Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρυξέλλες: Πανικός, αυστηρή σύσταση στους πολίτες - Η τρομοκρατία χτυπά την καρδιά της Ευρώπης

Βρυξέλλες: Πανικός, αυστηρή σύσταση στους πολίτες – Η τρομοκρατία χτυπά την καρδιά της Ευρώπης

Συστάσεις να επιστρέψουν στα σπίτια τους δέχονται οι πολίτες των Βρυξελλών καθώς ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης κυκλοφορεί ελεύθερος. Πανικός στην Ευρώπη, μηνύματα συμπαράστασης

Πάγωσε την Ευρώπη το τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Με τον δράστη να παραμένει ασύλληπτος και να δηλώσει μέλος του ISIS έχει σημάνει  κόκκινος συναγερμός. με τον πρωθυπουργό της χώρας να συνιστά στους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση.

Στο τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε λίγο πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο Σουηδοί και άλλος ένας τραυματίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος άνοιξε πυρ αδιακρίτως φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», προτού διαφύγει με δίκυκλο.

Δηλώνει μέλος του ISIS

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φερόμενος ως δράστης δηλώνει μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Με ισλαμικούς χαιρετισμούς, Αλλάχου Άκμπαρ. Ονομάζομαι Αμπντεσαλέμ αλ Γκιλάνι και πολεμώ για τον Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε όσους μας αγαπούν και μισούμε όσους μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για αυτήν. Δόξα στον Αλλάχ. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση για λογαριασμό των μουσουλμάνων. Έχω σκοτώσει τρεις Σουηδούς, μέχρι στιγμής. Δόξα στον Αλλάχ. Τρεις Σουηδούς, ναι. Σε εκείνους που έβλαψα, ας με συγχωρήσουν. Κι εγώ τους συγχωρώ όλους. Ειρήνη υμίν», αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο φερόμενος ως δράστης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Μείνετε σε επαγρύπνηση

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο μετέβη εσπευσμένα στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, μαζί με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογράμμισε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Μηνύματα συμπαράστασης από την Ευρώπη

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών. Η υποστήριξή μου προς τις βελγικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση», συμπλήρωσε.

«Απόψε, οι σκέψεις μου είναι με τις οικογένειες των δύο θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, εκφράζοντας την υποστήριξή της στη βελγική αστυνομία για την άμεση σύλληψη του υπόπτου. «Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογραμμίζει.

«Σοκαρισμένοι από τις φονικές επιθέσεις στους δρόμους των Βρυξελλών σήμερα το βράδυ» αναφέρει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Σημειώνει ότι «Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι ενάντια στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους»

Τον αποτροπιασμό του για την δολοφονία δύο Σουηδών στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης της σκανδιναβικής χώρας Γκούναρ Στρόμερ, συμπληρώνοντας ότι η σουηδική κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αρχίσει εντατικές προσπάθειες για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν.

H Γαλλία ανακοίνωσε πως ενισχύει τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο. Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τη «βάρβαρη» πράξη «ισλαμιστικής τρομοκρατίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024