Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Σαουδική Αραβία εντάσσεται επίσημα στο μπλοκ BRICS εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων

Η Σαουδική Αραβία εντάσσεται επίσημα στο μπλοκ BRICS εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων

Το μπλοκ BRICS περιελάμβανε τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, αλλά υποδέχονται τη Σ. Αραβία, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, το Ιράν και την Αιθιοπία ως νέα μέλη.

Η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι το βασίλειο εντάχθηκε επίσημα στο μπλοκ των χωρών BRICS. Ο υπ. Εξωτερικών της Σ. Αραβίας είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι το βασίλειο θα μελετήσει τις λεπτομέρειες πριν από την προτεινόμενη ημερομηνία ένταξης την 1η Ιανουαρίου και θα λάβει την κατάλληλη απόφαση.

Ο πρίγκιπας Faisal bin Farhan είχε δηλώσει ότι η ομάδα BRICS είναι «ένα ευεργετικό και σημαντικό κανάλι για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας».

Από τα νέα μέλη η Αργεντινή αρνήθηκε, η Σαουδική Αραβία έγινε μέλος και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις ένταξης των υπολοίπων χωρών

Το μπλοκ των BRICS περιελάμβανε προηγουμένως τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, αλλά πρόκειται να διπλασιαστεί με τη Σαουδική Αραβία να προστίθεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, το Ιράν και την Αιθιοπία ως νέα μέλη.

Τα νέα μέλη και η απογοήτευση από τις ΗΠΑ

Η είσοδος της Σαουδικής Αραβίας έρχεται εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και της επέκτασης της επιρροής της Κίνας στο εσωτερικό του βασιλείου. Το άνοιγμα των BRICS έγινε προς Αραβικές χώρες πριν αρχίσει ο πόλεμος στη Γάζα, την Αιθιοπία (67-33% χριστιανικός και μουσουλμανικός πληθυσμός) και την Αργεντινή, όπου ο νέος τραμπιστής πρόεδρος Μιλέι ήδη αρνήθηκε την είσοδο της χώρας του.

Παρά τους συνεχιζόμενους ισχυρούς (πετρελαϊκούς) δεσμούς με τις ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία ακολουθεί όλο και περισσότερο το δικό της δρόμο από την ανησυχία ότι η Ουάσινγκτον είναι λιγότερο δεσμευμένη για την ασφάλεια της Μέσης Ανατολής από ό,τι στο παρελθόν.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος πελάτης πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, έχει ηγηθεί των εκκλήσεων για την επέκταση των BRICS ώστε να αποτελέσουν αντίβαρο στη Δύση. Η επέκταση θα μπορούσε να ενισχύσει τη διακηρυγμένη φιλοδοξία της ομάδας να γίνει υπέρμαχος του Παγκόσμιου Νότου, αν και η Αργεντινή δήλωσε τον Νοέμβριο ότι δεν θα δεχόταν πρόσκληση για ένταξη.

Προεκλογικά με όπλο τον ψυχροπολεμικό αντικομμουνισμό, ο Μιλέι είχε δηλώσει πως «η γεωπολιτική μας ευθυγράμμιση είναι με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Δεν πρόκειται να συμμαχήσουμε με τους κομμουνιστές».

Η άρνηση Μιλέι

Στην επίσημη επιστολή με την οποία αρνήθηκε την είσοδο, ανέφερε ότι η εξωτερική πολιτική του «διαφέρει σε πολλές πτυχές από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Υπό αυτή την έννοια, ορισμένες αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση θα επανεξεταστούν».

Ο νεοφιλελεύθερος τραμπιστής Μιλέι ανέλαβε καθήκοντα αυτόν τον μήνα και είχε ορκιστεί στην προεκλογική εκστρατεία να μην ενταχθεί στις BRICS. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μιλέι δήλωσε με ψυχροπολεμικό ύφος πως «η γεωπολιτική μας ευθυγράμμιση είναι με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Δεν πρόκειται να συμμαχήσουμε με τους κομμουνιστές».

Παρά τον όρκο του να κόψει κάθε δεσμό με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας του, την Κίνα και την Βραζιλία, έχει υιοθετήσει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024