Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ανήσυχη» η Λαγκάρντ για πληθωρισμό - «Δεν κηρύσσουμε τη νίκη... η μάχη δεν έχει τελειώσει»

«Ανήσυχη» η Λαγκάρντ για πληθωρισμό – «Δεν κηρύσσουμε τη νίκη… η μάχη δεν έχει τελειώσει»

Κανείς στην ΕΚΤ δεν αποκλείει νέα άνοδο επιτοκίων εάν αυτό καταστεί απαραίτητο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται τώρα σε ένα σημείο όπου μπορεί να σταματήσει και να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της πολιτικής σύσφιγξης που ακολούθησε όλο το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ.

«Έχουμε ήδη κάνει πολλά», δήλωσε σχετικά η Λαγκάρντ.

«Δεδομένης της ποσότητας των “πολεμοφοδίων” που έχουμε χρησιμοποιήσει, μπορούμε να παρατηρήσουμε με μεγάλη προσοχή τα δομικά στοιχεία της ζωής μας, όπως μισθούς, κέρδη, δημοσιονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις και σίγουρα τον τρόπο με τον οποίο τα “πολεμοφόδια” αυτά επηρεάζουν την οικονομική μας ζωή, ώστε να αποφασίσουμε πόσο καιρό θα πρέπει να μείνουμε εκεί και ποια απόφαση πρέπει να πάρουμε — πάνω ή κάτω».

Η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά τον περασμένο μήνα, εκτιμώντας ότι βρίσκονται τώρα σε ένα επίπεδο που θα βοηθήσει να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, εάν διατηρηθεί για αρκετό καιρό.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η άνευ προηγουμένου εκστρατεία οικονομικής σύσφιξης που ξεκίνησε η ΕΚΤ στα μέσα του 2022 επηρεάζει την οικονομία. Η παραγωγή στη ζώνη του ευρώ των 20 κρατών συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πιθανότατα θα αποφύγει την ύφεση επειδή η βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών θα οδηγήσει σε μέτρια ανάκαμψη.

Τα καλά νέα αναμένονται από το 2025

Μετά τον πληθωρισμό Οκτωβρίου που κινήθηκε στο 2,9% , τον Νοέμβριο πιθανότατα θα σημειωθεί νέα επιβράδυνση, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να αυξηθεί και πάλι βραχυπρόθεσμα λόγω στατιστικών επιπτώσεων. Προβλέπεται ότι ο στόχος της ΕΚΤ θα επιτευχθεί μόνο το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

«Η μάχη δεν έχει τελειώσει και σίγουρα δεν κηρύσσουμε τη νίκη», είπε η Λαγκάρντ σε εκδήλωση για νέους της Bundesbank στη Φρανκφούρτη την Παρασκευή, δεσμευόμενη να επαναφέρει την αύξηση των τιμών καταναλωτή στο στόχαστρο της ΕΚΤ.

Σε έναν νεότερο απολογισμό της πολιτικής της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη αποκαλύφθηκε πως οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέα άνοδο επιτοκίων εάν χρειαστεί – ακόμα κι αν αυτό δεν είναι το βασικό τους σενάριο.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ επιβεβαίωσε αυτή την άποψη την Πέμπτη, λέγοντας ότι θα ήταν «λάθος» να ξεκινήσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πολύ νωρίς. Ομοίως, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γκάμπριελ Μακλούφ δεν απέκλεισε μία ακόμα άνοδο (σ.σ. επιτοκίων) και ότι είναι «πολύ νωρίς» για να αρχίσουμε να μιλάμε για μειώσεις επιτοκίων.

Η αγορά διαφωνεί και ποντάρει σε μειώσεις επιτοκίων ακόμα και από τον ερχόμενο Απρίλιο. Για να υλοποιηθεί, αυτό θα προϋπέθετε πιθανώς μια σοβαρή ύφεση στην οικονομία της ευρωζώνης.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024