Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Spiegel: Παραιτήθηκε ο Πατεράκης - Για σύγκρουση συμφερόντων κάνει λόγο το δημοσίευμα

Spiegel: Παραιτήθηκε ο Πατεράκης – Για σύγκρουση συμφερόντων κάνει λόγο το δημοσίευμα

Το ρεπορτάζ του Spiegel αφορά στον πρώην αντιπρόεδρο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιώργο Πατεράκη

«Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου μετά από έρευνα του Spiegel» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού, που αφορά στον Γιώργο Πατεράκη, στο οποίο σημειώνεται πως «το Spiegel τον είχε φέρει αντιμέτωπο με αιτιάσεις για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων».

Ειδικότερα, στην έρευνα που έκαναν από κοινού το Spiegel και το Reporters United αναφέρεται ότι «ως αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, αρμόδιος και για το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Πατεράκης ήταν παρών σε συναντήσεις Ελλήνων υπουργών με γερμανικές εταιρείες, οι οποίες εμφανίστηκαν και στο πελατολόγιο της εταιρείας του».

Ο επικεφαλής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τους πελάτες και τις δραστηριότητες του Γιώργου Πατεράκη

Σημειώνεται, πάντως, πως ο ίδιος απορρίπτει ως «πλήρως αβάσιμες» τυχόν αιτιάσεις για «υποτιθέμενες παραβιάσεις» του Κώδικα Δεοντολογίας του Επιμελητηρίου, ο οποίος κάνει διάκριση μεταξύ των συμφερόντων του ίδιου και των μελών του.

Ο Γιώργος Πατεράκης στο κέντρο της φωτογραφίας ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη (Αθήνα 9/3/2020) – Πηγή: Spiegel

Spiegel: Έφερε σε επαφή δύο υπουργοούς της κυβέρνησης ΝΔ με εταιρείες-πελάτες του

Στο άρθρο του γερμανικού περιοδικού τονίζεται πως «την περασμένη Δευτέρα, το Spiegel έστειλε για πρώτη φορά ερωτηματολόγια σε εκπροσώπους του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Ελλάδα. Το υπόβαθρο των ερευνών ήταν εσωτερικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Πατεράκης, είχε φέρει σε επαφή δύο Έλληνες υπουργούς της κυβέρνησης με εταιρείες που βρίσκονταν στο πελατολόγιο της δικής του εταιρείας συμβούλων MCI». Το δημοσίευμα προσθέτει, μάλιστα, πως επρόκειτο για δύο ταξίδια στο Βερολίνο το 2022.

Το Spiegel τονίζει το γεγονός πως ο κ. Πατεράκης απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα «υποτιθέμενες παραβιάσεις ως αβάσιμες» και ότι «πληροφορίες σχετικά με τους πελάτες της εταιρείας του MCI και τις δραστηριότητες της εταιρείας του, εμπίπτουν στην υποχρέωση του απορρήτου».

«Όσον αφορά τη δουλειά μου στο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, εξ όσων καλύτερα γνωρίζω και πιστεύω, ότι η εθελοντική μου εργασία ήταν πάντα σύμφωνη με το Καταστατικό και τον Κώδικα Δεοντολογίας του Επιμελητηρίου», ανέφερε ο κ. Πατεράκης, προσθέτοντας: «Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες μου δεν αποτελούν εμπόδιο στη συμμετοχή μου στο διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με τον νόμο και τους κανονισμούς του Επιμελητηρίου. Οι εργασίες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών εκ μέρους μου διενεργούνται πάντα σύμφωνα με τους ισχύοντες νομικούς κανονισμούς και τους κανόνες συμμόρφωσης».

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τους πελάτες και τις δραστηριότητες του Γιώργου Πατεράκη.

Sports in

Φιορεντίνα: Με αυτή την εμφάνιση θα παραταχθεί στον τελικό με τον Ολυμπιακό (pic)

Η ιταλική ομάδα μετράει αντίστροφα για τον τελικό του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024