Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η Shell καλείται να καθαρίσει τις πετρελαιοκηλίδες πριν αποχωρήσει από τη Νιγηρία

Η Shell καλείται να καθαρίσει τις πετρελαιοκηλίδες πριν αποχωρήσει από τη Νιγηρία

Η αφρικανική χώρα κινδυνεύει με μόνιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση και υψηλά κόστη για την αποξήλωση των παλιών υποδομών της Shell, προειδοποιεί έκθεση.

Η Νιγηρία πρέπει να απαιτήσει από τη Shell να αποκαταστήσει τις τεράστιες περιβαλλοντικές βλάβες από την εξόρυξη πετρελαίου πριν επιτρέψει στην εταιρεία να αποχωρήσει από τη χώρα, συνιστά έκθεση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητες πολυεθνικών εταιρειών.

Έπειτα από δεκαετίες εξορύξεων, η Shell πρόκειται να αφήσει πίσω της πετρελαιοκηλίδες στο δέλτα του ποταμού Νίγηρα και τεράστιες εκτάσεις γης που μολύνθηκαν από ακατέργαστο πετρέλαιο και δεν μπορούν πλέον να καλλιεργηθούν, μια δραματική κατάσταση για παραδοσιακές κοινότητες που βασίζονταν στη γεωργία και την αλιεία.

Kοινότητες του δέλτα απαιτούν περιβαλλοντική αποκατάσταση ή αποζημιώσεις

Η βρετανική πετρελαιοβιομηχανία, η οποία υποστηρίζει ότι οι περισσότερες διαφθορές είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς και κλοπών, πρόκειται να αποσυρθεί από τις χερσαίες επιχειρήσεις πετρελαίου και αερίου και να πουλήσει τις υποδομές της σε κοινοπραξία πέντε εταιρειών για 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πετρελαιοκηλίδα επιπλέει σε στάσιμα νερά παραποτάμου του Νίγηρα (Reuters)

Όταν ανακοίνωσε την συμφωνία τον Ιανουάριο, η Shell ανέφερε ότι η κοινοπραξία, με την ονομασία Renaissance, θα αναλάβει και την ευθύνη για τις περιβαλλοντικές βλάβες στο δέλτα του Νίγηρα.

Παρόλα αυτά η Νιγηρία κινδυνεύει με μόνιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση και υψηλά κόστη για την αποξήλωση των παλιών υποδομών, προειδοποιεί η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO, Κέντρο Έρευνας για τις Πολυεθνικές Επιχειρήσεις».

Αργό πετρέλαιο έχει μολύνει τα νερά λίμνης στην πολιτεία Μπαγέλσα (Reuters)

«Το θέμα είναι ότι η Shell αποχωρεί από τις χερσαίες επιχειρήσεις στο δέλτα και δυνητικά αφήνει έναν τεράστιο λογαριασμό [για απορρύπανση]» δήλωσε στο Reuters η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Όντρεϊ Γκόγκραν.

Ο Λάι Φατόνα, αντιπρόεδρος της εταιρείας ND Western που συμμετέχει στην κοινοπραξία Renaissance, δεν διευκρίνισε τι κονδύλια προορίζει η εταιρεία για επιχειρήσεις απορρύπανσης, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οι νομικές απαιτήσεις της Νιγηρίας θα γίνουν σεβαστές.

Εκπρόσωπος της νιγηριανής ρυθμιστικής επιττροπής πετρελαίου δήλωσε ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες αποξήλωσης υποδομών πριν λάβουν πράσινο φως για αποχώρηση.

Κάτοικοι κοιτούν εγκαταλειμμένη γεώτρηση της Shell στην πολιτεία Μπαγέλσα (Reuters)

Η νιγηριανή κυβέρνηση πάντως δεν έχει δώσει ενδείξεις ότι σκοπεύει να μπλοκάρει τη συμφωνία της Shell.

Στο μεταξύ, κοινότητες του δέλτα απαιτούν περιβαλλοντική αποκατάσταση ή αποζημιώσεις για τις εκτάσεις που καταστράφηκαν λόγω των διαρροών.

«Εξαρτόμαστε από τη γεωργία και το ψάρεμα, τώρα όμως η γη και τα ποτάμια μας έχουν καταστραφεί» είπε η Αγιμπακούρο Ουάρντερ, αγρότισσα της πολιτείας Μπαγέλσα, 61 ετών.

«Αν φύγουν χωρίς να καθαρίσουν το χώμα, πώς θα επιζήσουμε;».

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024