Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Χοντρός», «μαύρος», Χίτλερ: Μερικές ιδέες για το τι να μην ντυθείς στις απόκριες

«Χοντρός», «μαύρος», Χίτλερ: Μερικές ιδέες για το τι να μην ντυθείς στις απόκριες

Να κάποιες ιδέες για κοστούμια που καλό να ήταν να μην προτιμήσετε.

Μικροί και μεγάλοι περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία τις απόκριες ώστε να ντυθούν, να βαφτούν και να συμμετέχουν στα πολύχρωμα καρναβάλια.

Μαζί με όλα αυτά τα ωραία έθιμα, κάνει την εμφάνισή της και μια ακόμα άσχημη παράδοση που δυστυχώς έρχεται κάθε χρόνο: οι πραγματικά κακές αποκριάτικες στολές.

Υπάρχει πάντα τουλάχιστον ένα άτομο με προβληματική και εντελώς προσβλητική στολή

Ένας γρήγορος κανόνας: το να ντύνεται κάποιος με στολή που απεικονίζει μια συγκεκριμένη κουλτούρα, δεν είναι και τόσο όμορφο. Είναι μια μορφή πολιτιστικής οικειοποίησης και μπορεί ακόμη και να θεωρηθεί ρατσιστική.

Το ίδιο ισχύει και για το ντύσιμο σε γεγονότα όπως η πανδημία Covid-19, φυσικές καταστροφές, μαζικοί πυροβολισμοί ή κινήσεις όπως το #MeToo ή το Black Lives Matter.

Να κάποιες ιδέες για κοστούμια που καλό να ήταν να μην προτιμήσετε:

Covid-19

Είναι εύκολο για οποιονδήποτε να φορέσει μια μάσκα, να αγοράσει μια ψεύτικη σύριγγα ή ιατρικά γάντια και να το ονομάσει covid-19.

Η πανδημία του κοροναϊου σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους και συνεχίζει να επηρεάζει σοβαρά όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, οπότε καλό θα ήταν να μην κάνουν πλάκα με αυτό.

στολή μικροβίου covid

Τρανσφοβικά κοστούμια

Δυστυχώς, οι τρανσφοβικές αποκριάτικες στολές είναι πιο δημοφιλείς από όσο νομίζετε. Κοστούμια όπως η «Tranny Granny» και η Caitlyn Jenner ενισχύουν τις τρανσφοβικές προσβολές και κάνουν τα τρανς άτομα να μοιάζουν με καρικατούρες.

προσβλητικό κοστούμι "tranny granny".

Body-shaming

Το body-shaming δεν είναι ποτέ εντάξει, ειδικά όταν πρόκειται για αποκριάτικη στολή. Όχι μόνο το να φοράς ένα κοστούμι «χοντρού» την ώρα που κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας, δεν είναι πολύ όμορφο.

προσβλητικό αποκριάτικο κοστούμι άνδρα με στρίπερ

Οτιδήποτε περιλαμβάνει blackface

Όχι, δεν είναι αστείο να ντύνεσαι «μαύρος». Ποτέ και σε καμία περίπτωση.

Πολιτισμικά στερεότυπα

Όταν κάποιος μιμείται μια κουλτούρα που δεν είναι δική του, ιδιαίτερα με υπερβολικό ή «χιουμοριστικό» τρόπο, εμφανίζεται ως πολιτιστική οικειοποίηση. Εάν εσείς ή το παιδί σας σκοπεύετε να αποδώσετε φόρο τιμής σε έναν αγαπημένο χαρακτήρα της Disney (Moana ή Pocahontas), φροντίστε να ντύνεστε με ευαισθησία.

Εστιάστε στο κοστούμι που συνδέεται με έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα, όχι σε γενικές εμφανίσεις που έχουν ιδιαίτερο νόημα για συχνά περιθωριοποιημένες ομάδες ανθρώπων.

Για παράδειγμα, παραλείψτε τον συνδυασμό σομπρέρο και πόντσο, κομμώσεις ιθαγενών Αμερικανών, κιμονό και φούστες από γρασίδι με τοπ από καρύδα.

Τρομοκράτης

Το να ντύνεσαι ως Οσάμα Μπιν Λάντεν, Ντύλαν Ρουφ ή ακόμα και ως γενικό μέλος του ISIS είναι εξαιρετικά κακόγουστο. To ίδιο ισχύει και τα ιστορικά πρόσωπα όπως ο Χίτλερ.

μια αποκριάτικη στολή του Οσάμα Μπιν Λάντεν

Ψυχικά άρρωστος

Πόσο συχνά πολλοί από εμάς αποκαλούμε έναν δύσκολο άνθρωπο «τρελό» χωρίς να σκεφτόμαστε πώς μπορεί να ακούγεται ο όρος σε κάποιον που ζει με ψυχική ασθένεια;

Οι αποκριάτικες στολές που αναδεικνύουν τα ψυχιατρικά ιδρύματα εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία.

Το να φοράτε ένα ζουρλομανδύα ή οποιονδήποτε άλλο εξοπλισμό ή ενδυμασία που συνήθως σχετίζεται με την ιδρυματοποίηση ατόμων με ψυχικές ασθένειες, ατιμάζει αυτό που μπορεί να είναι μια οδυνηρή εμπειρία.

ένας άντρας με αποκριάτικη στολή με ίσιο μπουφάν

Άστεγος

Για δεκαετίες, το να ντύνεσαι «αλήτης» θεωρούνταν ακίνδυνο ρούχο. Αλλά σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες άνθρωποι μένουν χωρίς ασφαλές καταφύγιο καθημερινά και η κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται.

Είναι μια πραγματικότητα για πολλούς, όχι μια χαριτωμένη ιδέα ρούχων.

παιδί φορώντας ένα κοστούμι αλήτης

Sports in

Λύγισαν τους Κλίπερς και πήραν προβάδισμα οι Μάβερικς (vid)

Σε ένα παιχνίδι πραγματική μάχη, καθώς είχε πέντε τεχνικές ποινές και δύο αποβολές, οι Μαβς επιβλήθηκαν των Κλίπερς και έκαναν το 2-1 στη σειρά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024