Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός για νέα τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στη Γάζα

Συναγερμός για νέα τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στη Γάζα

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ευρώπη είναι σε εγρήγορση, καθώς η σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς πυροδοτεί νέους κινδύνους

Οι αρχές στην Ευρώπη δηλώνουν ότι έχουν αποτρέψει αρκετές τρομοκρατικές συνωμοσίες, μερικές από τις οποίες αφορούσαν υπόπτους που παρίσταναν τους πρόσφυγες, αυξάνοντας τον συναγερμό για τις πολλαπλασιαζόμενες απειλές από εξτρεμιστές, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Σε μια έρευνα – που δεν είχε δημοσιοποιηθεί – τον περασμένο Δεκέμβριο, η αστυνομία στην Αυστρία και τη Βοσνία συνέλαβε δύο ξεχωριστές ομάδες Αφγανών και Σύρων προσφύγων, που μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά, μεταξύ των οποίων Καλάσνικοφ και πιστόλια, ενώ η σουηδική αστυνομία συνέλαβε την περασμένη εβδομάδα τέσσερις υπόπτους για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης, οι οποίοι φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με τζιχαντιστική οργάνωση.

Οι ερευνητές στην Αυστρία και τη Βοσνία βρήκαν φωτογραφίες εβραϊκών και ισραηλινών στόχων στην Ευρώπη σε ορισμένα από τα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων, τα οποία, όπως είπαν, υποδηλώνουν ότι είχαν ως κίνητρο τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Αυτό ακολούθησε τη σύλληψη, στα τέλη του περασμένου έτους, μιας ομάδας υπηκόων του Τατζικιστάν, που ήταν ύποπτοι για τον σχεδιασμό επιθέσεων στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας στη Γερμανία και στον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη γύρω στα Χριστούγεννα. Και οι δύο εκκλησίες γεμίζουν με εκατοντάδες επισκέπτες για την περίοδο των εορτών.

Στη συνέχεια, την Δευτέρα, οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τρεις Παλαιστίνιους ύποπτους ως μέλη της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι τρεις ετοιμάζονταν να επιτεθούν σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους στην Ευρώπη, ανέφερε η ιταλική αστυνομία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ξεχωριστά περιστατικά υποδηλώνουν πως η τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη όχι μόνο αυξάνεται αλλά και προέρχεται από νέες πηγές, περιπλέκοντας το έργο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ένα κύμα επιθέσεων που έπληξε την γηραιά ήπειρο από το 2015 εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό, και εν μέρει κατευθύνθηκε, από το Ισλαμικό Κράτος, τη σουνιτική τρομοκρατική πολιτοφυλακή στη Συρία και το Ιράκ.

Το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ

Τώρα, όμως, η απειλή δεν προέρχεται μόνο από το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, τη διάδοχη οργάνωση του ΙΚ με έδρα το Αφγανιστάν, αλλά και από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας προειδοποίησε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι αυτές και άλλες ομάδες κινητοποιήθηκαν από τον πόλεμο στη Γάζα και ότι οι Εβραίοι και τα εβραϊκά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη ήταν μεταξύ των πιθανών στόχων.

Η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και ευρωπαϊκές οργανώσεις που πρόσκεινται στις δύο οργανώσεις χρησιμοποίησαν τον πόλεμο στη Γάζα για προπαγάνδα, στρατολόγηση και συγκέντρωση χρημάτων, δήλωσαν Γερμανοί αξιωματούχοι ασφαλείας.

Οι δωρεές από ιδιώτες στην Ευρώπη για τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ έχουν εκτοξευθεί μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους, τόνισαν οι αξιωματούχοι. Οι ομάδες έχουν επίσης αυξήσει τις διαδικτυακές τους δραστηριότητες και έχουν ενθαρρύνει τις διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στη Γάζα σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Τόσο η Χαμάς όσο και η Χεζμπολάχ έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής την Ευρώπη ως κέντρο συγκέντρωσης κεφαλαίων και ως καταφύγιο για τους πράκτορες. Όμως, τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών λένε πως οι ομάδες αυτές στρέφονται τώρα στη σχεδίαση δολοφονιών και δολιοφθορών στην Ευρώπη, που απευθύνονται κυρίως σε εβραϊκούς και ισραηλινούς στόχους σε διάφορες χώρες.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024