Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Η γάτα σας, σάς «μιλάει». Εσείς την κατανοείτε;

Η γάτα είναι…. πολυλογού! Κάθε στιγμή εκφράζει τον συναισθηματικό της κόσμο. Γνωρίζετε πώς και τι σάς λέει;

Η γάτα είναι ένα πλάσμα που δεν σταματά να μάς «μιλά» με τον δικό της μοναδικό τρόπο.

Η ουρά, τα αυτιά, η στάση του σώματός της, μαρτυρούν το πώς νιώθει, αλλά και τις διαθέσεις της.

Κάθε γάτα έχει τον δικό της τρόπο επικοινωνίας και τις δικές της αντιδράσεις σε διάφορες καταστάσεις

Η κατανόηση των σημάτων, και των προειδοποιήσεων που μάς δίνουν οι γάτες, μάς βοηθούν να αντιληφθούμε καλύτερα τη διάθεσή και τις ανάγκες τους

Η «γλώσσα του σώματος» των γατών αποτελεί ένα πολύτιμο μέσο επικοινωνίας μεταξύ τους, όπως και για τους ανθρώπους. Κατανοώντας τη σημασία των κινήσεων και τη συμπεριφορά τους, μπορούμε να αναπτύξουμε μια πιο στενή σχέση μαζί τους. Και να αντιληφθούμε καλύτερα τις ανάγκες τους», διευκρινίζει ο σύμβουλος – εκπαιδευτής σκύλου και γάτας, Κώστας Κονταξής.

Η ουρά της

Η ουρά μιας γάτας είναι, όπως επισημαίνει ο ειδικός, ένα από τα πιο αποκαλυπτικά στοιχεία της «γλώσσας του σώματός της». Μας δίνει πολλές πληροφορίες σχετικά με τη διάθεση και τα συναισθήματά της. Όταν μια γάτα έχει την ουρά της ψηλά, δηλαδή προς τα πάνω, συνήθως δείχνει ότι είναι χαρούμενη και φιλική. Μια ψηλά σηκωμένη ουρά μπορεί να καταδεικνύει, επίσης, αυτοπεποίθηση.

«Αντίθετα, μια ουρά που είναι χαμηλά και κουνιέται επιθετικά, μπορεί να αποδεικνύει ότι η γάτα είναι εκνευρισμένη ή ανήσυχη. Αυτή η στάση της ουράς μπορεί να δείξει ότι η γάτα είναι σε κατάσταση ετοιμότητας για αυτοάμυνα ή, ακόμη, και για επίθεση. Ειδικά αν συνοδεύεται από άλλα σημάδια επιθετικότητας, όπως σφιγμένα πόδια ή αυξημένος όγκος του σώματος», διευκρινίζει ο κ. Κονταξής.


Επιπλέον, όπως λέει, η κίνηση της ουράς μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για το πώς αισθάνεται η γάτα. Μια αργή και απαλή κίνηση της ουράς μπορεί να δείχνει ότι η γάτα είναι χαλαρή και ευχαριστημένη. Μια γρήγορη και έντονη κίνηση, όμως, μπορεί να αποδεικνύει ενθουσιασμό ή ενδιαφέρον.

«Είναι σημαντικό να είμαστε επιφυλακτικοί και να παρατηρούμε τη στάση και την κίνηση της ουράς της γάτας. Γιατί μπορεί να μάς βοηθήσει να ερμηνεύσουμε τη διάθεσή της και έτσι, να αντιδράσουμε κατάλληλα», τονίζει ο κ. Κονταξής.

Τα αυτιά της

Τα αυτιά μιας γάτας είναι, επίσης, σημαντικά, όπως υπογραμμίζει ο ειδικός, καθώς εκφράζουν τα συναισθήματά της. Αν τα αυτιά είναι στραμμένα προς τα εμπρός, και ελαφρώς προς τα πλάγια, αυτό συνήθως δείχνει ένα ενδιαφέρον ή μια καλή διάθεση. Αν, όμως, τα αυτιά είναι προς τα πίσω και επίπεδα, μπορεί να είναι ένδειξη εκνευρισμού ή φόβου.

Τα μάτια της

Σύμφωνα με τον κ. Κονταξή, τα μάτια της αποτελούν έναν σημαντικό δείκτη της διάθεσής της. Μια γάτα με φωτεινά και ευρεία μάτια, συνήθως, δείχνει ότι είναι ανοιχτή και φιλική.

Από την άλλη, ένα σκοτεινό βλέμμα μπορεί να καταδεικνύει ότι η γάτα είναι εκνευρισμένη ή φοβισμένη. Τα μάτια είναι ένδειξη και για την υγεία της. Παρατηρώντας τα μάτια της, μπορούμε να εντοπίσουμε προβλήματα, όπως οφθαλμικές λοιμώξεις ή αλλεργίες.

Η στάση του σώματός της

«Η στάση του σώματος μιας γάτας είναι ένας σημαντικός δείκτη της διάθεσής της και των προθέσεών της. Μια χαλαρή και άνετη στάση, συνήθως, δείχνει ένα χαρούμενο και ήρεμο ζώο. Μια γάτα που έχει ανοιχτά τα μάτια της, χαλαρώνει το σώμα της και αφήνει την ουρά της να κουνιέται αργά, είναι, συνήθως, σε μια ευχάριστη κατάσταση. Σε αυτήν την περίπτωση, η γάτα είναι πιθανόν να είναι έτοιμη για παιχνίδια ή, απλά, να απολαμβάνει την ηρεμία της περιοχής της», περιγράφει ο κ. Κονταξής.

Αντίθετα, όπως λέει, μια γάτα που το σώμα της είναι τεντωμένο και σε πολύ χαμηλή θέση, μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας για επίθεση ή αυτοάμυνας. Σε αυτήν την περίπτωση, η γάτα μπορεί να έχει το σώμα της τεντωμένο προς τα εμπρός, τους γοφούς χαμηλά και την ουρά της στην πλάτη. Αυτή η στάση, συνήθως, δείχνει ότι η γάτα αισθάνεται απειλή ή αναστάτωση και είναι έτοιμη να αντιδράσει, εάν νιώσει ότι πρέπει.

«Επομένως, είναι σημαντικό να παρατηρούμε τη στάση του σώματος μιας γάτας καθώς την πλησιάζουμε ή αλληλεπιδρούμε μαζί της. Γιατί μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για το πώς αισθάνεται και πώς μπορούμε να αντιδράσουμε αναλόγως. Πάντα πρέπει να σεβόμαστε τον χώρο και την άνεσή της, και να παρακολουθούμε τα σήματα που δείχνει, προσαρμόζοντας ανάλογα τη συμπεριφορά μας», υπογραμμίζει ο κ. Κονταξής.

Οι προειδοποιήσεις της γάτας

Έχει μεγάλη σημασία να είμαστε προσεκτικοί, όπως αναφέρει ο κ. Κονταξής, και να λαμβάνουμε υπόψη μας τις προειδοποιήσεις που μάς δίνουν οι γάτες, μέσω της «γλώσσας του σώματός τους». Μια γάτα που τρώει τις τρίχες της ή δαγκώνει το δέρμα της, κουνάει την ουρά της επιθετικά, ή σφίγγει τα δόντια της, μπορεί να είναι ένδειξη επίθεσης.

Πώς προσεγγίζουμε μια γάτα

«Όταν προσεγγίζουμε μια γάτα, είναι σημαντικό να το κάνουμε με προσοχή και σεβασμό προς την ανεξαρτησία της. Αρχικά, ας αφήσουμε τη γάτα να έρθει προς εμάς, αν θέλει να επικοινωνήσει. Όταν την πλησιάζουμε, ας το κάνουμε αργά και με απαλές κινήσεις. Έτσι, δείχνουμε την καλή μας πρόθεση.

Αποφύγουμε να απλώσουμε τα χέρια μας πάνω στο σώμα της, και την αφήνουμε να μας μυρίσει. Σεβόμαστε τον χώρο της και παρατηρούμε τις αντιδράσεις της. Δηλαδή, εάν θα αποσυρθεί ή θα μας δείξει ενδιαφέρον», αναφέρει ο κ. Κονταξής.

Η γάτα έχει και τα όρια της στις αγκαλιές

Όταν έχουμε αγκαλιά τη γάτα μας και τη χαϊδεύουμε, όπως λέει ο ειδικός, προσέχουμε να μην ξεπεράσουμε τα όρια της. Αν δούμε ότι θέλει να αποσυρθεί, δεν την κρατάμε αναγκαστικά. Στην περίπτωση που αρχίζει να μάς γρατζουνάει, να κουνάει άγρια την ουρά της, σημαίνει ότι έχει κουραστεί και θέλει να φύγει. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε τα όρια της.

Κάθε γάτα είναι ξεχωριστή

«Η κατανόηση των σημάτων, και των προειδοποιήσεων που μάς δίνουν οι γάτες, μάς βοηθούν να αντιληφθούμε καλύτερα τη διάθεσή και τις ανάγκες τους. Κάθε γάτα έχει τη δική της προσωπικότητα και τα δικά της σήματα. Οπότε, είναι σημαντικό να μάθουμε τον γάτο μας, και να αναγνωρίζουμε τις μοναδικές του εκφράσεις και συμπεριφορές», επισημαίνει ο κ. Κονταξής.

Κάθε γάτα έχει, σύμφωνα με τον ειδικό, τον δικό της τρόπο επικοινωνίας και τις δικές της αντιδράσεις σε διάφορες καταστάσεις. Μερικές γάτες μπορεί να είναι πιο επικοινωνιακές και να δείχνουν τις ανάγκες τους με έντονα σήματα. Άλλες, πάλι, μπορεί να είναι πιο διστακτικές ή ανεξάρτητες.

Επομένως, είναι σημαντικό να αφιερώσουμε χρόνο για να μάθουμε τη γάτα μας. Να παρατηρούμε τη συμπεριφορά της, έτσι ώστε να αντιδρούμε αναλόγως.

Κάθε γάτα, λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Κονταξή, είναι μοναδική. Έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ανάγκες. Γι’ αυτό πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε ως ξεχωριστές προσωπικότητες και να προσαρμόζουμε τη φροντίδα και τη συμπεριφορά μας, αναλόγως. Με προσοχή και αγάπη, μπορούμε να αναπτύξουμε στενή σχέση μαζί της και να την καθοδηγούμε, έτσι ώστε να έχει μια ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή.

Προσφέρουμε στη γάτα ελευθερία κινήσεων και χώρο

Σύμφωνα με τον κ. Κονταξή, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τη γάτα μας είναι, να της παρέχουμε ελευθερία και χώρο για να εκφράσει τη φύση της. Αυτό σημαίνει, να της επιτρέπουμε να εξερευνά το περιβάλλον της, να ασκείται, να κάνει τις δικές της επιλογές. Να έχει πρόσβαση σε ασφαλή μέρη για ανάπαυση και, όσο μπορούμε, να… γατοποιήσουμε τον χώρο μας. Με αυτόν τον τρόπο θα την κάνουμε ευτυχισμένη και θα της χαρίσουμε ευεξία. Παράλληλα, θα διατηρήσουμε μια ισορροπημένη σχέση μαζί της.

Ο σύμβουλος – εκπαιδευτής σκύλου και γάτας, Κώστας Κονταξής

* Ο κ. Κώστας Κονταξής είναι απόφοιτος της Pets Pro Academy, σύμβουλος και εκπαιδευτής σκύλου και γάτας. Και όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, αλλά η εκπαίδευση μου κέντρισε το ενδιαφέρον όταν γνώρισα ένα σκυλάκι που είχε αρκετά προβλήματα συμπεριφοράς». Είναι κάτοχος της ιστοσελίδας wooftrainer.gr.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024