Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Επίθεση ακροδεξιών σε διαδήλωση κατά της τρανσφοβίας

Θεσσαλονίκη: Επίθεση ακροδεξιών σε διαδήλωση κατά της τρανσφοβίας

Επίθεση σημειώθηκε στην ογκωδέστατη πορεία όπου ο κόσμος της Θεσσαλονίκης έδειξε μαζικά τα δημοκρατικά του αντανακλαστικά - Τουλάχιστον 13 προσαγωγές, οδομαχίες με μάχες σώμα με σώμα

Επιθέσεις σημειώθηκαν από ομάδες νεοφασιστών και ομοφοβικών στην μεγαλειώδη πορεία ενάντια στην ομοφοβία και τρανσφοβία. Κουκουλοφόροι επιχείρησαν να μπουν στον κύριο κορμό της συγκέντρωσης όμως έγιναν αντιληπτοί από τις ομάδες περιφρούρησης και ακολούθησε κυνηγητό και μάχες σώμα με σώμα με καδρόνια.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της πολυπληθούς συγκέντρωσης κατά της ομοφοβίας και της τρανσοφοβίας, με αφορμή τη χθεσινοβραδινή επίθεση σε queer άτομα που έλαβε χώρα στην πλατεία Αριστοτέλους.

Περίπου 50 κουκουλοφόροι κινήθηκαν επιθετικά και προσπάθησαν να εισχωρήσουν μέσα στο κύριο σώμα της πορείας όμως η περιφρούρηση της συγκέντρωσης κυνήγησε τους ομοφοβικούς με αποτέλεσμα κάποιοι εξ’ αυτών να αναζητήσουν προστασία στην αστυνομία που παρακολουθούσε. Ενώ η Αστυνομία σε δεύτερο χρόνο αναζήτησε τους επιτιθέμενους που προσπάθησαν να χτυπήσουν αλληλέγγυα άτομα και πραγματοποίησε συολικά 13 προσαγωγές. Μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ανήλικοι, όπως και στην αρχική επίθεση δείχνοντας συστημικό πρόβλημα ως προς την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Τι συνέβη το βράδυ του Σαββάτου στην Θεσσαλονίκη

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η ομοφοβική επίθεση ομάδας ανθρώπων εναντίον δύο μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που βρίσκονταν στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη το βράδυ του Σαββάτου.

«Δεν θα μείνετε ατιμώρητοι, θα μάθετε τι σημαίνει σεβασμός» λέει ξεσπώντας το ένα από τα θύματα

Όπως κατήγγειλαν τα θύματα, ηλικίας 21 ετών αμφότερα, ομάδα ατόμων τούς επιτέθηκε αρχικώς λεκτικά και στη συνέχεια τους πέταξε μπουκάλια. Τα non binary άτομα φοβούμενα για τη σωματική τους ακεραιότητα έτρεξαν να προστατευθούν βρίσκοντας καταφύγιο σε παρακείμενο κατάστημα εστίασης.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας οι οποίες προχώρησαν σε 24 προσαγωγές. Από τους προσαχθέντες, οι 21 συνελήφθησαν. Συγκεκριμένα, η αστυνομία συνέλαβε 12 ανηλίκους, τους οποίους ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερους και 9 ενηλίκους στους οποίους θα απαγγελθούν κατηγορίες. Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν ακόμα σκέψεις αν θα οδηγηθούν στο αυτόφωρο και οι γονείς των ανηλίκων.

«Δεν θα μείνετε ατιμώρητοι»

Το ένα από τα θύματα, σε βίντεο που ανέβασε στο tik tok λέει ότι πήγαν για μια απλή βόλτα στη Θεσσαλονίκη και «δεχτήκαμε τρανσφοβική επίθεση από 400 άτομα, παρακαλώ όσοι έχετε πληροφορίες και βίντεο που μπορεί να με βοηθήσουν στην κατάθεση, να μου τα στείλετε».

@provc1ntcyu♬ original sound – 🐀🐀🐀🐀🐀

Επίσης σε άλλη ανάρτησή του, ξεσπά λέγοντας προς εκείνους που τους επιτέθηκαν απρόκλητα και τόσο άγρια «Δεν θα μείνετε ατιμώρητοι, θα μάθετε τι σημαίνει σεβασμός».

Για άλλη μία φορά, απηύθυνε έκκληση για κάθε πληροφορία ή βίντεο που θα βοηθήσει στον εντοπισμό των δραστών προσθέτοντας ότι στο κατάστημα εστίασης που είχαν βρει καταφύγιο, τα άτομα που τους επιτέθηκαν χτύπησαν και κάποιον από το προσωπικό.

Οι αντιδράσεις από τα προοδευτικά κόμματα

Αντιδράσεις είχαμε από τα προοδευτικά κόμματα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Νέα Αριστερά να εκδίδουν ανακοινώσεις καταδίκης των επιθέσεων και στήριξης στην διαφορετικότητα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε σε ανάρτηση στο Χ «Αποτροπιασμός. Ανεβάζω το βίντεο από τη χθεσινή επίθεση της μάζας εναντίον δύο τρανς ατόμων, στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης. Σας καλώ να το δείτε, για να αναλογιστούμε μαζί το μέγεθος της παρακμής, και του φασισμού και ρατσισμού που ελλοχεύουν στην κοινωνία μας. Όταν ο κυρίαρχος λαός μετατρέπεται σε όχλο δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε για το μέλλον. Ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να πάρουμε τη χώρα στα χέρια μας. Φαίνονται περισσότεροι γιατί το σκοτάδι πάντα κάνει πολύ θόρυβο. Είμαστε περισσότεροι και είμαστε στο φως».

Το γραφείο Τύπου της Νέας Αριστεράς δηλώνει πως «Η τρανσφοβία και το μίσος για οτι θεωρείται «διαφορετικό» οδηγούν στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής»

Μάλιστα ανέφερε «Οι εικόνες από τη Θεσσαλονίκη σοκάρουν: ένας όχλος επιτέθηκε σε δυο τρανς άτομα και μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η τρανσφοβία και το μίσος για οτι θεωρείται «διαφορετικό» οδηγούν στον εκφασισμό της καθημερινής ζωής. Τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη απαιτούν άμεσα μέτρα: για τη σεξουαλική εκπαίδευση στα σχολεία, για την αντιμετώπιση της νεανικής βίας, για την προστασία του δικαιώματος κάθε ατόμου να κυκλοφορεί ελεύθερα στο δημόσιο χώρο. Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εκεί κρίνεται. Στο δικαίωμα όλων στην ασφάλεια και στο σεβασμό».

Καταδικάζει το ΚΚΕ τη «χθεσινή απάνθρωπη και αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων»

Το ΚΚΕ «καταδικάζει τη χθεσινή απάνθρωπη και αποτρόπαια επίθεση σε βάρος δύο νεαρών τρανς ατόμων, από πολυπληθή ομάδα τραμπούκων στη Θεσσαλονίκη. Τέτοιες εικόνες πρέπει να γεμίζουν κάθε άνθρωπο με οργή, αλλά και με αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, να μην ξανασυμβούν στο μέλλον».

«Ο λαός και η νεολαία έχουν αποδείξει στην πράξη ότι μπορούν να χτίσουν ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που βιώνει τέτοιες αποκρουστικές ρατσιστικές επιθέσεις και διακρίσεις με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σεξουαλικότητα. Το απέδειξαν και χθες όσοι έσπευσαν να βοηθήσουν τα θύματα της επίθεσης.

Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό και την ομοφοβία, κάθε είδους διακρίσεις που βρίσκονται στο DNA του συστήματος που υπηρετεί και τροφοδοτούνται με πολλούς τρόπους από την πολιτική της. Οι ένοχοι της χθεσινής επίθεσης πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά» υπογραμμίζει σχόλιο του κόμματος.

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024