Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: Εκφορτώθηκαν οι προμήθειες από το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια

Γάζα: Εκφορτώθηκαν οι προμήθειες από το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια

Είναι πλέον δυνατόν να αρχίσει η διανομή του στον πληθυσμό που απειλείται με λιμό ύστερα από πέντε και πλέον μήνες πολέμου

Ξεφορτώθηκαν όλες οι προμήθειες από το πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια που έφθασε στη Γάζα.

Πλέον είναι δυνατόν να αρχίσει η διανομή των τροφίμων στον πληθυσμό που απειλείται με λιμό ύστερα από πέντε και πλέον μήνες πολέμου, δήλωσε η ισπανική ΜΚΟ που είναι υπεύθυνη για την επιχείρηση.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγόρησαν το Ισραήλ για παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας, μια κατηγορία που αρνήθηκαν κατηγορηματικά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Λένε ότι το Ισραήλ επιτρέπει τη βοήθεια μέσω δύο περασμάτων στο νότο και κατηγόρησε τις υπηρεσίες βοήθειας για αποτυχίες υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Η αποστολή του Σαββάτου έφτασε στο ισπανικό φιλανθρωπικό πλοίο Open Arms. Το φορτίο του περιλαμβάνει φασόλια, καρότα, κονσέρβες τόνου, ρεβίθια, κονσερβοποιημένο καλαμπόκι, ρύζι μισοβρασμένο, αλεύρι, λάδι, αλάτι και χουρμάδες, που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Η ανθρωπιστική αποστολή εν μέσω θαλάσσης σηματοδοτεί την έναρξη μιας δοκιμής για να διαπιστωθεί εάν η θαλάσσια διαδρομή θα ήταν πιο αποτελεσματική από τις αεροπορικές και χερσαίες παραδόσεις

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι καμία μέθοδος δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο η παράδοση μέσω ξηράς, αλλά λένε ότι οι ισραηλινοί περιορισμοί μπλοκάρουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι αναγκαία, σύμφωνα με το BBC.

Σε μια δήλωση, η World Central Kitchen (WCK), ανέφερε: «Όλο το φορτίο εκφορτώθηκε και ετοιμάζεται για διανομή στη Γάζα».

Η Γάζα δεν έχει λειτουργικό λιμάνι, έτσι μια προβλήτα που προέρχεται από την ακτογραμμή κατασκευάστηκε από την ομάδα του WCK.

Ωστόσο, υπάρχουν λίγες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει η διανομή της βοήθειας, με τις υπηρεσίες αρωγής των Ηνωμένων Εθνών να έχουν περιγράψει τεράστια εμπόδια για την παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

«Τρώμε αγριόχορτα»

«Θέλω (βοήθεια) για τα παιδιά μου. Θέλω να ζήσουν και να μην πεθάνουν από πείνα. Δεν τρώνε παρά αγριόχορτα, δεν υπάρχει ούτε ψωμί, δεν υπάρχει ψωμί, δεν υπάρχει τίποτα να φας στη Γάζα. Είναι ο μήνας του ραμαζανιού και δεν υπάρχει τίποτα», είπε ο Αμπού Ίσα Ιμπραήμ Φιλφίλ, Παλαιστίνιος που πήγε να παρακολουθήσει την άφιξη του πλοίου.

Ο ΟΗΕ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλοι πάντως αναγνώρισαν τις τελευταίες ημέρες ότι οι ρίψεις από τον αέρα και οι μεταφορές διά θαλάσσης δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς.

Και μολονότι το πλοίο της Open Arms μπόρεσε να φθάσει στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεν υπάρχει κανένα εμπορευματικό λιμάνι, για να εκφορτώσει, υποβλήθηκε εκ των προτέρων σε «πλήρη έλεγχο ασφαλείας», τόνισε ο ισραηλινός στρατός, που έχει θέσει από την 9η Οκτωβρίου υπό απόλυτη πολιορκία τον θύλακο.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024