Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ψήφος διαμαρτυρίας ανησυχεί το Μαξίμου - Ανοιχτά πολλά μέτωπα, διαρκής φθορά λόγω ακρίβειας

Η ψήφος διαμαρτυρίας ανησυχεί το Μαξίμου – Ανοιχτά πολλά μέτωπα, διαρκής φθορά λόγω ακρίβειας

Τα μέτωπα με αγρότες και φοιτητές δεν έχουν κλείσει - Η ακρίβεια δεν τιθασεύεται και τα Τέμπη εξακολουθούν να στοιχειώνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου, που – ενόψει ευρωεκλογών- βλέπει πως έχει απέναντί του ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και μέτωπα που ήλπιζε ότι θα είχαν κλείσει παραμένουν ανοιχτά, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει σφοδρά πυρά.

Η ακρίβεια που η κυβέρνηση προσπαθεί να τιθασεύσει με μέτρα -ασπιρίνες, αποτελεί ένα  μόνιμο πια πονοκέφαλο που προκαλεί φθορά. Άλλωστε, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, η κυβέρνηση δηλώνει πως δίνει μάχη κατά της ακρίβειας, αδυνατώντας όμως – όπως δείχνει η πραγματικότητα- να δαμάσει το «τέρας».

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί, τη δυσαρέσκεια των πολιτών

Κάτι που παραδέχεται ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί επικοινωνιακά, τη δυσαρέσκεια των πολιτών: «Ξέρω ότι δεν έχουμε κερδίσει ακόμη τη μάχη με την ακρίβεια, ακούμε τον κόσμο, αλλά διαβεβαιώνω ότι δεν θα καταθέσουμε τα όπλα, θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των τιμών και τους ελέγχους για να χτυπήσουμε την αισχροκέρδεια», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ανοιχτά τα μέτωπα

Ανοιχτό παραμένει και το μέτωπο ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, παρά το ότι η ρύθμιση έγινε νόμος. Η «μάχη» δεν  φαίνεται να έχει λήξει, όπως διαμηνύουν οι φοιτητές που εδώ και δύο μήνες έχουν σηκώσει το βάρος των αντιδράσεων, με καταλήψεις και συνεχή συλλαλητήρια, που έλαβαν χώρα σε ένα άτυπο προεκλογικό περιβάλλον.

«Ο αγώνας μας για σύγχρονες, ποιοτικές αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές συνεχίζεται! Το δίκιο θα νικήσει!» ξεκαθαρίζουν οι φοιτητές, σημειώνοντας πως «το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή, όμως καταψηφίστηκε στα αμφιθέατρα! […] Γνωρίζουμε πως ο αγώνας που δίνουμε απαιτεί αντοχή και διάρκεια, έχει στόχο και προοπτική το Πανεπιστήμιο που συμβαδίζει με τις δυνατότητες της εποχής μας και τις κοινωνικές ανάγκες. Για αυτό και ο αγώνας μας δεν ξεκίνησε χθες ούτε θα τελειώσει αύριο».

«Οι νόμοι ακυρώνονται στους δρόμους» λένε οι φοιτητές

Η κυβέρνηση βρέθηκε πολιτικά απομονωμένη και εντός βουλής, όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι κινείται εκτός συνταγματικής νομιμότητας, αφού παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 16.

Άδειο το καλάθι για τους αγρότες

Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο και με τους αγρότες. Η κυβέρνηση, με δύο διαδοχικές συσκέψεις υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ρίξει νέες «γέφυρες» στους αγρότες του – διαλυμένου προ εξαμήνου – Κάμπου.

Η κυβέρνηση, όπως έχει γράψει το in,  ποντάρει κυρίως στα μηνύματα συνέχισης του διαλόγου για τον πρωτογενή τομέα και συναίνεσης με την τοπική κοινωνία συνολικά για τα έργα ανάταξης της Θεσσαλίας. Ουσιαστικά, πέρα από την επαναλαμβανόμενη θέση ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει εκ νέου ότι οι αντοχές της οικονομίας είναι δεδομένες, και ουσιαστικά δεν αναμένεται να δώσει κάτι χειροπιαστό στους αγρότες.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να λυθούν τα προβλήματα. Περιμένουμε από την συνάντηση με το πρωθυπουργό να πάρουμε απαντήσεις και λύσεις», λένε οι αγρότες

Χθες οι αγρότες πραγματοποίησαν  μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και συλλαλητήριο στη Λάρισα, τιμώντας έτσι συμβολικά αλλά και μαζικά το Κιλελέρ και τη θυσία των κολίγων.

Στον χώρο του μνημείου συγκεντρώθηκαν αντιπροσωπείες αγροτών από πολλές περιοχές της Ελλάδας από όπου απέστειλαν στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι οι αγώνες του θα συνεχιστούν έως ότου δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κεντρικό ζήτημα αποτελεί ενίσχυση του κλάδου στην περιοχή της Θεσσαλίας, που έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή μετά τις πλημμύρες.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να λυθούν τα προβλήματα», λένε οι αγρότες

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στον χώρο τιμής για τους κολίγους του Κιλελέρ, τους τιμάμε όπως τους πρέπει, και εμείς συνεχίζουμε με αγώνες. Εκτελούμε την εντολή των αγροτών και τους τιμάμε με μορφή συλλαλητηρίου, τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί, δίπλα μας βρίσκονται ακόμη χιλιάδες στρέμματα βουτηγμένα στο νερό. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να λυθούν τα προβλήματα. Περιμένουμε από την συνάντηση με το πρωθυπουργό να πάρουμε απαντήσεις και λύσεις», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Και τα Τέμπη

Η κυβέρνηση την ίδια ώρα είναι αντιμέτωπη με τις κατηγορίες περί συγκάλυψης «του εγκλήματος των Τεμπών». Αν και οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του δυστυχήματος έκλεισαν άρον άρον με απόφαση της πλειοψηφίας μεγάλη μερίδα πολιτών ενστερνίζονται αυτή την άποψη, όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατέθεσαν τα δικά τους πορίσματα και ζητούν τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τη συνέχιση της διερεύνησης της υπόθεσης.

Εξάλλου, έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα για τα πορίσματα των κομμάτων, ο Σύλλογος «Τέμπη 2023» επικρίνει την κυβερνητική πλειοψηφία γιατί δεν επέδειξε καμία διάθεση «για πραγματική έρευνα και ανάδειξη της αλήθειας», ενώ χαρακτηρίζει πρόχειρη και βιαστική την δουλειά.

«Έκλεισε κακήν κακώς τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή. Χωρίς ολοκληρωμένη δικογραφία. Χωρίς καταθέσεις βασικών μαρτύρων» σημειώνουν εισαγωγικά και εστιάζουν στην κυβερνητική διαδικασία που, όπως λένε, κατάντησε παρωδία, προσβολή για την νοημοσύνη μας, ύβρις για τους νεκρούς μας.

Κρίνει πως υπήρξε «προστασία στον υπόλογο υπουργό, με κάθε τρόπο» σε μια «χιλιοπαιγμένη τραγωδία» με «16 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας απέναντι σε 1.319.000 χιλιάδες πολίτες που ζητούν άρση ασυλίας».

Ψήφος διαμαρτυρίας

Στο πλαίσιο αυτό, ηχηρό είναι το καμπανάκι, που χτυπά για την κυβέρνηση από τις δημοσκοπήσεις με πιο πρόσφατη αυτή της Alco, σύμφωνα με την οποία σχεδόν 6 στους 10 πολίτες βλέπουν τις ευρωεκλογές σαν ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας.

Ειδικότερα, το 63% όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι είπαν πως οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας, ενώ το 28% απάντησε αρνητικά.

Εξάλλου σχεδόν 1 στους 2 πολίτες δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 46% των ερωτηθέντων απάντησαν πως είναι «καθόλου» ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, όταν τον Ιανουάριο η απάντηση αυτή συγκέντρωνε 41%. Τον Φεβρουάριο το ποσοστό άγγιζε το 45%.

Στην ίδια έρευνα, καταγράφεται, απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης στο κράτος και τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες για την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη.

Χαρακτηριστικό είναι πως σχεδόν 8 στους 10, δηλαδή το 77%, δηλώνουν πως γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης, ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχουν ή όχι πολιτικές ευθύνες.

Σε αυτά προστίθενται και οι μυστικές δημοσκοπήσεις, που φτάνουν τις τελευταίες μέρες στο Μαξίμου και οι οποίες, όπως μεταδίδεται, καταγράφουν διαρροές ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024