Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βήμα σημειωτόν στον πολιτικό διάλογο - Τι συζήτησαν Παπαδοπούλου - Ακτσαπάρ

Βήμα σημειωτόν στον πολιτικό διάλογο – Τι συζήτησαν Παπαδοπούλου – Ακτσαπάρ

«Διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα» ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών Παπαδοπούλου - Ακτσαπάρ

«Διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα» ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών που είχαν στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο τούρκος ομόλογος της Μπουράκ Ακτσαπάρ στην Άγκυρα, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν «οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ηγέτες των δύο χωρών, διερευνώντας περαιτέρω τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας».

Επίσκεψη Μητσοτάκη

Ακόμα όπως επισημαίνεται οι δύο ΥΦΥΠΕΞ «αξιολόγησαν τις προετοιμασίες για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Τουρκία, τον Μάιο και προέβησαν σε απολογισμό της επιτευχθείσας, μέχρι στιγμής, προόδου στους υφιστάμενους διαύλους διαλόγου, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της διμερούς σχέσης».

Πληροφορίες του in ανέφεραν ότι η συζήτηση συνεχίστηκε σε καλό κλίμα, χωρίς θεαματική πρόοδο, κάτι που άλλωστε δεν αναμενόταν.

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν

Τα μεγάλα και δύσκολα ζητήματα, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δεν συζητήθηκαν καθώς αναμένεται να τεθούν σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν, οι οποίοι συζητούν για μία συνάντηση πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα το Μάιο.

Η ελληνική πλευρά όπως σημείωναν αρμόδιες πηγές έθεσε όπως είχε εξαρχής την πρόθεση, στη συνάντηση Παπαδοπούλου – Ακτσαπάρ το γεγονός ότι ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία έχουν ανέβει οι τόνοι σε ένα βαθμό στην ρητορική των τούρκων αξιωματούχων και σημειώθηκε η ανάγκη να αποφεύγονται εμπρηστικές δηλώσεις. Στο τραπέζι φέρεται να έγινε αναφορά και στο ζήτημα των τουρκικών navtex.

Στα θέματα που συζητήθηκαν στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στους δύο Υφυπουργών Εξωτερικών, ήταν επίσης το μεταναστευτικό, όπου Ελλάδα και Τουρκία συνεχίζουν τη συνεργασία τους, αλλά και η συνεργασία των δύο πλευρών ενόψει και της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου.

Οι επόμενες συναντήσεις

Το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου, αναμένεται να στρωθεί το τραπέζι της θετικής ατζέντας, όπου τη σκυτάλη θα πάρει ο Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος επίσης θα ταξιδέψει στην Άγκυρα για να έχει συνάντηση με τον Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Η τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 22 Απριλίου για ένα νέο γύρο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, την ευθύνη για τα οποία έχει την ευθύνη το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Τα ραντεβού θα έχουν ολοκληρωθεί πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, όπου θα γίνει μία συνολική συζήτηση για την πρόοδο των ελληντουρκικών σχέσεων.

Για την Αθήνα στόχος παραμένει η διατήρηση του καλού κλίματος, ενώ είναι σαφές ότι πέρα από τον «προεκλογικό πυρετό» ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024