Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύμβουλοι γεωπολιτικού ρίσκου

Σύμβουλοι γεωπολιτικού ρίσκου

Οι σύμβουλοι γεωπολιτικού ή πολιτικού και οικονομικού ρίσκου έχουν τη δυνατότητα προσφοράς γνώσης και πληροφοριών, στρατηγικής μεθοδολογίας και ανάλυσης για κυβερνητικούς φορείς

Σε αντίθεση με τη σύγχρονη τάση επιθετικής κριτικής κατά ιδιωτικών εταιρειών συμβούλων κυβερνητικών φορέων ή επιχειρήσεων για ζητήματα επίλυσης ζητημάτων ή χάραξης στρατηγικής (βλ. λ.χ. M. Mazzucato, R. Collington, «Η Μεγάλη Φενάκη: Πώς οι εταιρείες συμβούλων…», Επίκεντρο, 2023), αυτοί που είναι νευραλγικής σημασίας είναι οι φορείς που καταπιάνονται με εκτιμήσεις ρίσκου ή προβλημάτων γεωστρατηγικών επιλογών.

Από τα πράγματα το αντικείμενο αυτό βρίσκεται εκτός των επιχειρησιακών δυνατοτήτων ιδιωτικών εταιρειών ή δημόσιων φορέων. Αυτό που λείπει είναι η εξειδικευμένη γνώση, η σε βάθος κατανόηση του πλέγματος συμφερόντων που συνδέονται με κάθε ζήτημα που έρχεται στην επικαιρότητα και των τεχνικών ικανοτήτων για την αντιμετώπισή του.

Οι ομάδες συμβούλων κατέχουν την εξειδίκευση και την εμπειρία για τη χάραξη στρατηγικής και τη διατύπωση λύσεων με υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας. Ρόλος τους είναι η έρευνα και ανάλυση κάθε προβλήματος που απασχολεί τον πελάτη και η συμβολή στην αναζήτηση λύσεων με τους – πιθανώς – υπαρκτούς μηχανισμούς αντιμετώπισης ρίσκου. Παράλληλα, οι σύμβουλοι μπορούν να βοηθήσουν την ηγεσία του όποιου φορέα με τη διερεύνηση και επιχειρησιακή στήριξη κάθε προσπάθειας αντιμετώπισης του ζητήματος.

Οι σύμβουλοι γεωπολιτικού ή πολιτικού και οικονομικού ρίσκου έχουν τη δυνατότητα προσφοράς γνώσης και πληροφοριών, στρατηγικής μεθοδολογίας και ανάλυσης καθώς και μελλοντικών εξελικτικών εκτιμήσεων για κυβερνητικούς φορείς, επιχειρήσεις ή μεμονωμένους ηγέτες για την υλοποίηση των στόχων τους. Εργαλείο τους είναι η διατύπωση μελετών και άμεσων γεωπολιτικών εκτιμήσεων, η διά ζώσης εξαντλητική τους ανάλυση με τον ενδιαφερόμενο πελάτη και η προσφορά υπηρεσιών για τη διεξοδική προώθηση των λύσεων που προκρίνονται.

Η αντικειμενική στόχευση κάθε τέτοιας προσπάθειας αφορά πρωτίστως θέματα ασφάλειας, εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων και οικονομικών επιλογών, κατευθύνσεων και εξελίξεων. Ολα αυτά βέβαια με τελικό στόχο τις όποιες επιπτώσεις μπορούν να έχουν πάνω στον κάθε πελάτη, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντά του.

Αντίθετα με όσα αναφέρει η Mazzucato στο βιβλίο της (όπως ανωτ.) οι σύμβουλοι γεωπολιτικού ρίσκου δεν αφαιρούν γνώση και εμπειρίες από τους δημόσιους φορείς και τις όποιες ιδιωτικές εταιρείες. Αντίθετα, προσφέρουν εξειδίκευση, γενικές γνώσεις παρακολούθησης εξελίξεων και εμπλουτισμό τεχνικών πραγματικών εμπειριών.

Στον επιχειρηματικό τομέα, εκεί που οι σύμβουλοι γεωστρατηγικού ρίσκου είναι κατά βάση απαραίτητοι είναι στη ναυτιλία (γνώση αγορών, συνθηκών σε λιμάνια, γεωπολιτικών εντάσεων σε διαδρομές ναύλων, σταθερότητα καθεστώτων προορισμού) και σε επιχειρήσεις εξαγωγών και επενδύσεων στο εξωτερικό (πολιτική σταθερότητα, κοινωνικές συνθήκες, νομικό σύστημα, οικονομικό περιβάλλον σε σχέση με ξένα κεφάλαια).

Σε γενικές γραμμές η γεωπολιτική γνώση και η εξειδικευμένη αντίληψη ζητημάτων στρατηγικής και πολιτειακών ανακατατάξεων κάνει τον ρόλο αυτών των συμβούλων μάλλον αναντικατάστατο.

Sports in

Νίκησαν και έμειναν ζωντανοί οι Λέικερς (119-108)

Οι Λέικερς νίκησαν με 119-108 και γλύτωσαν την σκούπα από τους Νάγκετς, μένοντας παράλληλα ζωντανοί στη σειρά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024