Σάββατο 25 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
POS: Χρεώσεις και διασύνδεση με ταμειακές τα 2 «μέτωπα» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

POS: Χρεώσεις και διασύνδεση με ταμειακές τα 2 «μέτωπα» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Τι προβλέπει το νέο σχέδιο που καταρτίζουν οι τράπεζες για τις προμήθειες

Δύο ανοιχτά μέτωπα στη διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές έχει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Aπό τη μία πλευρά, τo υπουργείο πιέζει τις επιχειρήσεις να τελειώσουν με τη διασύνδεση των POS έχοντας δώσει τελευταία προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου και από την άλλη ασκεί πιέσεις σε τράπεζες και παρόχους να προβούν σε μειώσεις των χρεώσεων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με POS.

Τις προηγούμενες ημέρες τράπεζες, πάροχοι και Visa-Mastercard είχαν συναντήσεις με τα στελέχη του υπουργείου. Η ηγεσία ασκεί πιέσεις για μειώσεις των προμηθειών που αφορούν σε  μικροσυναλλαγές από 10 έως 15 ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι προαναφερόμενοι φορείς δεν έχουν επιστρέψει με την δική τους πρόταση, κι ενώ επίκειται νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα στην Καραγεώργη Σερβίας

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μάλιστα, ανέφερε από τη Βουλή πως είναι βούληση του υπουργού το θέμα να μην αφεθεί στη τύχη του. Το θετικό πάντως είναι πως στις προηγούμενες συναντήσεις τόσο οι πάροχοι όσο και οι τράπεζες είχαν εκφράσει θετική γνώμη στη πρόταση του ΥΠΕΘΟ για μείωση των χρεώσεων επί μικρών συναλλαγών.

Ωστόσο, θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμφωνήσουν.

Πάντως, οι τράπεζες ήδη έχουν προχωρήσει στη μείωση των χρεώσεων για τις συναλλαγές μέσω Iris για επαγγελματίες, καθώς οι χρεώσεις πλέον δεν ξεπερνούν το 0,5% επί της συναλλαγής. Δηλαδή, για μια μεταφορά των 500 ευρώ (μέγιστο όριο), η προμήθεια πλέον είναι της τάξεως των 2,5 ευρώ. Βέβαια, υπάρχουν και τράπεζες που έχουν καταργήσει πλήρως τις χρεώσεις του Iris και για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς.

Προμήθειες

H μείωση των προμηθειών θεωρείται μάλλον επιτακτική καθώς στους 35 νέους κλάδους που έχουν προστεθεί στην υποχρεωτική χρήση των POS –μεταξύ των οποίων τα ταξί, τα ψιλικατζίδικα και οι λαϊκές αγορές- είναι σύνηθες φαινόμενο η διενέργεια μικρών συναλλαγών.

Εκπρόσωποι των κλάδων αυτών έχουν αναφέρει πολλές φορές πως η χρήση των POS στις συναλλαγές κάνει ασύμφορη την πώληση του προϊόντος. Όπως αναφέρουν  κύκλοι του υπουργείου στον OT, η μείωση των χρεώσεων στις συναλλαγές μικρού ύψους θα αποτελέσει ένα ισχυρό κίνητρο και για τους νέους κλάδους που εντάσσονται στην υποχρεωτική χρήση των POS, δημιουργώντας ταυτόχρονα και για αυτούς ένα πλαίσιο ασφαλών συναλλαγών.

Το νέο πλαίσιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο πλαίσιο που καταρτίζουν οι τράπεζες, προβλέπει «κούρεμα» των προμηθειών έως 50%, στο σκέλος που τις αφορά. Η μέση προμήθεια που επιβαρύνει τον έμπορο για τη χρήση POS κυμαίνεται μεταξύ 0,8% και 1,2% ανάλογα με την τράπεζα και το προφίλ του πελάτη.

Χρεώσεις, όμως, υπάρχουν και από τους παρόχους POS αλλά και από τη Visa και Mastercard. Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται ψαλίδισμα των δικών τους χρεώσεων.

Πηγή ΟΤ

Sports in

Η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε πέρυσι

Ο Ολυμπιακός εφέτος δεν ήταν η καλύτερη ομάδα του φάιναλ φορ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 25 Μαϊου 2024