Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θριαμβολογίες Μητσοτάκη για το master plan για τη Θεσσαλία - Τι είπε στη συνάντηση με τους φορείς

Θριαμβολογίες Μητσοτάκη για το master plan για τη Θεσσαλία – Τι είπε στη συνάντηση με τους φορείς

Οδικός χάρτης για δραστική παρέμβαση στα προβλήματα το master plan, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Στο Master Plan που του παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες η ολλανδική εταιρεία «HVA International» για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας αναφέρθηκε κατά την εισήγησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της περιφέρειας.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το master plan ξεπερνά τις 400 σελίδες και «το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς θα έχει όλο αυτό στην αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα».

Πρόσθεσε ότι για τη σύνταξή του δούλεψαν παραπάνω από 40 επιστήμονες από οχτώ διαφορετικές ειδικότητες, αφιερώνοντας πάνω από 15.000 ώρες «για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και για να προτείνουν βέλτιστες λύσεις. ‘Αλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρόκειται για μια δουλειά που έγινε στο πεδίο».

Και συνέχισε: «Θα ήθελα η σημερινή συνάντηση να είναι η πρώτη ευκαιρία παρουσίασης στους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας των συμπερασμάτων αυτής της μελέτης. Μια μελέτη την οποία θα πρέπει να δούμε μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού χαρακτήρα που τη διέπει.

Οδικός χάρτης

Δεν είναι προφανώς ένα θέσφατο αλλά νομίζω ότι δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις και θα ήταν ευχής έργον, αν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, από τη στιγμή που η μελέτη θα τύχει και της σχετικής επεξεργασίας και από τα υπουργεία ότι αποτελεί πράγματι έναν οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση β’ και α’ βαθμού και όλοι οι τοπικοί φορείς οι οποίοι εμπλέκονται ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματι μία δραστική παρέμβαση στα προβλήματα της Θεσσαλίας και να μετατρέψουμε αυτό που ήταν μια μεγάλη καταστροφή σε μία ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά».

«Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία» είπε ο πρωθυπουργός

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη διάσταση που δίνει η μελέτη στο ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας. Ανέφερε, ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Ντάνιελ για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση. «Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία άλλωστε δεν προτείνει ούτε η μελέτη κάτι τέτοιο. Και θα ήταν πολύ άδικο από όλη την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτή τη διάσταση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας»

Στο σημείο αυτό   είπε ότι αν και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα πρέπει από την άλλη «να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ώστε να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη ή τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη. Και σ’ αυτό έχουμε όλοι μία ευθύνη να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια», είπε.

Η συζήτηση όπως είπε ο πρωθυπουργός θα ξεκινούσε με την παρουσίαση της μελέτης και ζήτησε ορθολογική διαχείριση του χρόνου επισημαίνοντας ότι «αυτή θα είναι η πρώτη από μια σειρά συναντήσεις που θα έχουμε γιατί η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά».

Τι είπε ο Κουρέτας

Η σύσκεψη ξεκίνησε με παρουσίαση της μελέτης από τον εκπρόσωπο της ολλανδικής εταιρίας που τη συνέταξε και αμέσως μετά, έλαβε πρώτος το λόγο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ο όποιος, σύμφωνα με πληροφορίες, του ΑΠΕ,  τόνισε πως «θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινή αυτή προσπάθεια με τεκμηρίωση και δουλειά πολλή το επόμενο διάστημα».

«Από αυτά που έχω δει και έχω συζητήσει, πιστεύω ότι το 90% των πραγμάτων είναι κοινά», πρόσθεσε ο κ. Κουρέτας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Όπως ειπώθηκε, η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν για την τελική διαμόρφωση του σχεδίου για τη Θεσσαλία.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, όλες οι τοποθετήσεις των δημάρχων και των εκπροσώπων των επιμελητηρίων είναι σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα.

Ζητούν να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα και ένας εξ αυτών ανέφερε πως «οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν κάνει τη Θεσσαλία δεύτερο σπίτι τους».

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024