Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Nvidia: Νέος επεξεργαστής επιταχύνει την ΑΙ - Θα διατηρήσει την ηγετική της θέση;

Nvidia: Νέος επεξεργαστής επιταχύνει την ΑΙ – Θα διατηρήσει την ηγετική της θέση;

Από την εμπορική επιτυχία του νέου τσιπ θα καθοριστεί εάν η εταιρεία θα μπορέσει να διατηρήσει την ηγετική της θέση.

Nvidia ξεκίνησε το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της τη Δευτέρα, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Γένσεν Χουάνγκ να προχωράει στα αποκαλυπτήρια του νέου κορυφαίου τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, του Blackwell B200.

Οι ανακοινώσεις για το νέο τσιπ και το αντίστοιχο λογισμικό της Nvidia στο GTC 2024 θα βοηθήσουν να καθοριστεί εάν η εταιρεία μπορεί να διατηρήσει την ηγετική της θέση ως ο κυρίαρχος πωλητής των εργαλείων που απαιτούνται για να τροφοδοτήσει τη φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Η Nvidia κυριαρχεί στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης των κέντρων δεδομένων, κατακτώντας ένα μερίδιο περίπου 80% πέρυσι.

Οι μετοχές της Nvidia έχουν αυξηθεί κατά 240% τους τελευταίους 12 μήνες

Το B200, ουσιαστικά, παίρνει δύο τσιπ στο μέγεθος της προηγούμενης υλοποίησης της Nvidia και τις ενώνει σε μία ενιαία μονάδα. Το νέο τσιπ έχει 208 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, υπερδιπλάσια από τα 80 δισεκατομμύρια στο προηγούμενο μοντέλο της εταιρείας. Όλα αυτά τα τρανζίστορ μπορούν να έχουν πρόσβαση στη μνήμη που είναι συνδεδεμένη στο τσιπ σχεδόν ταυτόχρονα, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα.

Η Nvidia είπε ότι σημαντικοί πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Alphabet (Google), Meta Platforms, Microsoft, OpenAI και Tesla αναμένεται να χρησιμοποιήσουν το νέο τσιπ.

Ο Χουάνγκ ανακοίνωσε επίσης συνεργασίες με τις εταιρείες σχεδιασμού λογισμικού Ansys, Cadence και Synopsys. Οι μετοχές των τριών εταιρειών σημείωσαν άλμα περίπου 3% μετά τα σχόλια του Χουάνγκ.

Οι μετοχές της Nvidia έχουν αυξηθεί κατά 240% τους τελευταίους 12 μήνες, καθιστώντας τη Nvidia την τρίτη πιο πολύτιμη εταιρεία στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, πίσω μόνο από τη Microsoft και την Apple.

Ο κίνδυνος

Πάντως αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό το ράλι αφήνει τη μετοχή της Nvidia σε κίνδυνο να προσγειωθεί ανώμαλα, εάν η εταιρεία αποτύχει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην τεχνητή νοημοσύνη όσο περιμένουν οι επενδυτές.

Το μερίδιο αγοράς της Nvidia αναμένεται να μειωθεί αρκετές ποσοστιαίες μονάδες το 2024 καθώς νέα προϊόντα από ανταγωνιστές όπως η Intel και η AMD θα δραστηριοποιηθούν στην αγορά των ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης.

Αν και η Nvidia θεωρείται ευρέως μια εταιρεία που σχεδιάζει μικροτσίπ, έχει δημιουργήσει επίσης μια σημαντική γκάμα προϊόντων λογισμικού. Νωρίτερα φέτος η Nvidia είχε ανακοινώσει ότι η δραστηριότητα λογισμικού και υπηρεσιών της είχε φτάσει σε ετήσιο ρυθμό λειτουργίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων μέχρι το τέλος του περασμένου οικονομικού έτους της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνέδριο GTC πραγματοποιείται για πρώτη φορά με φυσική παρουσία από το 2019. Αναμένεται να το παρακολουθήσουν περίπου 16.000 άτομα, αριθμός διπλάσιος της τελευταίας διοργάνωσης με φυσική παρουσία.

Πηγή: OT.gr

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024