Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Χαρίτσης πάει στον Μενουδάκο για την «υπόθεση Ασημακοπούλου» - «Πώς απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα;»

Ο Χαρίτσης πάει στον Μενουδάκο για την «υπόθεση Ασημακοπούλου» – «Πώς απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα;»

Πηγές της Νέας Αριστεράς τονίζουν ότι η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ψεύδεται για τη φερόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων απόδημων Ελλήνων προς όφελός της

Την Αρχή Προστασίας Δεδομένων θα επισκεφθεί σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου, στις 10:30, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Αρχής Κωνσταντίνο Μενουδάκο, με αφορμή τη φερόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων απόδημων Ελλήνων προς όφελος της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας προστασίας των προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Πηγές της Νέας Αριστεράς τονίζουν ότι η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ψεύδεται για τη συγκεκριμένη υπόθεση και απευθύνουν ένα συγκεκριμένο ερώτημα για το «πώς απέκτησε πρόσβαση η ευρωβουλεύτρια σε αυτά τα δεδομένα» καθώς, όπως λένε, «οι εκλογικοί κατάλογοι που πράγματι παραχωρούνται στα κόμματα δεν περιλαμβάνουν στοιχεία όπως το τηλέφωνο και το email».

«Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μπορεί να βλέπουμε μόνο την επιφάνεια ενός μεγάλου σκανδάλου»

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για τη φερόμενη διαρροή στελέχη της Νέας Αριστεράς υποστηρίζουν ότι αναδεικνύεται «με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το ψηφιακό κράτος του κ. Μητσοτάκη διαμοιράζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών τα οποία είναι απόρρητα για στοχευμένες, εκλογικές και όχι μόνο, καμπάνιες».

Φέρνουν ως παράδειγμα για την επιβεβαίωση της υπόθεσης ότι όσοι απόδημοι Έλληνες εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους που γίνονταν ηλεκτρονικά στο apodimoi.gov.gr έλαβαν email από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. «Για την ηλεκτρονική εγγραφή απαραίτητη ήταν η χρήση του προσωπικού email και σειράς άλλων στοιχείων. Όσοι και όσες κατήγγειλαν ότι έλαβαν -χωρίς συναίνεση- email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, είχαν εγγραφεί ηλεκτρονικά στα εκλογικά μητρώα αποδήμων. Λίγη ώρα αφότου έλαβαν email από το ΥΠΕΣ, έλαβαν και από την κ. Ασημακοπούλου», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Πηγές της Νέας Αριστεράς υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος να έχουν σταλθεί τα email χωρίς πρότερη συναίνεση και εξαπολύουν βολές στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «αν τα στελέχη της έχουν πρόσβαση σε στοιχεία που συμπληρώνονται στο gov.gr στο πλαίσιο της «ψηφιακής επανάστασης στον δημόσιο τομέα» του επιτελικού κράτους, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι μπορεί να βλέπουμε μόνο την επιφάνεια ενός μεγάλου σκανδάλου».

«Η υπουργός κρύβεται, τι έχει να πει ο πρωθυπουργός των παρακολουθήσεων;»

Τα στελέχη της Νέας Αριστεράς στρέφονται κατά της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, που, όπως λένε, κρύβεται. «Κάτι παραπάνω από ύποπτη είναι η σιωπή της υπουργού εσωτερικών Νίκης Κεραμέως. Πώς είναι δυνατόν να έχει αποκαλυφθεί ότι τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών είναι σουρωτήρι, άρα de facto πολιτική ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών, η υπουργός να κρύβεται;», αναφέρουν.

Όσον αφορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στελέχη της Νέας Αριστεράς σχολιάζουν πως «ο πρωθυπουργός που μετέτρεψε την ΕΥΠ σε συνεργό του Predator, στη χώρα που το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και απλοί πολίτες έπεσαν θύματα παράνομης παρακολούθησης, τι έχει να πει;».

Τέλος, παραλληλίζουν την «υπόθεση Ασημακοπούλου» με ανάλογες που έχουν γνωστοποιηθεί σε άλλες χώρες, όπως αυτήν της Cambridge Analytica στις ΗΠΑ.

«Καθόλου ρητορικό δεν είναι το ερώτημα εάν μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σκάνδαλο όμοιο με αυτό που έγινε γνωστό ως Cambridge Analytica στις ΗΠΑ. Όπου προσωπικά δεδομένα πολιτών παρανόμως χρησιμοποιήθηκαν για καμπάνιες, διαφημιστικές, πολιτικές και προεκλογικές. Η παράνομη αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων από τον Ντόναλντ Τράμπ, η χειραγώγηση του εκλογικού σώματος στην περίπτωση του Brexit και σε σειρά κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής είναι μερικά από τα πρόσφατα παραδείγματα», τονίζουν καταληκτικά στελέχη της Νέας Αριστεράς.

Η έρευνα που ανακοίνωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Υπενθυμίζεται ότι χθες Δευτέρα μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και τις δεκάδες καταγγελίες απόδημων Ελλήνων η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την αποστολή email από την ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Αρχής «προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

Sports in

Με Παπανικολάου στο Game 3 ο Ολυμπιακός

Ο Κώστας Παπανικολάου θα βρίσκεται στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα ενόψει του Game 3 με τη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024