Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γρίπη των πτηνών: Ο ιός έφτασε στη ηπειρωτική Ανταρκτική, φόβοι για καταστροφή

Γρίπη των πτηνών: Ο ιός έφτασε στη ηπειρωτική Ανταρκτική, φόβοι για καταστροφή

Η «άκρως παθογόνος γρίπη των πτηνών» θα μπορούσε να διαδοθεί αστραπιαία σε πυκνές αποικίες εκατοντάδων χιλιάδων πουλιών.

Ο ιός γρίπης που έχει σκοτώσει εκατοντάδες εκατομμύρια πτηνά σε όλο τον κόσμο την τελευταία διετία ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στην ηπειρωτική Ανταρκτική και απειλεί να αποδεκατίσει τους πιγκουίνους και άλλα πουλιά της ηπείρου.

«Η ανακάλυψη δείχνει για πρώτη φορά ότι η Άκρως Παθογόνος Γρίπη των πτηνών [HPAI] έχει φτάσει στην Ανταρκτική παρά τις τεράστιες αποστάσεις και τα φυσικά εμπόδια που την χωρίζουν από άλλες ηπείρους» ανακοίνωσε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικής Έρευνας της Ισπανίας.

Η παρουσία του ιού της HPAI επιβεβαιώθηκε το Σάββατο σε δείγματα από νεκρούς ληστόγλαρους που βρέθηκαν από αργεντινούς επιστήμονες κοντά στον ερευνητικό σταθμό Primavera, ανέφερε το Συμβούλιο.

Η επίπτωση της HPAΙ στην άγρια ζωή της Ανταρκτικής θα μπορούσε να είναι τεράστια

Είχε προηγηθεί η ανίχνευσή της πτηνά και θηλαστικά που βρέθηκαν νεκρά στις Νήσυς Φώκλαντ, τη Νότια Γεωργία και άλλα νησιά που περιβάλλουν την Ανταρκτική. Εκτός από τα πουλιά, ο ιός απειλεί και τις φώκιες της περιοχής.

Εκατοντάδες χιλιάδες πτηνά μπορεί να συνωστίζοντται σε κάθε αποικία (Benoit Gineste / BMC Ecology)

«Ο ιός HPAI είναι πιθανό να εξαπλωθεί περαιτέρω στην άγρια ζωή της Ανταρκτικής και να επηρεάσει δυνητικά τα 48 είδη πτηνών και τα 26 είδη θαλάσσιων θηλαστικών που ζουν στην περιοχή» είχε προειδοποιήσει σε έκθεσή του ο οργανισμός OFFLU για την παρακολούθηση της γρίπης των πτηνών, αποτελούμενος από ειδικούς του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (WOAH).

«Η επίπτωση της HPAΙ στην άγρια ζωή της Ανταρκτικής θα μπορούσε να είναι τεράστια, καθώς οι πυκνές αποικίες που αποτελούνται ακόμα και από χιλιάδες πτερυγιόποδα (φώκιες) και εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά διευκολύνουν την μετάδοση του ιού και ενδέχεται να οδηγήσουν σε υψηλή θνησιμότητα» ανέφερε ο OFFLU.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Αρκτική, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα ο πρώτος θάνατος πολικής αρκούδας λόγω γρίπης HPAI.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024