Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Βροντερό «όχι» στα ιδιωτικά ΑΕΙ: Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο - Τραυματίες φοιτητές και ρεπόρτερ

Βροντερό «όχι» στα ιδιωτικά ΑΕΙ: Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο – Τραυματίες φοιτητές και ρεπόρτερ

«Στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια και ακυρώνονται οι νόμοι», δηλώνουν οι φοιτητές και διεκδικούν σπουδές δημόσιες και δωρεάν, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.   

Κορυφώνεται ο φοιτητικός ξεσηκωμός ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη -και τελευταία- μέρα της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο,

Φοιτητές από όλες τις σχολές της χώρας -για 9η εβδομάδα- συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις τους ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου που ανοίγει το δρόμο στην ίδρυση «μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων» και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Λίγο μετά τις 11:30 ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και το πανελλαδικό συλλαλητήριο, που ήταν προγραμματισμένο για το μεσημέρι.

Πάνω από 195 φοιτητικοί σύλλογοι από όλα τα ΑΕΙ της χώρας λαμβάνουν μέρος στην πορεία που κατέληξε στη Βουλή, έχοντας μάλιστα στο πλευρό τους μαθητές, πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς, αλλά και σωματεία, εργατικά κέντρα, άλλους φορείς και συλλογικότητες.

«Στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια και ακυρώνονται οι νόμοι», δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι επαναλαμβάνοντας ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο, που το βράδυ αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ παράλληλα διεκδικούν σπουδές δημόσιες και δωρεάν, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.

Δείτε όλα όσα γίνονται στο συλλαλητήριο

21:00 Πέταξαν μπογιές στο κτίριο της Πρυτανείας

20:45 Τρεις συλλήψεις, 7 τραυματίες αστυνομικοί, 9 τραυματίες πολίτες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, έχουν προσαχθεί -14- άτομα και συνελήφθησαν -3- ενώ την υπόθεση χειρίζεται προανακριτικά η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Από τα γεγονότα τραυματίστηκαν -7- αστυνομικοί και -9- πολίτες και σημειώθηκαν φθορές σε δημόσιο εξοπλισμό των αστυνομικών δυνάμεων.

20:35 Στα Προπύλαια οι φοιτητές

20:29 Προς τα Προπύλαια κατευθύνεται η πορεία των φοιτητών

20:28 ΕΔΕ για τα επεισόδια

Σχετικά με δηλώσεις και βίντεο που αναπαράγονται στο διαδίκτυο και απεικονίζουν στιγμιότυπα από τα σημερινά επεισόδια, από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έχει διαταχθεί η διενέργεια Διοικητικής Εξέτασης.

20:25 Πλήθος κόσμου παραμένει στο Σύνταγμα

20:20 Νέο συλλαλητήριο την άλλη Πέμπτη

Μπροστά στη Βουλή πραγματοποιήθηκε το συντονιστικό των φοιτητών υπό κατάληψη και αποφασίστηκε νέο συλλαλητήριο την άλλη Πέμπτη

20:10 Σε συλλήψεις μετατράπηκαν τρεις από τις προσαγωγές που έγιναν νωρίτερα

20:00 Αστυνομικός έχασε γεμιστήρα όπλου με σφαίρες

Τον γεμιστήρα του όπλου του φαίνεται πως έχασε αστυνομικός, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία της Τατιάνας Μπόλαρη που δημοσιεύτηκαν στο πρακτορείο Eurokinissi. Είναι εμφανές από τον φωτογραφικό φακό πως ο γεμιστήρας έφερε σφαίρες. Για τον χαμένο γεμιστήρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ΕΔΕ.

19:20 Πανό φοιτητικών συλλόγων για την Ημέρα της Γυναίκας

19:15 Δεν διατρέχουν κίνδυνο οι τραυματίες

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΓΝ «Γεννηματάς»:

Οι τραυματίες ήταν όλοι άντρες, ηλικίες:

  • δυο ατομα (19) ετων
  • δυο (22) ετων
  • ενα άτομο (20) ετων
  • ενα ατομο. (21) ετων
  • δυο ατομα  (23) ετων
  • ενα ατομο (57) ετων

Υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο και εξετάσεις από νευροχειρουργούς (αιτιάσεις για τραύματα κεφαλής από θλον όργανο)

– έπεται εξέταση απο οφθαλμίατρο (δακρύρροια συνέπεια δακρυγόνων αερίων)

– κατάσταση υγείας: ελεγχόμενη,  χωρίς κίνδυνο ζωής.

Αναφέρεται/ γνωρίζεται ως συμβάν ως ακολούθως:

– συμβάν: τραυματισμός ατόμων

– 08/3/24, (17:00-18·00 hrs) μεταφέρθηκαν από χώρο κέντρου Αθηνών (σύνταγμα) με ΕΚΑΒ, οκτω (8) ατομα , και ενα (1) επιπλέον με ιδιο μεσο, σε τμημα επειγόντων νοσοκομείου «Γεννηματάς»

18:00 12 συλλήψεις, 10 τραυματίες

Σύμφωνα με πληροφορίες του in, έχουν προσαχθεί 9 φοιτητές προληπτικά και 3 κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.
Από τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί 8 φοιτητές, ένας ρεπόρτερ και ένας αστυνομικός.

17:24 Παραμένουν στο Σύνταγμα οι διαδηλωτές

Η συμμετοχή των φοιτητών στο συλλαλητήριο είναι μαζική. Παρά τα επεισόδια, που ξέσπασαν μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη, οι διαδηλωτές φέρονται αποφασισμένοι να παραμείνουν έξω από τη Βουλή μέχρι την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, αργά απόψε το βράδυ.

17:16 Σοκαριστικό βίντεο με τραυματία φοιτητή

Όπως φαίνεται σε βίντεο του in η βιαιότητα της αστυνομίας είναι τέτοια που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι ένας από τους φοιτητές που συμμετείχε στην πορεία.

«Έχουμε το δίκιο και την κοινωνία με το μέρος μας», λέει σε δηλώσεις του.

16:54 Τραυματίας ρεπόρτερ στα επεισόδια έξω από τη Βουλή

Ένας ρεπόρτερ είναι μεταξύ των τραυματιών στα επεισόδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα.

Η ένταση ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, όταν οι φοιτητές βρίσκονται μπροστά στη Βουλή.

Πέριξ του Κοινοβουλίου εκδηλώνονται μάχες σώμα με σώμα, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο αριθμός των τραυματιών έχει αυξηθεί στους οκτώ.

Έξι άτομα φέρουν τραύματα στο κεφάλι και δύο στο χέρι. Σημειώνεται ότι ο τραυματίας δημοσιογράφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

16:40 Έκλεισε ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα

16:25 Επτά τραυματίες από τα επεισόδια

Επτά άτομα έχουν τραυματιστεί από τα επεισόδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Σύνταγμα, ενώ στο σημείο βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες.

Επίσης, οι προσαγωγές έχουν αυξηθεί σε εννέα.

16:15 Φωτογραφίες και βίντεο από τα επεισόδια στο Σύνταγμα

16:00 Επεισόδια στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή

Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών με μολότοφ, χημικά και κρότου λάμψης.

Πέριξ του Κοινοβουλίου εκδηλώνονται μάχες σώμα με σώμα, ενώ υπάρχουν και τραυματισμοί φοιτητών.

Διαβάστε περισσότερα για τα επεισόδια εδώ

15:50 Με πανό έξω από τη Βουλή οι φοιτητές

Αυτήν την ώρα, τα μπλοκ των φοιτητών βρίσκονται έξω από τη Βουλή, ενώ μέσα στο Κοινοβούλιο συνεχίζεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

15:38 Περισσότερες φωτογραφίες από την πορεία

15:19 «Τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας» – Στο Σύνταγμα η πορεία των φοιτητών

Οι διαδηλώτες έφτασαν στο Σύνταγμα, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο νομοσχέδιο.

Μάλιστα, ομάδα φοιτητών ανέβηκε στο κτίριο γνωστού πολυκαταστήματος και κρέμασε πανό, στο οποίο αναγράφεται «Τα κέρδη τους ή οι σπουδές μας».

14:54 Ένταση στο συλλαλητήριο – Δακρυγόνα στην πλατεία Κλαυθμώνος

Λίγο μετά τις 15:00 σημειώθηκε ένταση στην οδό Σταδίου. Άτομα στο περιθώριο της πορείας έριξαν μολότοφ στην είσοδο ξενοδοχείου, ενώ οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Η πορεία κόπηκε στη μέση και λίγο αργότερα τα μπλοκ ενώθηκαν και πάλι, συνεχίζοντας τη διαδρομή προς τη Βουλή.

Διαβάστε περισσότερα για τα επεισόδια εδώ

14:33 Σε εξέλιξη το συλλαλητήριο για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Το φοιτητικό κίνημα, μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές, έχει πλημμυρίσει τους δρόμους της Αθήνας, με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

14:11 Ξεκίνησε η πορεία των φοιτητών προς τη Βουλή

13:58 Σε πέντε προσαγωγές έχει προχωρήσει, μέχρι στιγμής, η Αστυνομία στο συλλαλητήριο

13:44 Πάνω από 8.000 κόσμου δίνει το «παρών» στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ

13:29 Οι φοιτητές προετοιμάζονται για την πορεία προς τη Βουλή

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει το συλλαλητήριο των φοιτητών από τα Προπύλαια προς τη Βουλή, με την Πανεπιστημίου να παραμένει κλειστή και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της τροχαίας να βρίσκονται σε ισχύ.

«Θα σας σαρώσουμε», «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση», γράφουν τα πλακάτ που κρατούν οι φοιτητές.

13:13 Συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Κλαυθμώνος

Κινητοποιήσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιούνται την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος από φεμινιστικές οργανώσεις, ενώ στάση εργασίας έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

12:54 «Θέλουμε ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο»

Ο Άγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων του Πολυτεχνείου, αναφέρει λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία: «Σήμερα οι φοιτητές από όλη τη χώρα αποδεικνύουμε ότι τα νομοσχέδια καταψηφίζονται, απορρίπτονται και κρίνονται στους δρόμους του αγώνα. Η κυβέρνηση ήταν γελασμένη ήταν νόμιζε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς αντιδράσεις. Καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο».

12:42 «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα»

«Είμαστε εδώ κατά χιλιάδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να κάνουμε ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο δεν θα περάσει. Βασικό αίτημά μας είναι να αποσυρθεί εδώ και τώρα. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και να καταστρέψουν το μέλλον μας. Εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη», τονίζει στο in η Μελίνα Καστανίδου, μέλος Φοιτητικού Συλλόγου του ΕΚΠΑ.

12:30 Συνθήματα και πανό από τους φοιτητές που βρίσκονται στα Προπύλαια

«Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια… Στη μάχη της γενιάς μας θα βγούμε νικητές», γράφει το πανό που κρατούν οι φοιτητές.

12:28 Στο συλλαλητήριο φοιτητές από τη Φλώρινα

Το «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο δίνουν,μεταξύ άλλων, φοιτητές από τη Φλώρινα. «Κατεβήκαμε να διαδηλώσουμε ενάντια στο νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε δώσει μαζικό αγώνα με καταλήψεις, γενικές συνελεύσεις και διαδηλώσεις. Βρισκόμαστε εδώ για να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ψηφιστεί», δηλώνει στο in o Σταμάτης Οικονόμου από τον Φοιτητικό Σύλλογο Ψυχολογίας.

12:25 Στους δρόμους οι φοιτητές εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024