Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας- Συζήτηση και για αποστολή όπλων

Δένδιας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας- Συζήτηση και για αποστολή όπλων

Συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας στο Remstein

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι επόμενες κινήσεις για την ενίσχυση της, μεταξύ αυτών και η αποστολή αμυντικού υλικού, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Συνάντησης της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην αεροπορική βάση Ramstein, στη Γερμανία με πρωτοβουλία του αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτρη Χούπη, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να επαναλαμβάνει πως είναι θέση της Αθήνας «η στήριξη της Ουκρανίας και του δικαιώματός της να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της, βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Με το Δένδια να αναφέρεται και στην αμυντική βοήθεια που έχει παράσχει η Ελλάδα στο Κίεβο σημειώνοντας ότι η χώρα «θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».

Συζήτηση για παροχή αμυντικού υλικού

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν επίσης «η παροχή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία και η εκπαίδευση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η συνεργασία ανάπτυξης δυνατοτήτων για την άμυνα της χώρας».

Με την Αθήνα να έχει ήδη προχωρήσει σε αποστολή αμυντικού υλικού στο Κίεβο, ενώ δέχεται πιέσεις και για περαιτέρω κινήσεις, κάτι που αποτυπώθηκε και στην επιστολή του αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για την απόκτηση των μαχητικών F-35.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας την περασμένη βδομάδα στο συνέδριο του East Macedonia & Thrace Forum II που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη από το City Hub Events του ομίλου Alter Ego Media σε συνεργασία με την Tsomokos Communications, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών δυνάμεων στην Ουκρανία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα υπάρξει αποστολή, αν εννοείτε στρατιωτικών μονάδων. Δεν θα υπάρχει δηλαδή η αποστολή ελληνικών πολεμικών μονάδων. Θα συνεχίσουμε την ενίσχυση της Ουκρανίας. […] Για μένα και για την Ελλάδα, το να σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία με κάθε μέσο, στηρίζοντας πολιτικά, στηρίζοντας με υλικό στρατιωτικό, είναι μία αδήριτη ανάγκη και είναι και μία εθνική υποχρέωση».

Διμερείς συναντήσεις

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε διμερείς συναντήσεις τόσο με τον Ουκρανό ομόλογο του Ρουστέμ Ουμέροφ, το γερμανό  ΥΠΑΜ, Μπόρις Πιστόριους και τον Υφυπουργό Άμυνας Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Χίππι.

Ο Δένδιας στο  Ramstein συναντήθηκε επίσης με τον γάλλο υπουργό Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνί, τονίζοντας ότι επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό κλίμα των διμερών αμυντικών σχέσεων Αθήνας – Παρισιού.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024