Δευτέρα 22 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
9 στους 10 που αποφεύγουν τον οδοντίατρο δεν έχουν να πληρώσουν

9 στους 10 που αποφεύγουν τον οδοντίατρο δεν έχουν να πληρώσουν

«Καμπανάκι» από τους οδοντιάτρους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, για ένταξη της οδοντιατρικής στην κοινωνική ασφάλιση - Τα περισσότερα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν

Σχεδόν οι μισοί νέο (46,8%) χρειάζονται κάποια οδοντιατρική ή ορθοδοντική εξέταση η θεραπεία, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που διενεργήθηκε το 2023.

Από αυτούς, το 32% δεν πήρε την οδοντιατρική φροντίδα που χρειάστηκε, καθώς οι 9 στους 10 πολίτες ανέφεραν ότι η αιτία ήταν οικονομικοί λόγοι.

Παρά το γεγονός αυτό, ένα υγιές στόμα αποτελεί ζωτικό και αναπόσπαστο κομμάτι της γενικής υγείας και ευεξίας του ανθρώπου και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε κάθε στιγμή της καθημερινής µας ζωής, καθώς με αυτό απολαμβάνουμε ένα γεύμα, συζητάμε, γελάμε µε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τραγουδάμε, φιλάμε…

Επιπλέον, η κακή στοματική υγεία επηρεάζει τις καθημερινές µας δραστηριότητες.

Παρότι τα νοσήματα του στόματος μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό, ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από αυτά παραμένει πολύ υψηλός. Εκτιμάται ότι τα νοσήματα του στόματος επιβαρύνουν πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Έτσι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, είναι τα σημαντικότερα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε και να ενισχύσουμε τη στοματική μας υγεία.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσαν ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα στοματικής υγείας στις 20 Μαρτίου.

Την ώρα που τα περισσότερα συστήματα υγείας επικεντρώνονται στην πρόληψη, η Οδοντιατρική θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στον σχεδιασμό τους

Τριετή εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Έτος Στοματικής Υγείας

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία όρισε το 2024 ως «Έτος Στοματικής Υγείας» και ξεκινά ενημερωτική εκστρατεία με κεντρικό μήνυμα «γειά στο στόμα σου», με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στην αξία της στοματικής υγείας και στην προσπάθεια υιοθέτησης μίας πρότυπης φροντίδας για τη στοματική κοιλότητα. Παράλληλα, η ανακήρυξη του 2024 ως έτους στοματικής υγείας έχει διπλή σημασία, καθώς συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό έτους στοματικής υγείας το 1994 και 190 χρόνια από την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των οδοντιάτρων στην Ελλάδα.

Το μήνυμα της καμπάνιας ενημέρωσης αναδεικνύει την άρρηκτη σύνδεση της στοματικής με τη γενική υγεία και τα οφέλη της πρόληψης για τη στοματική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Η εκστρατεία ενημέρωσης θα συνεχιστεί την επόμενη τριετία, με ενιαίο κεντρικό τίτλο «Ένα χαρούμενο στόμα είναι… ένα χαρούμενο σώμα».

Το μήνυμα αποτελεί ένα κάλεσμα ενδυνάμωσης για ανάληψη δράσης ώστε οι άνθρωποι να ενημερωθούν λεπτομερώς σχετικά με τη σημασία της στοματικής φροντίδας και να εκτιμήσουν την ιδιαίτερη αξία της πρόληψης.

Η καμπάνια

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία επισημαίνοντας την αξία της στοματικής υγείας, προχωρά στη δημοσίευση αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Instagram και You Τube), σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζεται στα social media ο «Τούθη», ο κάστορας-οδοντίατρος, ο οποίος με το ολόλευκό χαμόγελό του θα δείξει βήμα-βήμα τι μπορεί να προσφέρει ένα υγιές στόμα.

Η ΕΟΟ στο πλαίσιο της καμπάνιας της θα παρέχει χρήσιμες συμβουλές για την πρωτοβάθμια οδοντιατρική περίθαλψη, αλλά και για τον σημαντικό ρόλο των οδοντιάτρων στην υιοθέτηση μίας καλής και συστηματικής στοματικής υγιεινής.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Με αφορμή την ημέρα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) Αθανάσιος Α. Δεβλιώτης δήλωσε: «Την ημέρα αυτή που είναι θεσμοθετημένη από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία αναγγέλλουμε πως το 2024 θα είναι το Έτος Στοματικής Υγείας. Καθόλη τη διάρκεια του έτους θα πραγματοποιηθούν σημαντικές δράσεις που έχουν ένα και μόνο στόχο: Την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την εμπέδωση ότι η στοματική υγεία είναι κρίσιμη για τη γενική υγεία και την ποιότητα της ζωής. Παράλληλα προσδοκούμε οι δράσεις αυτές να αποτελέσουν και τον μοχλό πίεσης προς την Πολιτεία ώστε να χρηματοδοτήσει στο μέτρο του δυνατού τη φροντίδα της στοματικής υγείας για τον πληθυσμό».

Στις δράσεις της εκστρατείας αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Ο.Ο. Δημήτριος Β. Κήττας λέγοντας πως «Έχουμε στη διάθεσή μας ένα ολόκληρο έτος για να διαδώσουμε το μήνυμα «γεια στο στόμα σου!». Πρέπει να φτάσει σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας, από τα ακριτικά χωριά και τις νησιωτικές περιοχές μέχρι τις μεγαλουπόλεις. Με την ευχή και την ελπίδα να γίνει πραγματικότητα το νόημα του συνθήματος, ώστε οι συμπολίτες μας να αποκτήσουν και να διατηρήσουν τη στοματική τους υγεία».

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής παραθέτοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επεσήμανε «την αναγκαιότητα βελτίωσης της στοματικής υγείας των πολιτών αλλά και την μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση τη Πολιτείας στην λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ο.Σ.Α. κ. Αθανάσιος Υφαντής είναι αναγκαίο η Πολιτεία να στηρίξει και ενισχύσει την οδοντιατρική περίθαλψη, δεδομένου ότι οι στοματικές ασθένειες αποτελούν σημαντικό πρόβλημα υγείας για πολλές χώρες και συσχετίζονται με την συνολική υγεία του ανθρώπου. Τόνισε πως «την ώρα που τα περισσότερα συστήματα υγείας επικεντρώνονται στην πρόληψη, η Οδοντιατρική θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στον σχεδιασμό τους, γιατί οι περισσότερες παθήσεις της στοματικής υγείας μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν και μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά στα αρχικά τους στάδια. Η οδοντιατρική πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης».

Οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι:

  • Την Τετάρτη 20 Μαρτίου σε ενημερωτική εκστρατεία από την 9 το πρωί, θα γίνει διανομή εντύπου πληροφοριακού υλικού στους Σταθμούς Μετρό Ομονοίας και Ευαγγελισμού, με την υποστήριξη της ΣΤΑΣΥ, με στόχο την ενημέρωση μικρών και μεγάλων για την ορθή φροντίδα των δοντιών μας, ενώ θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό αγωγής στοματικής υγείας σε όλα τα παιδιά.
  • Την Πέμπτη 21 Μαρτίου – ημέρα αφιερωμένη στα παιδιά με σύνδρομο DOWN – στις 10 το πρωί στο Συγκρότημα ΑΜΕΑ του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση γονέων και φροντιστών για την βελτίωση της στοματικής υγείας των παιδιών που φιλοξενούνται ή μετέχουν στις δραστηριότητες του Κέντρου.

Παράλληλα, τις μέρες αυτές θα πραγματοποιούνται μια σειρά από δράσεις σε δήμους όλης  της χώρας από τους τοπικούς Οδοντιατρικούς Συλλόγους. Οι πρωτοβουλίες θα συνεχίζονται και θα εμπλουτίζονται όλο τον χρόνο και μπορείτε να ενημερώνεστε για αυτές από την ιστοσελίδα της ΕΟΟ  (www.eoo.gr).

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής θα συνεχίσει τις δράσεις του σε όλη την διάρκεια του έτους, ευαισθητοποιώντας τους πολίτες, ενημερώνοντας για τις τελευταίες εξελίξεις μέσω επιστημονικών ημερίδων τους Οδοντιάτρους αλλά και παρεμβαίνοντας προς την Πολιτεία για τη βελτίωση της στοματικής υγείας του πληθυσμού.

Sports in

21η Απριλίου: Οι πρώτες δραματικές ώρες της Δικτατορίας

Οι πρώτες δραματικές ώρες της χούντας των Συνταγματαρχών την 21η Απριλίου 1967

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024