Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι ενταφιάσθηκε στο κοιμητήριο Μπορίσοφσκογιε της Μόσχας - Το αντίο της συζύγου του

Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι ενταφιάσθηκε στο κοιμητήριο Μπορίσοφσκογιε της Μόσχας – Το αντίο της συζύγου του

Χιλιάδες υποστηρικτές του Ναβάλνι συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον επικριτή του Κρεμλίνου στην εκκλησία όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία, παρά τον κίνδυνο να συλληφθούν

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενταφιάσθηκε το απόγευμα της 1ης Μαρτίου στο κοιμητήριο Μπορίσοφσκογιε της Μόσχας, όπως δήλωσε ο συνεργάτης του Ιβάν Ζντάνοφ με ανάρτησή του.

Το φέρετρο με τη σωρό του Ρώσου πολιτικού ενταφιάσθηκε υπό τους ήχους της μουσικής του τραγουδιού «My Way» του Φρανκ Σινάτρα, αλλά και της μελωδίας από την ταινία «Εξολοθρευτής 2», καθώς ήταν αγαπημένη ταινία του Ναβάλνι.

Ανάμεσα στο πλήθος των χιλιάδων, πολλοί ήταν αυτοί που κρατούσαν ανθοδέσμες, ενώ ορισμένοι φώναζαν τα συνθήματα: «Η Ρωσία θα γίνει ελεύθερη», «Όχι στον πόλεμο», «Ρωσία χωρίς τον Πούτιν», «Δεν θα συγχωρήσουμε» και «ο Πούτιν είναι ένας δολοφόνος».

Όσοι κατάφεραν να μπουν στο κοιμητήριο έριχναν μια χούφτα χώμα στον τάφο του, ενώ έξω από το νεκροταφείο χιλιάδες υποστηρικτές του περίμεναν να μπουν για να αποχαιρετίσουν τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Στη συνέχεια, οι ρωσικές αρχές, λίγα λεπτά πριν κλείσει το νεκροταφείο, επέτρεψαν στους υποστηρικτές του να μπουν μέσα για το τελευταίο αντίο.

Η μητέρα του Ναβάλνι αποχαιρετά τον γιο της στο νεκροταφείο

«Σ’ ευχαριστώ για τα 26 χρόνια απόλυτης ευτυχίας»

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του εκλιπόντος Ρώσου πολιτικού τής αντιπολίτευσης, η οποία δεν μπορούσε να παραστεί στην κηδεία, όπως και τα παιδιά τους, απέτισε φόρο τιμής στον σύζυγό της στο Χ, ευχαριστώντας τον για τα «26 χρόνια απόλυτης ευτυχίας».

«Δεν ξέρω πώς θα ζήσω χωρίς εσένα, αλλά θα προσπαθήσω να κάνω το παν ώστε εσύ εκεί ψηλά να χαίρεσαι για μένα και να είσαι υπερήφανος για μένα. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω ή όχι, αλλά θα προσπαθήσω. Οπωσδήποτε κάποτε θα συναντηθούμε. Είχα τόσες πολλές ιστορίες να σου πω που δεν στις είπα, έχω κρατήσει τόσα πολλά τραγούδια στο τηλέφωνό μου για σένα, χαζά και αστεία, γενικά για να είμαι ειλικρινής, φοβερά τραγούδια, αλλά είναι τραγούδια για μας και ήθελα τόσο πολύ να στα δώσω να τα ακούσεις. Και πράγματι θα ήθελα να σε βλέπω πως τα ακούς, γελάς και μετά με αγκαλιάζεις. Σε αγαπώ αιώνια. Αναπαύσου εν ειρήνη. Γιούλια Ναβάλναγια.

Πολλοί άνθρωποι παρευρέθηκαν στην κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι στο νεκροταφείο Μπορισόφσκιε στη Μόσχα

«Κοιμήσου ήρεμα, αδερφέ, μην ανησυχείς για τίποτα»

Ο αδερφός του Αλεξέι Ναβάλνι, Όλεγκ, αποχαιρέτισε τον αδερφό του με τα εξής λόγια: «Κοιμήσου ήρεμα, αδερφέ, μην ανησυχείς για τίποτα».

Ο Όλεγκ Ναβάλνι παρέμεινε 3,5 χρόνια στην φυλακή για την υπόθεση Yves Rocher.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση Yves Rocher περί «απάτης», για την οποία κατηγορήθηκαν τόσο ο Αλεξέι Ναβάλνι όσο και ο αδελφός του, Όλεγκ, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012, με βάση την καταγγελία του γενικού διευθυντή της εταιρείας Yves Rocher Vostok (ρωσικό παράρτημα της Yves Rocher), Μπρούνο Λεπρού.

Με βάση την προσφυγή του Λεπρού, ασκήθηκε δίωξη εναντίον των αδερφών Ναβάλνι, με την κατηγορία ότι εξαπάτησαν την εταιρεία Yves Rocher και μια άλλη επιχείρηση, επιβάλλοντάς τους την δική τους εταιρεία με υπηρεσίες logistics.

Το 2022, ο Όλεγκ Ναβάλνι, υπό την απειλή άσκησης νέων διώξεων εναντίον του, εγκατέλειψε την Ρωσία. Στις 20 Φεβρουαρίου του 2024 συμπεριλήφθη στον κατάλογο των καταζητουμένων.

Άνθρωποι περπατούν προς το νεκροταφείο – Ένα πλακάτ γράφει: Ο Ναβάλνι πέθανε

Χιλιάδες υποστηρικτές του στη νεκρώσιμη ακολουθία

Νωρίτερα, χιλιάδες υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι συγκεντρώθηκαν, για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στον επικριτή του Κρεμλίνου, στην εκκλησία στη Μόσχα στην οποία τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία, παρά τον κίνδυνο να συλληφθούν.

Η νεκροφόρα με το φέρετρο του Ναβάλνι έφτασε γύρω στις 13:50 τοπική ώρα (12:50 ώρα Ελλάδας) μπροστά στην Εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού, όπου χειροκροτήθηκε από το πλήθος, σύμφωνα με δημοσιογράφους του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Χιλιάδες Ρώσοι στο δρόμο για το νεκροταφείο, όπου ετάφη ο Αλεξέι Ναβάλνι

Κατηγορούν τον Πούτιν για τον θάνατό του

Ο επικριτής του Κρεμλίνου και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς πέθανε αιφνιδίως στις 16 Φεβρουαρίου σε ηλικία 47 ετών σε ρωσική σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική, υπό συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Οι συνεργάτες του, η χήρα του και η Δύση κατηγορούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για τον θάνατό του, κάτι το οποίο αρνείται το Κρεμλίνο.

Σχεδόν 400 άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία τις μέρες που ακολούθησαν του θανάτου του Ρώσου αντιφρονούντα, στη διάρκεια αυθόρμητων διαδηλώσεων στη μνήμη του.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας κάλυψαν ελάχιστα την κηδεία. Το πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε το γεγονός της κηδείας του Ναβάλνι, σημειώνοντας την παρουσία ξένων απεσταλμένων, συμπεριλαμβανομένων των πρεσβευτών των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας και υπενθύμισε ότι είχε φυλακιστεί με πλήθος κατηγοριών, μεταξύ των οποίων απάτη, ασέβεια προς το δικαστήριο και εξτρεμιστική δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 250 χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τον αποχαιρετισμό του Ναβάλνι στο κανάλι του στο YouTube, το οποίο είναι αποκλεισμένο στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Με Παπανικολάου στο Game 3 ο Ολυμπιακός

Ο Κώστας Παπανικολάου θα βρίσκεται στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα ενόψει του Game 3 με τη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024