Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Ξηλώθηκαν» ο γγ του ΥΠΕΣ και ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ λόγω Ασημακοπούλου

«Ξηλώθηκαν» ο γγ του ΥΠΕΣ και ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ λόγω Ασημακοπούλου

Λίγο μετά την ανακοίνωση από την ίδια ότι αποσύρεται από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ - Οι ευθύνες για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων

Ραγδαίες εξελίξεις και κλυδωνισμοί σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία ανέκυψαν σήμερα (15/3) λόγω του σκανδάλου με τα e-mail που απεστάλησαν σε αποδήμους εν όψει των ευρωεκλογών. Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Λίγο μετά από την ανακοίνωση από την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ ότι αποσύρεται από το ευρωψηφοδέλτιο τους κόμματός της, αποπέμπονται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, καθώς και ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Χάος στη ΝΔ, σάλος με τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων

Κατά πληροφορίες, που προς το παρόν δεν επαληθεύονται από το Μαξίμου, η υπόθεση με τα επίμαχα e-mail φέρεται να σχετίζεται με ενέργεια συνεργάτη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και κατόπιν ίδιου του γραμματέα αποδήμων της ΝΔ, σε συνεργασία με τον πρώτο.

Πρόκειται για το θέμα της προώθησης της λίστας με τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων έναν χρόνο πριν, στα τέλη Μαΐου 2023. Αν και το πώς άλλαξε χέρια η εν λόγω λίστα δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, η απομάκρυνση των δυο προσώπων φαίνεται να συνδέει τα ίδια μ’ εμπλοκή στην υπόθεση.

Σύμφωνα με αναφορές, ο κ. Σταυριανουδάκης μίλησε με το Μαξίμου και δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο Νίκος Θεοδωρόπουλος.

Πολιτικές αντιδράσεις

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάμε διερεύνηση του σκανδάλου

«Πέρασαν δύο εβδομάδες μετά τις καταγγελίες αποδήμων ότι δέχτηκαν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους προεκλογικό υλικό από την ευρωβουλεύτρια της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ήταν οι ίδιες διευθύνσεις που είχαν δώσει οι απόδημοι στο Υπουργείο Εσωτερικών για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων της επιστολικής ψήφου. Σήμερα μαθαίνουμε ότι η κ. Ασημακοπούλου «αποφάσισε» -εξωθήθηκε- να μην είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές, «μέχρι να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση».

Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά επικρατεί άκρα σιωπή και η αποκάλυψη της αλήθειας αποτελεί ακόμα ζητούμενο. Όχι μία και δύο, αλλά τέσσερις διαφορετικές έρευνες ξεκίνησαν μετά από τις καταγγελίες για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων στην ευρωβουλεύτρια της ΝΔ: από την Εισαγγελία Αθηνών, από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, από την κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη και από το Υπουργείο Εσωτερικών, που διενεργεί εσωτερικό έλεγχο. Τι ανακάλυψε το Μαξίμου, αλλά δεν το λέει; Τι έχει να παρουσιάσει η κ. Κεραμέως, η οποία σιωπούσε για τέσσερις ολόκληρες ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου;

Η κυβέρνηση οφείλει, έστω για μία φορά, να δώσει απαντήσεις και να αναλάβει, επιτέλους, το πολιτικό κόστος. Πώς έγινε η διαρροή και από ποιον; Γιατί δεν προστατεύθηκαν τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμων; Έχουν γίνει και άλλες διαρροές και προς τα πού;

Μέσα σε μια στιγμή η κυβέρνηση κατάφερε να ρίξει σκιές στο αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας με επιστολική ψήφο και να επαναβεβαιώσει ότι όσα λέει περί διαφάνειας και δημοκρατίας, είναι απλώς επικοινωνιακά «λόγια του αέρα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ζητά άμεσα την πλήρη διερεύνηση του εξαιρετικά σοβαρού πολιτικού σκανδάλου, το οποίο προέκυψε με ευθύνη της κυβέρνησης λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Επιτέλους να πάψουν τα παιχνίδια της με τους θεσμούς και τη δημοκρατία!», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Έμμεση παραδοχή ενοχής

«Η «απόσυρση» της κυρίας Ασημακοπούλου απ’ το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ συνιστά έμμεση παραδοχή της ενοχής για τη διαρροή των προσωπικών στοιχείων των εκλογέων. Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η ανάληψη της πολιτικής -τουλάχιστον- ευθύνης απ’ την κυρία Κεραμέως και το πιο σημαντικό η απόσυρση εκείνων των διατάξεων που μετατρέπουν τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων σε «φέιγ -βολάν», φαινόμενο το οποίο θα ενταθεί με τις διαδικασίες της επιστολικής ψήφου, όπως απ’ την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει το ΚΚΕ», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Η έρευνα για τυχόν ποινικά αδικήματα

Οι καταγγελίες για διαρροή των e-mail κατοίκων του εξωτερικού που έφτασαν στην κατοχή της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ, οδήγησαν την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας να διατάξει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα, όπως αυτό της παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και της παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου.

Ολόκληρη η σημερινή ανακοίνωση ευρωβουλεύτριας πριν από τις νέες «καρατομήσεις»:

«Καταθέτω σήμερα στην ΑΠΔΠΧ, όπως μου ζητήθηκε, στοιχεία που αφορούν στο γνωστό θέμα της αποστολής newsletter από το γραφείο μου. Στην πολιτική μου πορεία υπήρξα πάντοτε ένας ΄΄στρατιώτης΄΄ της μεγάλης παράταξης της ΝΔ και την υπηρέτησα από όποια θέση μου ζητήθηκε. Ως Ευρωβουλευτής, επί 5 χρόνια έδωσα πολλές μάχες για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Για όλη αυτή την πορεία προφανώς αξιολογούμαι και κρίνομαι. Πιστή στις αρχές, στις αξίες και στην αγάπη μου για την Ελλάδα, ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την απόφασή μου να μην συμμετάσχω ως υποψήφια Ευρωβουλευτής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές του Ιουνίου εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως. Αυτό, γιατί η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συμμετέχω άθελά μου στις προσπάθειες κάποιων να πλήξουν τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη ή το κύρος της Ελλάδας. Ο λόγος τώρα είναι αποκλειστικά στις αρμόδιες αρχές που διερευνούν την υπόθεση και είμαι βέβαιη πως θα καταλήξουν ταχύτατα στην ανάδειξη της αλήθειας και των πραγματικών διαστάσεων του συγκεκριμένου θέματος. Επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά πως θα συνεργαστώ μαζί τους σε ό,τι μου ζητηθεί».

Προ ημερών, ερωτηθείς για την υπόθεση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απαντήσει ότι «η κυβέρνηση διεξάγει τη δική της έρευνα».

«Υπάρχουν ερωτήματα. Η υπόθεση με τα e-mail που φέρεται να έστειλε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου στους απόδημους πρέπει να διερευνηθεί. Η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί και από τη Δικαιοσύνη και από το υπουργείο Εσωτερικών. Κάνουμε και εμείς τη δική μας έρευνα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

inSports

Εθνική Αγγλίας: Η ευκαιρία για εξιλέωση στα γήπεδα της Γερμανίας (vid)

Ποιότητα στο ρόστερ και ένα μόνιμο «It’s coming home», χαρακτηρίζουν την Εθνική Αγγλίας, όμως στο τέλος κάτι πάει στραβά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024