Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mήπως η Κίνα έχει «στερέψει» από ευφάνταστες λύσεις;

Mήπως η Κίνα έχει «στερέψει» από ευφάνταστες λύσεις;

Μυστήριο με την «Τρίτη Ολομέλεια» στην Κίνα που αναμενόταν να διεξαχθεί το φθινόπωρο του 2023

Η Κίνα δεν πραγματοποίησε τη λεγόμενη «Τρίτη Ολομέλεια» κορυφαίων στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος το φθινόπωρο του 2023 και δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία για την πολυαναμενόμενη σύνοδο.

Αυτό είναι ένα «πολύ μεγάλο θέμα», σύμφωνα με τον Stephen Roach, ανώτερο συνεργάτη στη Νομική Σχολή του Yale – ο οποίος εκτιμά πως πρόκειται για ένα σημάδι ότι η χώρα αγωνίζεται να βρει λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει τις συνεδριάσεις της «Τρίτης Ολομέλειας» για να ανακοινώσει πλήθος μεταρρυθμίσεων και να επιβεβαιώσει τον ηγετικό του ρόλο στο κόμμα, αλλά και να χαραχτούν οι μελλοντικές διαδρομές για την πορεία της χώρας, είπε ο Roach σε συνέντευξή του στο CNBC.

«Η αποτυχία να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία σε μια εποχή όπως σήμερα στην Κίνα, που αντιμετωπίζει ένα σύνολο προκλήσεων ως χώρα, νομίζω, ξέρετε, δείχνει το γεγονός ότι μπορεί να έχουν ξεμείνει από ευφάνταστες λύσεις σε δύσκολα προβλήματα», πρόσθεσε ο Roach.

Η Κίνα αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο μια σειρά ζητημάτων, κυρίως οικονομικά. Κόντρα στις προσδοκίες, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου έδωσε αγώνα για να ανακτήσει τη δυναμική της μετά την πανδημία του κορωνοϊού.

Στα σοβαρότερα προβλήματα που ταλανίζουν την κινεζική οικονομία είναι η αγορά ακινήτων της χώρας, η οποία βρίσκεται σε αναταραχή καθώς τα κατασκευαστικά έργα παραμένουν ημιτελή και οι κατασκευαστές είναι αντιμέτωποι με μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν μια οικονομική επιβράδυνση, η οποία σε συνδυασμό με τον επίμονο αποπληθωρισμό και την υποτονική χρηματιστηριακή αγορά ενέτειναν τον προβληματισμό πολλών επενδυτών για το κατά πόσο αξίζει να επενδύσουν στην οικονομία της Κίνας.

Άλλα ζητήματα περιλαμβάνουν τη γήρανση του πληθυσμού και την παραγωγικότητα της Κίνας, κατά τον Roach.

«Η Κίνα είναι μια κοινωνία που γερνάει και έχει προβλήματα παραγωγικότητας και χρειάζεται περισσότερη αύξηση της παραγωγικότητας για να αντισταθμίσει την απώλεια εργαζομένων και πώς θα το επιτύχουν;»

«Ο Σι Τζινπίνγκ μιλούσε για νέα μοντέλα και νέες πηγές παραγωγής, αλλά πρέπει να δούμε κάτι πιο συγκεκριμένο και η μη σύγκληση της τρίτης ολομέλειας για να μας δώσει αυτή την ιδιαιτερότητα νομίζω ότι δείχνει πρόβλημα», είπε ο Roach.

Τι είναι η «Τρίτη Ολομέλεια» της Κίνας;

Ενώ οι κινεζικές αρχές έχουν ανακοινώσει ορισμένα μέτρα για την ενίσχυση της χώρας τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στο επιτόκιο αναφοράς πενταετούς δανείου με το οποίο συχνά συνδέονται τα στεγαστικά δάνεια, παρατηρητές είπαν ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά εκτεταμένα.

Στις συνεδριάσεις της «Τρίτης Ολομέλειας» της Κίνας συνήθως συναντώνται ανώτερα στελέχη του κόμματος το φθινόπωρο περίπου ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ηγεσίας ή την επιβεβαίωση των σημερινών ηγετών. Ως εκ τούτου, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί συνάντηση το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Οι συνεδριάσεις της ολομέλειας ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα του πολιτικού συστήματος της Κίνας, με επτά από αυτές να λαμβάνουν χώρα συνήθως κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας της κυβερνώσας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία εκλέγεται από το Εθνικό Κογκρέσο. Κάθε συνάντηση τείνει να καλύπτει ένα συγκεκριμένο θέμα, με την τρίτη να επικεντρώνεται συνήθως σε οικονομικά ζητήματα.

Οι παρατηρητές αντλούν συχνά στοιχεία για την πιθανή πορεία που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και ποιες είναι οι προτεραιότητές της από τις συνεδριάσεις της ολομέλειας. Κατά καιρούς, οι δηλώσεις που κυκλοφόρησαν μετά τις συνεδριάσεις της ολομέλειας θεωρήθηκαν υπερβολικά ασαφείς, με έλλειψη συγκεκριμένων σχεδίων δράσης.

Οι ετήσιες κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις της Κίνας, οι οποίες καλύπτουν θέματα όπως σχέδια και στόχους κυβερνητικής πολιτικής και είναι γνωστές ως «Δύο Σύνοδοι», ξεκινούν αυτή την εβδομάδα. Οι επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν μηνύματα για οικονομική τόνωση που μπορεί να προκύψουν από τις συναντήσεις.

Σε μια κίνηση που έσπασε την παραδοσιακή κινεζική πολιτική διαδικασία, το Πεκίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο πρωθυπουργός ΛΙ Κιανγκ δεν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη φετινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024