Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αϊτή: Οι ΗΠΑ καλούν τους υπηκόους τους να φύγουν το συντομότερο δυνατόν - «Μεγάλη ανησυχία»

Αϊτή: Οι ΗΠΑ καλούν τους υπηκόους τους να φύγουν το συντομότερο δυνατόν – «Μεγάλη ανησυχία»

Οι ΗΠΑ τονίζουν την ανάγκη ν’ αναπτυχθεί διεθνής ένοπλη δύναμη στην Αϊτή για να βοηθήσει τις αρχές ν’ ανακτήσουν τον έλεγχο, και καλεί τους Αμερικανούς να φύγουν από το νησί.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε χθες Δευτέρα όσους Αμερικανούς βρίσκονται στην Αϊτή να φύγουν «το συντομότερο δυνατόν», εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας από την περασμένη εβδομάδα που εξώθησε τις αρχές να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προχθές Κυριακή, μετά την απόδραση χιλιάδων φυλακισμένων (στη φωτογραφία του Reuters/Ralph Tedy Erol, επάνω, αϊτινοί στρατιώτες παίρνουν θέσεις έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τουσέν Λουβερτύρ, στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς).

Η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη χώρα της Καραϊβικής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, τονίζοντας πως οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την ανάγκη ν’ αναπτυχθεί διεθνής ένοπλη δύναμη για να βοηθήσει τις αϊτινές δυνάμεις ν’ ανακτήσουν τον έλεγχο, σχέδιο εγκεκριμένο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την «ταχεία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπου ζουν πάνω από ένα εκατομμύριο Αϊτινοί, ανέφερε εξάλλου πως η πρεσβεία της χώρας στο Πορτ-ο-Πρενς παραμένει ανοικτή, αλλά παρέχει πολύ περιορισμένες υπηρεσίες από χθες.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι τόνισε πως η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την «ταχεία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας» και «καλεί όλα τα μέρη» να «τερματίσουν τη βία».

Κάλεσμα και της Βραζιλίας

Η διπλωματία της Βραζιλίας κάλεσε, επίσης, χθες Δευτέρα τη διεθνή κοινότητα να θέσει σε εφαρμογή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που ενέκρινε τον σχηματισμό και την ανάπτυξη διεθνούς οπλισμένης δύναμης η οποία θα υποστηρίξει την αστυνομία της Αϊτής στην προσπάθειά της ν’ αποκαταστήσει την ασφάλεια, εν μέσω ραγδαίας κλιμάκωσης της βίας πάνοπλων συμμοριών κακοποιών.

Η κατάσταση στη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου επιδεινώνεται δραματικά από την περασμένη εβδομάδα, καθώς συμμορίες εξαπολύουν συντονισμένες επιθέσεις με σκοπό να ανατρέψουν την de facto κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί, ειδικά μετά την απόδραση χιλιάδων κρατουμένων το Σαββατοκύριακο έπειτα από εφόδους κακοποιών σε φυλακές.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024