Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Apple: Και νέο μπλόκο στο Fortnite της Epic Games – Παρέμβαση Κομισιόν στην επική διαμάχη

Apple: Και νέο μπλόκο στο Fortnite της Epic Games – Παρέμβαση Κομισιόν στην επική διαμάχη

Η Apple μπλόκαρε το ηλεκτρονικό κατάστημα της Epic Games μία μέρα πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος που την υποχρεώνει να ανοίξει το οικοσύστημά της στον ανταγωνισμό.

Η Apple κλιμάκωσε την άγρια κόντρα της με την Epic Games μπλοκάροντας εκ νέου την επιστροφή του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Fortnite στο iPhone και το iPad για τους ευρωπαίους χρήστες, κίνηση που προκάλεσε την παρέμβαση της Κομισιόν για ενδεχόμενη παραβίαση του νέου Κανονισμού για τις Ψηφιακές Αγορές.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε νομική διαμάχη από το 2020, όταν η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών υποστήριξε ότι η προμήθεια του 30% που χρεώνει η Apple για αγορές μέσω του App Store παραβίαζε τους κανόνες ανταγωνισμού στις ΗΠΑ.

H Epic επιχείρησε παράλληλα να λανσάρει δικό της σύστημα πληρωμών στο iOS με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν τα προϊόντα της από το App Store.

Η εταιρεία επιχείρησε τώρα να λανσάρει δικό της κατάστημα εφαρμογών στην Ευρώπη βάσει του νέου Κανονισμού για τις Ψηφιακές Αγορές που τίθεται σε πλήρη ισχύ την Πέμπτη και υποχρεώνει την Apple να ανοίξει το κλειστό οικοσύστημά της στον ανταγωνισμό.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η ευρωπαία επίτροπος Ψηφιακών Τεχνολογιών επέβαλε στην Apple αντιμονοπωλιακό πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ (Reuters)

«Αθέτηση συμβολαίου»

Την Τετάρτη όμως η Apple μπλόκαρε τον επαγγελματικό λογαριασμό που είχε ανοίξει η Epic για να λανσάρει το δικό της κατάστημα παιχνιδιών στο iOS. Επιχείρημα ήταν ότι η Epic είχε παλαιότερα αθετήσει το συμβόλαιό της και για τον λόγο αυτό η Apple έχει δικαίωμα να τερματίσει κάθε συνεργασία.

Δεδομένου όμως ότι η Apple είναι υποχρεωμένη να επιτρέψει τα ηλεκτρονικά καταστήματα τρίτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε από την εταιρεία να εξηγήσει γιατί μπλόκαρε την Epic.

«Έχουμε ζητήσει περαιτέρω εξηγήσεις από την Apple σύμφωνα με τον Κανονισμό για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στο Reuters.

«Εξετάζουμε επίσης το κατά πόσο οι ενέργειες της Apple εγείρουν αμφιβολίες για τη συμμόρφωσή της με τον DSA (Κανονισμό για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες) και το P2B (Κανονισμό πρακτικών πλατφορμών προς επιχειρήσεις),

O DSA αφορά τα ανταγωνιστικά καταστήματα εφαρμογών ενώ ο P2B απαιτεί από τις πλατφόρμες να ενημερώνουν τις επιχειρήσεις για επικείμενη αλλαγή των όρων χρήσης ή τερματισμό λογαριασμών.

Η Apple επανάλαβε την Πέμπτη ότι είχε εξάσκησε δικαίωμα που της παραχώρησαν τα δικαστήρια.

«Η σκανδαλώδης παραβίαση εκ μέρους της Epic συμβατικών υποχρεώσεων απέναντι στην Apple οδήγησε τα δικαστήρια στην απόφαση ότι η Apple έχει δικαίωμα να αποκλείσει ‘οποιαδήποτε … οντότητα που υπάγεται στον έλεγχο της Epic Games οποιαδήποτε στιγμή και αποκλειστικά υπό  τη διακριτική ευχέρεια της Apple» δήλωσε εκπρόσωπος της Apple.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Κομισιόν επέβαλε στην Apple πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ για παραβίαση των κανόνων για τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες μουσικής, έπειτα από καταγγελία της σουηδικής Spotify.

Η Epic υποστηρίζει τώρα ότι η Apple απομακρύνει από το App Store έναν από τους μεγαλύτερους πιθανούς ανταγωνιστές της στο App Store.

«Πρόκειται για σοβαρή παράβαση του DMA και δείχνει ότι η Apple δεν έχει πρίθεση να επιτρέψει πραγματικό ανταγωνισμό στις συσκευές iOS» είπε η εταιρεία.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024