Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Καμπανάκι» από το ευρωκοινοβούλιο - Η αξιοπιστία της ΕΚΤ κινδυνεύει

«Καμπανάκι» από το ευρωκοινοβούλιο – Η αξιοπιστία της ΕΚΤ κινδυνεύει

Εάν η ΕΚΤ αποτύχει να φέρει τον πληθωρισμό στο επίπεδο-στόχο εγκαίρως, κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της, επισημαίνεται σε ψήφισμα των ευρωβουλευτών

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της σχετικά με την ικανότητά της να επαναφέρει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία, επί της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ που παρουσίασε η πρόεδρος της τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν την ανησυχία τους ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη τιθασευθεί.

«Εάν η ΕΚΤ αποτύχει να φέρει τον πληθωρισμό στο επίπεδο-στόχο εγκαίρως, ενώ έχει αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης στη ζώνη του ευρώ, ιδιαίτερα για πολίτες και εταιρείες, κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της», αναφέρεται συγκεκριμένα.

Το Κοινοβούλιο «ανησυχεί βαθύτατα για τα επίμονα υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, ειδικά για τους δείκτες του πυρήνα, και τις επιζήμιες επιπτώσεις τους στην ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, επηρεάζοντας ιδιαίτερα όσους έχουν σταθερά ή περιορισμένα εισοδήματα», πρόσθεσαν, λέγοντας στην ΕΚΤ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του ποσοστού πληθωρισμού σύμφωνα με την εντολή της».

Οι καίριες παρατηρήσεις συνοψίζονται στα εξής:

  • ότι «μια τέτοια κατάσταση προκαλεί οικονομική αβεβαιότητα και αυξάνει το κόστος ζωής των πολιτών» και
  • «ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, οι οποίες συντηρούν έναν κύκλο αυξήσεων τιμών και υπονομεύουν την οικονομική σταθερότητα· σημειώνεται ότι οι ποσοτικοί στόχοι για τον πληθωρισμό πρέπει να επιτευχθούν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα»
  • καλούν την ΕΚΤ «να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παρακολούθηση και τον καθορισμό του ουδέτερου επιτοκίου».

Οι νομοθέτες ζήτησαν επίσης από την ΕΚΤ «να επανεξετάσει και να βελτιώσει θεμελιωδώς τα μοντέλα της και τον ρόλο τους στη χάραξη πολιτικής υπό το φως της χαμηλότερης απόδοσης των μοντέλων τα τελευταία χρόνια».

Η έκθεση έρχεται λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική της 7ης Μαρτίου, όπου τα επιτόκια θα παραμείνουν σχεδόν σίγουρα αμετάβλητα πριν από τη μείωση αργότερα αυτό το έτος. Οι αξιωματούχοι φαίνεται να συγκλίνουν γύρω από μια κίνηση τον Ιούνιο, αν και ορισμένοι έχουν πιέσει για νωρίτερα μέτρα.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Mε αυξημένα μέτρα ασφάλειας και σύστημα anti-drone η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι (pics)

Το in.gr βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία και καταγράφει όσα έγιναν στην Επίσημη Πρόβα για την Τελετή Αφής και όσα προγραμματίζονται για την Τελετή της Τρίτης 16 Απριλίου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024