Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάρμακο στην άνοια ένας καλός... ύπνος;

Φάρμακο στην άνοια ένας καλός… ύπνος;

Στρατηγικές για την αποκατάσταση ενός καλού ύπνου.

Ο ύπνος φαίνεται να παίζει ουσιαστικό ρόλο σε μια σειρά εγκεφαλικών λειτουργιών, όπως η μνήμη. Επομένως, ο καλός ύπνος θα μπορούσε να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην πρόληψη της άνοιας, σύμφωνα με νέες έρευνες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο ύπνος φαίνεται να λειτουργεί σαν τα… απορριμματοφόρα: Φροντίζει να εξαλείφει τα απόβλητα μεταβολισμού από τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης ορισμένων πρωτεϊνών, όπως αυτές που είναι γνωστό ότι συσσωρεύονται στον εγκέφαλο ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ.

Στη μελέτη Framingham Heart Study που αναδεικνύει το The Conversation, οι επιστήμονες παρακολούθησαν μια μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα, ήδη από τη δεκαετία του 1940, αναλύοντας τον ύπνο ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω για να δούνε ποιοι εμφάνισαν -ή όχι- άνοια. Συγκεκριμένα οι ερευνητές πήραν δεδομένα από 346 συμμετέχοντες ηλικίας 60 ετών και άνω για άλλα 17 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν χρησιμοποιώντας μια καταγραφή ύπνου -γνωστή ως πολυυπνογραφία- σε δύο περιπτώσεις, με διαφορά περίπου πέντε ετών, το 1995-1998 και ξανά το 2001-2003.

Η προοδευτική απώλεια βαθέως ύπνου με την πάροδο του χρόνου συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Πολλοί άνθρωποι εμφάνισαν μείωση στον βαθύ ύπνο με τα χρόνια, όπως είναι αναμενόμενο με τη γήρανση. Αντίθετα, ο βαθύς ύπνος σε μερικούς ανθρώπους παρέμεινε σταθερός ή ακόμη και αυξήθηκε.

Η προοδευτική απώλεια βαθέως ύπνου με την πάροδο του χρόνου συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, ανεξάρτητα από την αιτία, και ιδιαίτερα με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν ανεξάρτητα από πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου για άνοια.

Αν και τα αποτελέσματά δεν αποδεικνύουν ότι η απώλεια βαθέως ύπνου προκαλεί άνοια, υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας κινδύνου στους ηλικιωμένους. Άλλες πτυχές του ύπνου μπορεί επίσης να είναι σημαντικές, όπως η διάρκεια και η ποιότητά του.

Στρατηγικές για τη βελτίωση του βαθύ ύπνου

Γνωρίζοντας τον αντίκτυπο της έλλειψης βαθέως ύπνου στη γνωστική υγεία, ποιες στρατηγικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωσή του;

Πρώτα και κύρια, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, αξίζει να μιλήσετε με το γιατρό σας, λένε οι επιστήμονες. Πολλές διαταραχές ύπνου υποδιαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται, ιδιαίτερα μέσω συμπεριφορικών (δηλαδή μη φαρμακευτικών) προσεγγίσεων.

Η υιοθέτηση καλών συνηθειών ύπνου μπορεί να βοηθήσει, όπως το να πηγαίνετε για ύπνο και να σηκώνεστε σε σταθερές ώρες ή να αποφεύγετε το έντονο ή μπλε φως στο κρεβάτι, όπως αυτό των οθονών.

Το σκοτάδι σε ένα δωμάτιο είναι βασικός παράγοντας για έναν καλό ύπνο.

Μπορείτε επίσης να αποφύγετε την καφεΐνη, να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ, να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να είστε σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κοιμάστε σε ένα άνετο, σκοτεινό και ήσυχο περιβάλλον.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ρόλος του βαθέως ύπνου στην πρόληψη της άνοιας μένει να διερευνηθεί και να μελετηθεί. Η ενθάρρυνση του ύπνου με καλές συνήθειες τρόπου ζωής θα μπορούσε να έχει τη δυνατότητα να μας βοηθήσει να γερνάμε με πιο υγιεινό τρόπο.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024