Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνάντηση Μητσοτάκη- Αλ Σίσι: Συμφώνησαν τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Συνάντηση Μητσοτάκη- Αλ Σίσι: Συμφώνησαν τη σύσταση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη - Αλ Σίσι αποφασίστηκε η αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών

Πριν από την έναρξη της μίνι Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση των σχέσεων Ε.Ε- Αιγύπτου σε Συνολική και Στρατηγική συνεργασία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η απόφαση των δύο ηγετών να αναβαθμίσουν και να εμβαθύνουν την στρατηγική σχέση των δύο χωρών με τη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας- Αιγύπτου.

Στην Αθήνα η πρώτη συνεδρίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Αιγύπτου, θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν το απόγευμα την Κοινή Δήλωση για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο ομόλογο του για την οργάνωση της επίσκεψης στη Σίβα. «Η όαση της Σίβα έχει ξεχωριστή σημασία για τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας Αιγύπτου, καθώς εκεί βρίσκεται το μαντείο του Αμον Ρα το οποίο επισκέφθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος το 331 π.χ» δήλωσε.

Κατ’ ιδίαν συνάντηση είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλ Σίσι

Τι συζήτησαν για το μεταναστευτικό και για το ενεργειακό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας της Αιγύπτου στη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης, ώστε να μην ανοίξει ένας νέος μεταναστευτικός διάδρομος από την Λιβύη προς την Κρήτη.

Σημειώνεται δε ότι η συμφωνία αυτή έρχεται την ώρα που αυξάνονται συνεχώς οι μεταναστευτικές ροές από την Αίγυπτο. Μόνο το τελευταίο τρίμηνο, οι αφίξεις από την Κρήτη αγγίζουν τις 1.500, ενώ αυξημένες εμφανίζονται οι ροές από και προς την Γαύδο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και για την ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY Interconnector.

Το πρόγραμμα του Μητσοτάκη στην Αίγυπτο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα το Κάιρο μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι το κάτωθι:

  • Στις 13:15 ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
  • Στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο της Αιγύπτου και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των χωρών.
  • Στις 17:15 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024