Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
«Πιόνι της Microsoft» - Αποκαλύψεις για τη διαμάχη Μασκ - OpenAI

«Πιόνι της Microsoft» – Αποκαλύψεις για τη διαμάχη Μασκ – OpenAI

Ο κατασκευαστής του ChatGPT ισχυρίζεται ότι το αφεντικό της Tesla ήθελε την κορυφαία θέση και τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου

Στον Έλον Μασκ αντεπιτέθηκε η OpenAI, δημοσιοποιώντας μια σειρά από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δείχνουν ότι υποστήριξε το σχέδιό της να δημιουργήσει μια κερδοσκοπική οντότητα και να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια – αποφάσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο της αγωγής του επικεφαλής της Tesla κατά της νεοφυούς εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Μασκ, ο οποίος ήταν μέλος της ιδρυτικής ομάδας της OpenAI, ισχυρίστηκε στην αγωγή που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ότι η startup παραβίασε τη συμφωνία να καταστήσει τις ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη «ελεύθερα διαθέσιμες στο κοινό», σχηματίζοντας μια συμμαχία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Microsoft, η οποία έχει επενδύσει 13 δισ. δολάρια στην εταιρεία.

«Η OpenAI, Inc έχει μετατραπεί σε μια de facto θυγατρική εταιρεία κλειστού κώδικα της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο, της Microsoft», υποστηρίζει η αγωγή του Μασκ.

Ο Μασκ συγκεντρώνει χρήματα για το δικό του έργο τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία xAI

Σε μια ανάρτηση που δημοσιεύθηκε αργά την Τρίτη, τα ιδρυτικά μέλη της OpenAI, συμπεριλαμβανομένων των Σαμ Άλτμαν, Γκρεγκ  Μπρόκμαν και Ιλία Σουτσκέβερ, αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό αυτό, υποστηρίζοντας αντίθετα ότι ο Μασκ πρωτοστάτησε στις προσπάθειες για την άντληση περισσότερων χρημάτων από τους επενδυτές.

Η πρώτη ηγετική ομάδα και οι κόντρες

«Όταν ξεκίνησαν την OpenAI στα τέλη του 2015, ο Γκρεγκ και ο Σαμ είχαν αρχικά σχεδιάσει να συγκεντρώσουν 100 εκατ. δολάρια», έγραψαν, αλλά «ο Ίλον ανέφερε σε ένα email πως “πρέπει να πάμε με έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό από τα 100 εκατ. δολάρια για να μην ακούγεται απελπιστικό… Νομίζω ότι πρέπει να πούμε ότι ξεκινάμε με δέσμευση χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. δολαρίων”».

Η αρχική μη κερδοσκοπική δομή της OpenAI εμπόδιζε την ικανότητά της να αντλήσει κεφάλαια από παραδοσιακούς επενδυτές. Δεδομένου του κόστους της κατασκευής εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, αυτό αποτελούσε εμπόδιο για τη δηλωμένη αποστολή της να αναπτύξει όλο και πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη «που θα ωφελήσει όλη την ανθρωπότητα».

«Στα τέλη του 2017, εμείς και ο Έλον αποφασίσαμε ότι το επόμενο βήμα για την αποστολή ήταν να δημιουργήσουμε μια κερδοσκοπική οντότητα. Εκείνος ωστόσο ήθελε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, τον αρχικό έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου και να είναι διευθύνων σύμβουλος. Στη μέση αυτών των συζητήσεων, ο ίδιος απέκλεισε τη χρηματοδότηση», σύμφωνα με την ανάρτηση στο ιστολόγιο.

«Δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε όρους για μια κερδοσκοπική οντότητα με τον Έλον, επειδή θεωρούσαμε ότι ήταν ενάντια στην αποστολή να έχει οποιοδήποτε άτομο τον απόλυτο έλεγχο της OpenAI. Στη συνέχεια πρότεινε αντ’ αυτού τη συγχώνευσή της με την Tesla. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2018, ο Έλον μάς προώθησε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πρότεινε ότι το OpenAI θα έπρεπε να ‘προσκολληθεί στην Tesla”», έγραψαν την Τρίτη ο Άλτμαν και οι συνεργάτες του.

Η ανταλλαγή αναδεικνύει τις εντάσεις σχετικά με την κατεύθυνση της πιο περιζήτητης νεοφυούς επιχείρησης της Silicon Valley, η οποία ξεκίνησε μια έκρηξη τεχνητής νοημοσύνης με το λανσάρισμα του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022 και έκτοτε δίνει τον ρυθμό μεταξύ των ανταγωνιστών, συμπεριλαμβανομένων των Anthropic, Inflection και Google.

Η νεοφυής επιχείρηση έχει γίνει ένας εμπορικός κολοσσός με έσοδα άνω των 2 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση και έχει προσελκύσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft και μια σειρά από εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων από τότε που ξεκίνησε μια κερδοσκοπική οντότητα το 2019, εκτοξεύοντας την ιδιωτική αγορά σε αποτίμηση περίπου 80 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους Fianacial Times.

Μια αγωγή, μια έρευνα και η xAI

Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τη διακυβέρνηση και τις διασφαλίσεις στην εταιρεία παραμένουν, μετά τη δραματική εκδίωξη και επαναφορά του Άλτμαν ως διευθύνοντος συμβούλου από μέλη του διοικητικού συμβουλίου – συμπεριλαμβανομένου του Σουτσκέβερ – τον περασμένο Νοέμβριο.

Μια εσωτερική έρευνα για την αναταραχή στο διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει εξετάσει ξεχωριστά ορισμένες ενέργειες της εταιρείας και των στελεχών της κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Ο Μασκ – ο οποίος αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI τελικά το 2018 μετά από σύγκρουση με τον Άλτμαν – συγκεντρώνει χρήματα για το δικό του έργο τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία xAI.

«Είμαστε λυπημένοι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο με κάποιον που έχουμε θαυμάσει βαθιά – κάποιον που μας ενέπνευσε να στοχεύσουμε ψηλότερα, αλλά στη συνέχεια μας είπε ότι θα αποτύχουμε, ξεκίνησε μια ανταγηωνιστική προσπάθεια και στη συνέχεια μας μήνυσε όταν αρχίσαμε να κάνουμε ουσιαστική πρόοδο προς την αποστολή της OpenAI χωρίς αυτόν», έγραψε η εναπομείνασα ηγετική ομάδα.

Πηγή: OT.gr

inSports

Γιώργος Πρίντεζης: Η ώρα της επιστροφής

Η μεγάλη απόφαση του Γιώργου Πρίντεζη, δύο χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του ως μπασκετμπολίστας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024