Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πράκτορας της MI6 ο Ναβάλνι; - Τι απαντάει πρώην παρασημοφορημένος αξιωματούχος της CIA

Πράκτορας της MI6 ο Ναβάλνι; – Τι απαντάει πρώην παρασημοφορημένος αξιωματούχος της CIA

Πρώην διακεκριμένος αναλυτής της CIA κάνει εκτιμήσεις γύρω από την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι.

Λίγα 24ωρα μετά τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ο πρώην αρχηγός της MI6 αναρωτήθηκε: «Απλά δεν καταλαβαίνω πώς μπορείς τώρα κάποιος στη διεθνή κοινότητα, να υποστηρίζει ότι πρέπει να κάνει συμφωνία με τον Πούτιν». Είναι τυχαία δήλωση; Ίσως όχι.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Independent ο Κρίστοφερ Στιλ, πρώην επικεφαλής της MI6, υποστήριξε ότι ο θάνατος του επονομαζόμενου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι θα κάνει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν «πιο αδύναμο μακροπρόθεσμα».

Για τον -όχι και τόσο διπλωματικό- Αμερικανό πρόεδρο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι φταίει ο Πούτιν και οι «τραμπούκοι» του.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν και οι υπηρεσίες δεν έχουν ιδέα τι πραγματικά συνέβη.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν πρόκειται για δολοφονία εκείνος απάντησε: «Δεν ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη, αλλά μην αμφιβάλετε ότι ο θάνατος του Ναβάλνι ήταν συνέπεια κάτι που έκανε ο Πούτιν και οι τραμπούκοι του» δήλωσε. Το λιγότερο μια προβληματική δήλωση.

Ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματικότητα, ενώ η υπόθεση προσφέρεται για προπαγάνδα, τόσο από το Κρεμλίνο όσο και από τη Δύση. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή.

«Οι Βρετανοί βρίσκουν διέξοδο να κάνουν πράγματα που αναρωτιέται κανείς εάν είναι ενήμερη ακόμα και η CIA!»

Ωστόσο, ο πρώην αξιωματούχος της CIA και πρώην επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Εκτιμήσεων (National Intelligence Estimates) Ρέι Μακγκόβερν, εκτιμά ότι ο Ναβάλνι δεν ήταν τόσο καλός, τόσο για το ρωσικό όσο και το διεθνές δίκαιο.

Σημειώνεται ότι η NIE προετοιμάζει τις αξιολογήσεις σχετικά με πληροφορίες που σχετίζονται με ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας, για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ενώ ο Μακγκόβερν δούλευε στα estimates των αμερικανικών υπηρεσειών ήδη από την εποχή του Τζον Κέννεντι, μέχρι το 1990.

Μιλώντας σε αμερικανική διαδικτυακή εκπομπή, ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας υποστήριξε ότι ο Ναβάλνι φαίνεται να ήταν στο ενεργητικό των βρετανικών υπηρεσιών.

Τα κεντρικά της MI6 στο Λονδίνο.

Η κρυφή κάμερα που κατέγραψε τον βασικότερο συνεργάτη του Βλαντιμίρ Ασούρκοφ να κάνει συμφωνίες με έναν γνωστό πράκτορα της MI6 είναι κάποιου είδους απόδειξη, σύμφωνα με τον Μακγκόβερν.

«Αν είχαμε περισσότερα χρήματα, θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε τις ευκαιρίες μας βεβαίως. […] Λίγα χρήματα, αν κάποιος ξόδευε, δεν ξέρω, 10, 20 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να το υποστηρίξει θα βλέπαμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Και αυτό δεν είναι μεγάλο χρηματικό ποσό για άτομα που έχουν δισεκατομμύρια στο διακύβευμα» ακούγεται να λέει μεταξύ άλλων ο Ασούρκοφ.

«Μιλούσαν για το πόσα εκατομμύρια θα έπαιρνε να κάνει εκείνο ή το άλλο, είναι ξεκάθαρο» σχολιάζει ο πρώην αξιωματούχος της CIA. Ο ίδιος μάλιστα ειρωνεύεται όσους λένε ότι δεν ήταν ο Ναβάλνι στο βίντεο. «Ναι δεν ήταν ο Ναβάλνι, απλά μόνο ο στενότερός του συνεργάτης!».

Υπενθυμίζεται ότι η RAND ήδη από το 2019 έχει δημοσιεύσει έκθεση για το πως μπορεί να ανατραπεί η κυβέρνηση Πούτιν και εκ των έσω, και άνθρωποι σαν τον Ναβάλνι σίγουρα δεν διαφεύγουν των δυτικών σχεδίων.

Μπορεί να τον «έφαγαν» οι Βρετανοί;

Στη συνέχεια, όταν ρωτήθηκε ο Μακγκόβερν εάν οι Βρετανοί έχουν βάλει το χέρι τους στον θάνατο του Ναβάλνι, απάντησε καταφατικά.

Υπενθυμίζεται ότι M16 και ουκρανικές υπηρεσίες συνεργάζονται πολύ στενά και άριστα με τις ουκρανικές, όπως ανέδειξε και ρεπορτάζ των New York Times.

Άραγε όμως τι θα κέρδιζαν με αυτό οι Βρετανοί;

«Κοιτάξτε τη χρονική συγκυρία, ήταν εξαιρετική: Είναι μια μέρα πριν τη διάσκεψη του Μονάχου, αποσπά όλη τη προσοχή από τη συνέντευξη Πούτιν στον Τάκερ Κάρσλον, περίεργη αν και όχι αποδεικτική είναι η πρόσκληση στην γυναίκα του Ναβάλνι -ήδη πριν τον θάνατό του- να παρακολουθήσει τη διάσκεψη του Μονάχου. Στην οποία φυσικά της έδωσαν βήμα να μιλήσει» λέει ο Αμερικανός αναλυτής.

Ο Μακγκόβερν ερμηνεύει την ευρύτερη συμπεριφορά των Βρετανών στην Ουκρανία, οδηγώντας στα κίνητρά τους.

«Για όνομα του θεού, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε διακόψει την επίτευξη συμφωνίας το 2022» για τον πόλεμο στην Ουκρανία λέει, προσθέτοντας πως «οι Βρετανοί βρίσκουν διέξοδο να κάνουν πράγματα που αναρωτιέται κανείς εάν είναι ενήμερες ακόμα και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών».

Το αμέσως επόμενο ζήτημα βέβαια που τίθεται είναι πως έφτασε ο βρετανικός δάχτυλος τον έγκλειστο Ναβάλνι. «Εύκολα!» απαντάει ο Μακγκόβερν.

«Οι Ουκρανοί έχουν στενότατες σχέσεις με την MI6. Βρίσκονται σε όλη τη Ρωσία, μιλάνε άνετα ρωσικά, έχουν ρωσική καταγωγή. Θα ήταν πανεύκολο να φέρουν κάποιο είδος δηλητηρίου, εάν δηλητηριάστηκε ο Ναβάλνι, στα χέρια ενός πρόθυμου συνεργάσιμου συγκρατούμενου με μεγάλο χρηματικό αντίτιμο.

Συνεπώς, ο ίδιος λέει να μην αποκλειστεί αυτή η εκδοχή. Οι Βρετανοί μπορεί να είναι υπεύθυνοι, εκτιμά ο Μακγκόβερν ο οποίος τη δεκαετία του 1980 ενημέρωνε καθημερινά το πρόεδρο των ΗΠΑ (President’s Daily Brief) για απόρρητα ζητήματα.

Οι εκτιμήσεις του ήταν πολύτιμες στη CIA η οποία τον έχει βραβεύσει με το Μετάλλιο Διαμνημόνευσης (Intelligence Commendation Medal) για την ιδιαίτερα αξιέπαινη υπηρεσία του, που ξεπερνούσε κατά πολύ από αυτά που του ζητούσε η υπηρεσία του με αποτέλεσμα να συμβάλει σημαντικά στην αποστολή της CIA.

Βέβαια, ο ίδιος επέστρεψε τον έπαινο το 2006 όταν δεν συμφωνούσε με τα… βασανιστήρια που έκαναν συνάδελφοί του.

Το τι πραγματικά συνέβη ίσως πάρει αρκετό καιρό για να αποκαλυφθεί, αν και η δήλωση του Κρίστοφερ Στιλ μαρτυρά ότι ο θάνατος του Ρώσου ακτιβιστή ίσως κάποιους εξυπηρετεί.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024