Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Αποφασιστικότητα για στήριξη της Ουκρανίας - Κανένα ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ

Μητσοτάκης: Αποφασιστικότητα για στήριξη της Ουκρανίας – Κανένα ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ

O Έλληνας πρωθυπουργός δεν το απέκλεισε κατηγορηματικά όμως ξεκαθάρισε πως για τη χώρα μας δεν υφίσταται.

Στην κρίσιμη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι έλαβε μέρος ο Έλληνας πρωθυπουργός, δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με τον πόλεμο να συνεχίζεται και την Ουκρανία να βρίσκεται σε δυσχερή θέση οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να εξετάσουν όλες τις παραμέτρους και να λάβουν αποφάσεις για το ουκρανικό ζήτημα.

Πριν την έναρξη της συνόδου οι δηλώσεις του Σλοβάκου πρωθυπουργού άναψαν «φωτιές» και έδωσαν νέο ενδιαφέρον στη σύνοδο. Ο Ρόμπερτ Φίτσο ισχυρίστηκε ότι πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία, σε διμερή βάση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «βάρβαρη»

Μετά τη διάσκεψη, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έχει με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τους ομολόγους του τονίζοντας «πως έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον, πόσω μάλλον όταν συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάσκεψη που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron για τη στήριξη της Ουκρανίας

«Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων εντός της Ουκρανίας»

Πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι επαναβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή» και εκτίμησε ότι «καταλήξαμε και σε ένα πλαίσιο το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια, με πρακτικό τρόπο, να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία».

Από εκεί και πέρα, θέλοντας να βάλει ένα «φρένο» σχετικά με όσα γράφτηκαν για τον Ρόμπερτ Φίτσο έκανε την εξής δήλωση: «Επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους, ομολόγους μου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας».

«Η συζήτηση αποπροσανατολίζει από την ουσία της προσπάθειάς μας»

Μάλιστα, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο αν τέθηκε θέμα ευρωπαϊκού στρατού και απάντησε: «Όπως σας είπα δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει και από την ουσία της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε έμπρακτα αυτή τη στιγμή την Ουκρανία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάσκεψη τόνισε:

Πως η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις. Ότι θα πρέπει να δει αυτή την πρόκληση και ως πρόκληση για την στρατηγική της αυτονομία. 

Πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί στο μέλλον και δεν είναι άλλη από τον καλύτερο συντονισμό προς όφελος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Τέλος, με δεδομένη την απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για στήριξη της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ επεσήμανε πως αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να διασφαλιστεί ότι η στήριξη αυτή θα είναι αποτελεσματική όπως και η εφαρμογή των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024