Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η γερμανική φρεγάτα Hessen στην Ερυθρά Θάλασσα - Τις επόμενες μέρες φτάνει η «ΥΔΡΑ»

Η γερμανική φρεγάτα Hessen στην Ερυθρά Θάλασσα – Τις επόμενες μέρες φτάνει η «ΥΔΡΑ»

Μία από τις πλέον επικίνδυνες αποστολές της ΕΕ η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» παραδέχονται γερμανοί και έλληνες αξιωματούχοι

«Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, κύριε Αρχηγέ του Στόλου, κύριε Κυβερνήτα, μέλη του πληρώματος, όπως ξέρετε η κατάσταση ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν έχει επιδεινωθεί. Επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από πυραύλους, από drones, αποτελούν απειλή κατά της σταθερότητας, της ασφάλειας, αλλά και της παγκόσμιας και ειδικά της ελληνικής οικονομίας. […] Έχω εξηγήσει αναλυτικά τους λόγους που επιβάλλουν τη συμμετοχή μας και κατανοούμε όλοι ότι η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, σημαντικούς κινδύνους». Αυτά ανέφερε τη Δευτέρα λίγες ώρες πριν την αναχώρηση της φρεγάτας «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρέθηκε στο πλοίο και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις.

Ο απόπλους

Η «Ύδρα» απέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας με πρώτο σταθμό το λιμάνι της Σούδας, από την Τετάρτη θα αναχωρούσε για την Ερυθρά Θάλασσα.

Όπως παραδέχτηκε και ο Δένδιας πριν τον απόπλου της φρεγάτας από τη Σαλαμίνα, η ένταση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας επιδεινώνεται διαρκώς, με αναλυτές να υπογραμμίζουν ότι ο κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης είναι ιδιαίτερα ορατός.

Η γερμανική φρεγάτα

Στην περιοχή έχει ήδη αναπτυχθεί η γερμανική φρεγάτα Hessen, η οποία επίσης ήταν τις προηγούμενες μέρες σε αναμονή στη Σούδα, μέχρι να λάβει το πράσινο φως από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Η φρεγάτα Hessen, η οποία είναι στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», έχει ήδη πιθανότατα ζήτημα πυρομαχικών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο αμυντικής πολιτικής του CDU/ CSU στη γερμανική Βουλή. Ενώ τα «ατυχήματα» λόγω λάθους μεταξύ συμμάχων, επίσης δημιουργούν κινδύνους καθώς σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα η φρεγάτα Hessen δεν κατάφερε να αναγνωρίσει ένα – αμερικανικό πιθανότατα – UAV το οποίο παρά λίγο να καταρρίψει. Με τις εξελίξεις στο πεδίο να είναι ανησυχητικές.

Επικίνδυνη αποστολή

Γερμανοί αξιωματούχοι άλλωστε μιλούσαν εξαρχής για την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ υπογραμμίζοντας ότι είναι η πλέον επικίνδυνη ναυτική αποστολή που έχει οργανώσει η ΕΕ.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, αφήνοντας πίσω της την επιχείρηση Prosperity Guardian. Η Αθήνα εκτός από την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να ενταχθεί στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» φιλοξενεί στη Λάρισα το στρατηγείο της ευρωπαϊκής αποστολής. Ο διοικητής στο στρατηγείο της Λάρισας είναι έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο αρχιπλοίαρχος Βασίλης Γρυπάρης. ενώ ο εν πλω διοικητής είναι ιταλός.

Την έγκριση για τον απόπλου της φρεγάτας «ΥΔΡΑ», από τη Σαλαμίνα, με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα, έδωσε το ΚΥΣΕΑ σε συνεδρίαση του την περασμένη Δευτέρα, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και αν η γερμανική φρεγάτα έχει ένα από τα ισχυρότερα ραντάρ, από τα πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», ενώ το ιταλικό πλοίο χαρακτηρίζεται το καλύτερο της αποστολής, κανείς δεν μπορεί να δηλώσει ότι «κοιμάται ήσυχος» από τις χώρες που συμμετέχουν.

Η 30 ετών «ΥΔΡΑ»

Η ηλικία της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» δημιουργεί μία επιπλέον ανησυχία, καθώς το πλοίο είναι μία από τις τέσσερις φρεγάτες τύπου MEKO 200HN, ηλικίας 30 ετών.

Όπως έχει αναφερθεί αρκετές φορές η «ΥΔΡΑ» όπως και οι άλλες του ίδιου τύπου, έχουν δυνατότητες αντιαεροπορικού πολέμου, αποστολών εναντίον σκαφών επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου καθώς διαθέτουν πυροβόλο Mk.45,  αντιαεροπορικούς πυραύλους ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile), πυραύλους RGM-84 Harpoon, τορπιλοσωλήνες Mk.32 για προσβολή υποβρυχίων με τορπίλες τύπου Mk.46, δύο συστήματα Phalanx CIWS (Οπλικό Σύστημα Εγγύς Προστασίας).

Η φρεγάτα φέρει επίσης ένα ελικόπτερο Aegean Hawk.

Η «ΥΔΡΑ» αναχώρησε για την Ερυθρά Θάλασσα με τον ανώτατο αριθμό πληρώματος που φτάνει τα 200 άτομα περίπου. Στο πλήρωμα που θα βρίσκεται στη φρεγάτα θα είναι και δυνάμεις Υποβρυχίων Καταστροφών.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η «ΥΔΡΑ», στο πλαίσιο του «καθαρά αμυντικού χαρακτήρα» της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», όπως αναφέρεται και στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ αναμένεται να συμμετέχει σε αποστολές που αφορούν την συνοδεία πλοίων.

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024