Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για την αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για την αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ

Οργισμένοι είναι φοιτητές και καθηγητές μετά την αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ και τις προσαγωγές δεκάδων ατόμων

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 49 προσαγωγές ατόμων, στις οποίες προχώρησαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας, μετά την έφοδο στη Σχολή Θετικών Επιστημών στο ΑΠΘ, η οποία τελεί υπό κατάληψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 49 συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Σημειώνεται δε ότι η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε ύστερα από πληροφορίες ότι άγνωστοι προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού.

Οργισμένοι φοιτητές και καθηγητές – Συγκέντρωση αλληλεγγύης

Μετά την αστυνομική επιχείρηση, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους προσαχθέντες στη πλατεία Χημείου. Μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού συνεδρίασαν το απόγευμα το Σαββάτου με αφορμή την αστυνομική επιχείρηση.

Όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν, δεν είδαν παρουσία εισαγγελέα κατά της διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης, αν και είχαν ενημερωθεί για το αντίθετο, ενώ ζήτησαν να αποχωρήσουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από τη ΣΘΕ, εφόσον η Αστυνομία τους ενημέρωσε πως έχει λήξει η αστυνομική επιχείρηση.

«Ζητήσαμε παρουσία εισαγγελέα, μας είπαν ότι υπήρχε εισαγγελέας. Επί μία ώρα και 10 λεπτά ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα που γινόταν οι προσαγωγές. Δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας. Ζητάμε να αποχωρήσουν τώρα ΜΑΤ. Δεν υπάρχει λόγος παρουσίας δυνάμεων εφόσον σύμφωνα με δικές τους δηλώσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και είδαμε να έχουν ολοκληρωθεί οι προσαγωγές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργος Αγγελόπουλος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος του ΕΣΔΕΠ, Γιώργο Ραπτάκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ ήταν εκείνος που κάλεσε την αστυνομία και ακολούθησε η αστυνομική επιχείρηση. «Προπηλάκισαν ακόμα και εργαζόμενους καθηγητές» κατήγγειλε στην κάμερα ένα άλλο άτομο που ήταν στην συγκέντρωση.

Στιγμιότυπο από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών

Τι ανέφερε ο πρύτανης για την αστυνομική επιχείρηση

«Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Και τόνισε πως «οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ουδεμία σχέση έχουν με τη δράση αυτών των μειοψηφικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν τη ‘μοναδική αλήθεια’ τους με βίαιες ενέργειες που συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας, φαλκιδεύουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των ΑΕΙ».

Ακόμη, επισήμανε, ότι «με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις».

Τα ευρήματα των αρχών από την αστυνομική επιχείρηση στο ΑΠΘ

Σε ότι αφορά τα ευρήματα που κατασχέθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά την επιχείρηση τους, στους χώρους του ΑΠΘ, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, απογευματινές ώρες χθες (16-03-2024) σε χώρους του Α.Π.Θ, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελία για την πρόκληση φθορών, εξωτερικά της υπό κατασκευής βιβλιοθήκης.

Την επιχείρηση συνέδραμαν αστυνομικοί των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και ΔΡΑΣΗ της ίδια Διεύθυνσης, των Διευθύνσεων Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Άμεσης Δράσης, Αστυνομίας και Τροχαίας, καθώς και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, προσήχθησαν συνολικά (49) άτομα, τα οποία συνελήφθησαν, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 22 ξύλινα κοντάρια, στις άκρες των οποίων ήταν προσαρμοσμένα τεμάχια υφάσματος,
  • 12 αντιασφυξιογόνες μάσκες,
  • 11 πυροσβεστήρες, περιέχοντες μπογιά,
  • 4 πυροτεχνικές κατασκευές (τύπου ναυτικός πυρσός),
  • 1 μεταλλικός κόφτης σιδήρου,
  • 2 μεταλλικοί τροχοί κοπής,
  • 2 δίσκοι κοπής,
  • 1 μεταλλικό κλειδί τροχού,
  • 1 βαριοπούλα,
  • 6 κράνη δικυκλιστή,
  • 2 ενεργοποιημένες αστυνομικές χειροβομβίδες χειρός (κρότου λάμψης και δακρυγόνο),
  • 1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
  • είδη ρουχισμού (γάντια, μπαλακλάβες) και
  • πλήθος λουκέτων και αλυσίδων θυρών.

Προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024