Σάββατο 27 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Συνάντηση Ρώσου διπλωμάτη με αντιπροσωπεία της Χαμάς και άλλων οργανώσεων

Ρωσία: Συνάντηση Ρώσου διπλωμάτη με αντιπροσωπεία της Χαμάς και άλλων οργανώσεων

Ο Μιχαήλ Μπογκντάνοφ ζήτησε την απελευθέρωση των ομήρων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Μούσα Αμπού Μαρζούκ, αναπληρωτή πρόεδρο του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην περιοχή της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των ομήρων κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του με τον Μούσα Αμπού Μαρζούκ, αναπληρωτή πρόεδρο του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και την αντιπροσωπεία του, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του.

«Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα αποτελέσματα της ενδοπαλαιστινιακής συνάντησης που ολοκληρώθηκε στη Μόσχα. Επιπλέον, αναφέρθηκαν στην κατάσταση στην περιοχή της ένοπλης αντιπαράθεσης Ισραήλ-Παλαιστίνης, στο πλαίσιο της οποίας η ανθρωπιστική κατάσταση συνεχίζει να επιδεινώνεται με καταστροφικό τρόπο», ανέφερε το υπουργείο. Το υπουργείο επεσήμανε ότι η Μόσχα τόνισε την ανάγκη απελευθέρωσης των αμάχων (μεταξύ των οποίων και τρεις Ρώσοι πολίτες) που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Προηγουμένως είχε αναφερθεί ότι εκπρόσωποι από διάφορα παλαιστινιακά κινήματα θα συναντηθούν στη Μόσχα από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 1-2 Μαρτίου για διαβουλεύσεις προκειμένου να ξεπεραστεί η εσωτερική διάσπαση. Η ρωσική πλευρά παρείχε χώρο για τη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων από παρατάξεις της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), συμπεριλαμβανομένου του κινήματος Φατάχ, καθώς και συμμετεχόντων από τη Χαμάς και την ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ. Συνολικά, απεσταλμένοι από περισσότερες από 10 οργανώσεις έφτασαν στη Μόσχα για τη συνάντηση.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η σημασία της «ανοικοδόμησης όσων κατέστρεψε η κατοχή και της παροχής βοήθειας στις οικογένειες των μαρτύρων, των τραυματιών και όσων υπέστησαν απώλειες σε σπίτια και βιοποριστικά μέσα».

Σημεία του κοινού ανακοινωθέντος των Παλαιστινιακών παρατάξεων και οργανώσεων

Παλαιστινιακές παρατάξεις που συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα εξέφρασαν αρχικά την ευγνωμοσύνη τους προς τη ρωσική ηγεσία για τη διοργάνωση των συναντήσεων και εκτίμησαν τη στάση της Μόσχας για την υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης, όπως αναφέρεται σε συλλογική δήλωση μετά τις συζητήσεις στη Μόσχα την Παρασκευή. Αυτό συμβαίνει καθώς ξεκίνησε την Πέμπτη μια τριήμερη διαπαλαιστινιακή συγκέντρωση, με πρωτοβουλία της Ρωσίας για τη διευκόλυνση της συναίνεσης μεταξύ των διαφόρων παλαιστινιακών παρατάξεων σχετικά με τη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι παλαιστινιακές παρατάξεις που συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Μόσχας εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή τους προς τη ρωσική ηγεσία για τη διοργάνωση των συναντήσεων και για τη θέση της υπέρ του παλαιστινιακού προβλήματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση, οι παρατάξεις συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την επίτευξη της εθνικής ενότητας, τονίζοντας ότι στόχος τους είναι να αντιμετωπίσουν τον τερματισμό του ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και να εγγυηθούν την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

«(Οι οργανώσεις συμφώνησαν) να αντιταχθούν, να σταματήσουν και να διαταράξουν τις προσπάθειες επανεγκατάστασης του λαού μας από την παλαιστινιακή γη μας, ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας ή στη Δυτική Όχθη και την αλ-Κουντς (σ.σ. Ιερουσαλήμ)», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στη δήλωση τονίζεται η ίδρυση ενός ελεύθερου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πλήρη κυριαρχία σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της αλ-Κουντς, σε ευθυγράμμιση με τα διεθνή ψηφίσματα. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις της Αντίστασης στη Γάζα, η δήλωση εξέφρασε την υποστήριξή της στον ανθεκτικό παλαιστινιακό λαό και την Αντίσταση του, ιδίως στη Γάζα, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την αλ-Κουντς. Υπογράμμισε τη σημασία της «ανοικοδόμησης όσων κατέστρεψε η κατοχή και της παροχής βοήθειας στις οικογένειες των μαρτύρων, των τραυματιών και όσων υπέστησαν απώλειες σε σπίτια και βιοποριστικά μέσα».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024