Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλόκοτη ανακάλυψη: Γιατί οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν πιο υγιή δόντια από ό,τι εμείς σήμερα

Αλλόκοτη ανακάλυψη: Γιατί οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν πιο υγιή δόντια από ό,τι εμείς σήμερα

Με την εύκολη πρόσβαση στην ποιοτική οδοντιατρική φροντίδα που απολαμβάνουμε στον κόσμο μας σήμερα, θα ήταν εύκολο να σκεφτούμε ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί πρέπει να είχαν απαίσια δόντια και υγεία. Ωστόσο, μια τέτοια υπόθεση για τους αρχαίους Ρωμαίους θα ήταν εντελώς λανθασμένη.

Σε ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα μεταξύ Ιταλών αρχαιολόγων, μηχανικών υπολογιστών, ανθρωπολόγων, ακτινολόγων και ορθοδοντικών, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν πιο υγιή χαμόγελα από ό,τι εμείς στη σύγχρονη ζωή σήμερα.

Ένα ιστορικό γεγονός προσδίδει μία εικόνα για τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες της αρχαίας Ρώμης.

Όταν ο Βεζούβιος εξερράγη το 79 μ.Χ., οι κάτοικοι του Χερκουλιανού και της Πομπηίας κατακλύστηκαν ξαφνικά από εκρήξεις αερίων, και ελαφρόπετρας και τέφρας, σκοτώνοντάς τους ακαριαία. Την ίδια τύχη είχαν και οικισμοί σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον Βεζούβιο.

Photo: Wikimedia Commons

Ιστορικά στοιχεία και εντυπωσιακά αποτελέσματα

Αυτό το εξαιρετικό ηφαιστειακό γεγονός διατήρησε τα σώματα αυτών των θυμάτων τη στιγμή του θανάτου, μαζί με τις πόλεις στις οποίες ζούσαν, επιτρέποντάς μας να μάθουμε πολλά για την υγεία και τους πολιτισμούς τους σχεδόν 2000 χρόνια αργότερα. Σήμερα, οι τοποθεσίες αυτές, που θάφτηκαν από την έκρηξη, μελετώνται από βιοαρχαιολογική άποψη.

Με τη βοήθεια της προηγμένης τεχνολογίας απεικόνισης, οι επιστήμονες μελετούν τα λείψανα 30 ανδρών, γυναικών και παιδιών που πέθαναν στην Πομπηία. Η πολύμηνη έρευνα κατέληξε σε ορισμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Χάρη στα εκπληκτικά διατηρημένα λείψανα των θυμάτων της έκρηξης του Βεζούβιου, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι απολάμβαναν καλή διατροφή και είχαν υγιή, γερά δόντια, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση.

Πώς ήταν δυνατόν, χωρίς τη βοήθεια της σύγχρονης οδοντιατρικής, ακόμη και οι απλοί πολίτες της αρχαίας ρωμαϊκής κοινωνίας να διαθέτουν τόσο γερά δόντια;

Δείτε το βίντεο

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διατροφή τους αποτελούσε ζωτικό συστατικό

Αποδεικνύεται ότι ο αρχαίος πληθυσμός κατανάλωνε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε ζάχαρη. Σύμφωνα με τον Massimo Osanna, διευθυντή του χώρου κοντά στη Νάπολη, η αλκαλική διατροφή αυτών των αρχαίων ήταν παρόμοια με τη «μεσογειακή διατροφή».

Η κρυσταλλική ζάχαρη, το όξινο γλυκαντικό που γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε πολύ μετά, τον 5ο αιώνα στην Ινδία.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τα δείγματα υπολειμμάτων τροφής στις αποχετεύσεις της πόλης του Χερκουλιανού. Αυτές οι αποχετεύσεις της πόλης βρίσκονται κάτω από περιοχές που κάποτε στέγαζαν μικρά διαμερίσματα και εστιατόρια. Εδώ, ανάμεσα σε δεκαετίες πεταμένων υπολειμμάτων τροφής, ανακάλυψαν πολλά για τη διατροφή τόσο των ανώτερων όσο και των κατώτερων τάξεων της πόλης.

Μια διατροφική ανάλυση των αποτελεσμάτων των υπολειμμάτων τροφίμων αποκάλυψε ότι ακόμη και η διατροφή των αγροτών ήταν σωστή και ισορροπημένη σε θρεπτικά συστατικά, επιτρέποντας στους ανθρώπους του Χερκουλιανού να έχουν υγιές ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμούν τις ασθένειες και να επιτυγχάνουν το ανάστημα της εποχής (μέσο ανάστημα, σήμερα).

Ενώ οι πλούσιοι γευμάτιζαν δοκιμάζοντας πιο εξωτικά πιάτα, όπως καμηλοπάρδαλη και άλλα εισαγόμενα κρέατα και μπαχαρικά, οι απλοί πολίτες των αρχαίων πόλεων έτρωγαν τακτικά αποξηραμένα σύκα, δημητριακά, ελιές, φακές, ξηρούς καρπούς, ρόδια και ψάρια, μαζί με κομμάτια παστού κρέατος, περιστασιακά. Το ελαιόλαδο αποτελούσε επίσης πολύτιμο συστατικό της διατροφής τους.

Photo: Wikimedia Commons

Το φθόριο στο νερό έπαιξε επίσης ρόλο

Με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογιών, οι μελετητές έμαθαν πολλά από τα οστά και τα δόντια των αρχαίων Ρωμαίων. Σύμφωνα με την Elisa Vanacore, ορθοδοντολόγο του προγράμματος, οι αρχικές τους σαρώσεις αποκάλυψαν επίσης ότι υπήρχαν υψηλά επίπεδα φθορίου στο νερό κοντά στο ηφαίστειο.

Το εύρημα αυτό συμβάλλει στην εξήγηση των υγιών δοντιών των ντόπιων, αλλά αποκάλυψε επίσης στοιχεία φθορισμού στα οστά τους. (Η οδοντική φθορίαση μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην εμφάνιση του σμάλτου των δοντιών- η σκελετική φθορίαση είναι μια ασθένεια των οστών που προκαλείται από την υπερβολική συσσώρευση φθορίου και μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των οστών).

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ασκούσαν επίσης οδοντική υγιεινή

Ενώ οι άνθρωποι της αρχαίας Ρώμης δεν ήταν εξοικειωμένοι με το είδος της οδοντικής υγιεινής που χρησιμοποιούμε σήμερα, δεν ήταν άγνωστοι στην ρουτίνα υγιεινής και στον καθαρισμό των δοντιών τους. Χρησιμοποιούσαν ραβδιά και λειαντικές σκόνες για να βουρτσίζουν τα δόντια τους. Αυτές οι σκόνες παρασκευάζονταν από αλεσμένες οπλές, ελαφρόπετρα, τσόφλια αυγών, κοχύλια και στάχτες.

Λαμβάνοντας υπόψη την εποχή, αυτά ήταν αναμφίβολα αποτελεσματικά μέτρα καθαρισμού και πιθανώς έδωσαν το έναυσμα για την απαρχή αυτού που σήμερα είναι γνωστό ως οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.

Υπάρχει και η αλλόκοτη πλευρά, όμως

Δεν μπορούν να επιβραβεύονται όλα όσα έκαναν οι αρχαίοι Ρωμαίοι για να επιτύχουν την άριστη στοματική τους υγεία, ωστόσο.

Τα ιστορικά ντοκουμέντα δείχνουν ότι χρησιμοποιούσαν επίσης ανθρώπινα και ζωικά ούρα ως στοματικό διάλυμα για να λευκαίνουν τα δόντια τους. Μάλιστα, συλλέκτες ούρων στέκονταν στις γωνίες των δρόμων για να μαζεύουν τα ούρα των πρόθυμων περαστικών.

Παραδόξως, αν και αηδιαστικό για εμάς, το ξέπλυμα με ούρα πέτυχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Χάρη στην περιεκτικότητα των ούρων σε αμμωνία, η ένωση αζώτου και υδρογόνου μπορεί να λειτουργήσει ως καθαριστικό μέσο.

Η Ρώμη εκτιμούσε τόσο πολύ τα ούρα για την αμμωνία τους, ώστε ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός επέβαλε φόρο στο εμπόριο ούρων.

Ενώ μπορούμε να σεβαστούμε και να εμπνευστούμε από τη διατροφή των Ρωμαίων του Χερκουλιανού και της Πομπηίας, είμαστε ευγνώμονες για τη σύγχρονη οδοντιατρική περίθαλψη και για το ότι το στοματικό διάλυμα είναι αρκετά διαφορετικό σήμερα.

*Με στοιχεία από docseducation.com

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024