Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία διατηρεί στο τραπέζι την αποστρατικοποίηση και τις γκρίζες ζώνες - Πώς θα προχωρήσει ο διάλογος

Η Τουρκία διατηρεί στο τραπέζι την αποστρατικοποίηση και τις γκρίζες ζώνες – Πώς θα προχωρήσει ο διάλογος

Εκτιμάται ότι θα υπάρξει ακόμα μία συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν

Την επόμενη κίνηση στα ελληνοτουρκικά αναμένεται να αναζητήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση τους που αναμένεται πιθανότατα το Μάιο στην Άγκυρα.

Θα έχουν προηγηθεί ο πολιτικός διάλογος (11/3/2024 Άγκυρα), τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (11/4/2024 Αθήνα) και η «θετική ατζέντα» (15/4/2024 Άγκυρα), ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει ακόμα μία συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, έως το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν. Όχι απαραίτητα στην Αθήνα ή στην Άγκυρα.

Αποστρατικοποίηση

Στα αγκάθια που η Τουρκία δείχνει ότι έχει σαφή πρόθεση να διατηρήσει στο τραπέζι, όπως υπογράμμιζαν αρμόδιες στο in είναι το ζήτημα της αποστρατικοποίησης και των «γκρίζων ζωνών». Θέματα που η Άγκυρα εκτιμάται ότι θέλει να θέσει μαζί με την μία διαφορά που Ελλάδα θεωρεί ότι μπορεί να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, υπό την κρίση της διεθνούς δικαιοσύνης. Κάτι που σαφώς η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Ωστόσο αυτή η αποφασιστικότητα από την τουρκική πλευρά για τα δύο συγκεκριμένα ζητήματα δημιουργεί ερωτηματικά και κατά πόσο ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών μπορεί να σημειώσει βήματα προόδου.

Με δεδομένο μάλιστα ότι οι τουρκικές αιτιάσεις περί αποστρατικοποίησης από την Άγκυρα συνδέονται και με την κυριαρχία των νησιών.

Μακριά παραμένει η Χάγη

Και οι δύο πλευρές υπογραμμίζουν ότι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ακόμα μακριά, ωστόσο το αν ο πολιτικός διάλογος θα μπει σε ζητήματα που αφορούν τη διαφορά της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ αναμένεται να το δείξει η συνάντηση των δύο ηγετών. Κατά την οποία εκτιμάται ότι θα αξιολογηθεί και η πορεία των σχέσεων και του διαλόγου Αθήνας και Άγκυρας.

Σε κάθε περίπτωση για την Αθήνα η ηρεμία του τελευταίου έτους χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα πολύτιμη και στόχος είναι να διατηρηθεί για όσο αυτό είναι δυνατόν. Και σε αυτό το πλαίσιο η προσπάθεια να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι θα συνεχιστεί.

Τα δύσκολα στο τέλος

Όπως τόνιζαν ανώτατες διπλωματικές πηγές στο in άλλωστε ακόμα και αν ο πολιτικός διάλογος αρχίσει να μπαίνει στη βαριά ατζέντα των διαφωνιών που προκαλούν την ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, τα θέματα που χαρακτηρίζονται ως τα μεγαλύτερα αγκάθια θα είναι αυτά που θα τεθούν τελευταία.

Το Κυπριακό

Σημαντικό θέμα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας παραμένει και το Κυπριακό, με την Άγκυρα να μην δείχνει πρόθυμη για βήματα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την επιστροφή στο τραπέζι το διαλόγου.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024