reuters)

Σύμφωνα με τον παραγωγό των πέλετ, την εταιρεία Bedeko Europe, τουλάχιστον ένα κοντέινερ έπεσε από το πλοίο Tocanao, με σημαία Λιερίας, το οποίο είχε μισθώσει ο γίγαντας των θαλάσσιων μεταφορών Maersk.

Η ισπανική κυβέρνηση ανησυχεί για «σοβαρές συνέπειες», όμως οι πιθανές επιπτώσεις στην αλιεία δεν είναι γνωστές, δήλωσε η ισπανίδα αναπληρώτρια πρωθυπουργός Μαρία Χεσούς Μοντέρο.

Οι εικόνες των κατοίκων να προσπαθούν να καθαρίσουν τις ακτές με ό,τι εργαλεία βρουν ξύπνησε μνήμες της χειρότερης περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει ζήσει η Γαλικία, μετά τη διαρροή 63.000 τόνων πετρελαίου από το πλοίο Prestige το 2002, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει ο πλουσιότερος ιχθυότυπος της Ισπανίας.

Τα πέλετ δύσκολα ξεχωρίζουν από την άμμο (Reuters)

«Δυστυχώς επανέρχονται εικόνες του παρελθόντος που θα θέλαμε να σβήσουμε» σχολίασε η Μοντέρο.

Η περιβαλλοντική οργάνωση Ecologistas en Accion επέκρινε την τοπική κυβέρνηση για «δύο εβδομάδες αδράνειας» και προανήγγειλε προσφυγή κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας Toucan Maritime,

Ο περιφερειακός ηγέτης της Γαλικίας Αλφόνσο Ρουέντα, ο οποίος προέρχεται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι η κεντρική κυβέρνηση γνώριζε για το ναυτικό ατύχημα δύο εβδομάδες πριν τον ενημερώσει στις 4 Ιανουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της Μαδρίτης στη Γαλικία δήλωσε πως η ακτοφυλακή ενημερώθηκε για το συμβάν στις 20 Δεκεμβρίου.

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024