Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ιδιωτικά ΑΕΙ: Δεν κλείνει το ρήγμα παρά την ψήφιση του νόμου - «Σε 18 μήνες θα λειτουργήσει το πρώτο»

Ιδιωτικά ΑΕΙ: Δεν κλείνει το ρήγμα παρά την ψήφιση του νόμου – «Σε 18 μήνες θα λειτουργήσει το πρώτο»

«Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε στα αμφιθέατρα» λένε οι φοιτητές.

Μπορεί το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να έγινε νόμος,  με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και… συμπαραστάτη τον προερχόμενο από τους Σπαρτιάτες ανεξάρτητο βουλευτή Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, όμως η «μάχη» δεν  φαίνεται να έχει λήξει, όπως διαμηνύουν οι φοιτητές που εδώ και δύο μήνες έχουν σηκώσει το βάρος των αντιδράσεων, με καταλήψεις και συνεχή συλλαλητήρια.

Η κυβέρνηση βρέθηκε πολιτικά απομονωμένη μέσα σε μια θύελλα αντιδράσεων εκτός και εντός Βουλής, όπου σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπέλυσε πυρά κατά του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι κινείται εκτός συνταγματικής νομιμότητας, αφού παραβιάζει τις διατάξεις του άρθρου 16.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη, θεωρεί ότι «σε 18 μήνες θα λειτουργήσει το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα».

Από την αντιπολίτευση σημειώνουν ότι «αυτό το νομοθέτημα θα έχει νόημα όταν επικυρωθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας»

Στην πρώτη του συνέντευξη, μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου,  στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο κ. Πιερρακάκης, ανέφερε ότι μία από τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα είναι ο διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο, που θα αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ερωτηθείς για το θέμα της αντισυνταγματικότητας της λειτουργίας μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας, την οποία έχουν θέσει αρκετοί συνταγματολόγοι ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε: «Ακούμε με απόλυτο σεβασμό κάθε επιστημονική τοποθέτηση πάνω στο θέμα, είτε υποστηρίζει τη δική μας θέση είτε όχι. Μεταξύ των δύο τάσεων που διαμορφώθηκαν, εμείς επιλέξαμε να εμπιστευτούμε κορυφαίους καθηγητές του Συνταγματικού και του Διοικητικού Δικαίου -τον κύριο Βενιζέλο, τον κύριο Σκουρή, τον κύριο Αλιβιζάτο, τον κύριο Μανιτάκη, τον κύριο Σπυρόπουλο-, οι γνωμοδοτήσεις τον οποίων εκτείνονται από το ότι “επιτρέπεται” έως το ότι “επιβάλλεται” να ερμηνεύσουμε έτσι το Αρθρο 16 του Συντάγματος».

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης

«Σε 18 μήνες θα λειτουργήσει το πρώτο»

Πρόσθεσε δε, ότι «οι όροι αναγνώρισης δικαιωμάτων στην Ευρώπη είναι αυτοί που ισχύουν σήμερα για τα κολέγια εδώ. Αρκεί η ξένη αναγνώριση. Εμείς, λοιπόν, εδώ ερχόμαστε να βάλουμε το κυρίαρχο πρίσμα, το ελεγκτικό, της ΕΘΑΑΕ, της ανεξάρτητης Αρχής. Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερα πολλές φορές και στη Βουλή, αυτή η επίκαιρη ανάγνωση του Συντάγματος υπό το φως του Ενωσιακού Δικαίου ασφαλώς και θα κριθεί από την τρίτη εξουσία, τη δικαστική».

Και συμπλήρωσε: «οι δεκαοκτώ μήνες που μεσολαβούν μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 είναι επαρκείς ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την απόλυτα εύρυθμη λειτουργία τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι: «θα καταλάβουμε πόσο σημαντική τομή, πόσο ιστορική μεταρρύθμιση είναι για τη χώρα μας το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, μέσα σε λίγους μήνες, αν ρωτήσουμε πόσο σημαντικό ήταν για την Κύπρο αυτό που συνέβη πριν από κάποια χρόνια όταν τότε η Ελλάδα έχανε ευκαιρίες επειδή το ΠΑΣΟΚ έκανε μια από τις πρώτες κυβιστήσεις, από τις πολλές που έχει κάνει σε αυτό το θέμα».

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Μαρινάκης είπε χαρακτηριστικά πως «περάσαμε από τα λόγια στις πράξεις» και συνέχισε λέγοντας ότι ο υπουργός Παιδείας, «τρεις ημέρες στη Βουλή δεν άφησε τίποτα αναπάντητο. Ήταν συγκλονιστικό αυτό που συνέβη κοινοβουλευτικά. Δεν υπήρχε ούτε ένα επιχείρημα από την άλλη πλευρά που να έχει τη στοιχειώδη λογική».

Ερωτηθείς για την επόμενη μέρα από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Η επόμενη μέρα είναι η έναρξη της εφαρμογής με τους πιο αυστηρούς κανόνες. Αυτή τη στιγμή έχουμε 40.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Σκεφτείτε πόσοι μπορούν να επιστρέψουν και πόσες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν σε αυτά τα ιδρύματα».

Γιγαντοπανό των φοιτητών κατά τη διάρκεια του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στις 8/3

Τίποτα δεν έχει λήξει…

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και η βουλευτής της ΝΔ Άννα Ευθυμίου, στο MEGA, έχοντας από την άλλη πλευρά εκπροσώπους κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατέστησαν σαφές ότι το ρήγμα δεν έχει κλείσει.

Ο Χρήστος Γιαννούλης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως αυτό το νομοθέτημα θα έχει νόημα όταν επικυρωθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας και αναφέρθηκε στην παρέμβαση Τσίπρα. «Αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως έχουμε μια ανορθόδοξη σειρά των πραγμάτων. Η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, για πρώτη φορά, λέει την αλήθεια πως αυτό το νομοθέτημα θα έχει νόημα όταν επικυρωθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας. Δεν επιδέχεται ερμηνείας το άρθρο 16 του Συντάγματος όσον αφορά την υποχρεωτικότητα και απαγόρευση τριτοβάθμιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από το ιδιώτες και με δίδακτρα. Αυτό το Σύνταγμα είναι ο άγγελος των αδυνάμων», ανέφερε.

Ο Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος τύπου ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί με αλαζονεία να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως κάνουμε πιρουέτες».

«Είχαμε πει πως δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων μέσα από μια συνταγματική αναθεώρηση. Ο τίτλος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» πως ‘’Τώρα το ΣτΕ θα κρίνει’’ είναι ένα μείζον ζήτημα που εμείς το είχαμε θέσει. Να πάμε με συζήτηση, να φτιάξουμε μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Το ερώτημα είναι θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει το άρθρο 16 ή είναι μία εξυπηρέτηση πελατών; Η συνταγματική αναθεώρηση, απαιτεί συναινέσεις και η συναίνεση απαιτεί συζήτηση».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής ΚΚΕ, είπε χαρακτηριστικά πως «πρόκειται για ένα νόμο έκτρωμα». «Ο αγώνας των φοιτητών θα συνεχιστεί και θα καταστήσουν τον νόμο ανενεργό και στα χαρτιά. Όχι μόνο αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων θα έχουμε αλλά υποβάθμιση. Θα γίνει επιχείρηση. Είναι άδικο να λέμε πως είναι υπέρ των λαϊκών στρωμάτων. Τα εμπόδια θα αυξηθούν εκεί, και μην έχουμε αυταπάτες, και σήμερα πληρώνουμε πολλά στη δημόσια εκπαίδευση».

«Ο αγώνας μας συνεχίζεται»

«Ο αγώνας μας για σύγχρονες, ποιοτικές αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές συνεχίζεται! Το δίκιο θα νικήσει!» διαμηνύουν από την πλευρά τους οι φοιτητές. Σε ανακοίνωση του Πανελλαδικού Συντονισμού Φοιτητικών Συλλόγων, αναφέρεται:

«Οι φοιτητικοί σύλλογοι χρειάζεται άμεσα να οργανώσουν την συλλογική δράση με συζήτηση σε κάθε έτος και τμήμα, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με πανελλαδικά συντονισμένες δράσεις. Με νέες Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουμε την συνέχεια του αγώνα μας. Με νέα συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις».

Οι φοιτητές σημειώνουν ότι «το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή, όμως καταψηφίστηκε στα αμφιθέατρα! […] Γνωρίζουμε πως ο αγώνας που δίνουμε απαιτεί αντοχή και διάρκεια, έχει στόχο και προοπτική το Πανεπιστήμιο που συμβαδίζει με τις δυνατότητες της εποχής μας και τις κοινωνικές ανάγκες. Για αυτό και ο αγώνας μας δεν ξεκίνησε χθες ούτε θα τελειώσει αύριο».

Απαιτούν μεταξύ άλλων: «Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές. Να μην εφαρμοστεί ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των κυβερνήσεων. Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες των φοιτητών και των ιδρυμάτων σε καθηγητές, προσωπικό, υποδομές».

Sports in

Η Ευρωλίγκα απαξιώνει το προϊόν της

Δεν νοείται ιδιαίτερα σήμερα, να υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024