Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε πολική αρκούδα

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε πολική αρκούδα

Η επιδημία η οποία ξεκίνησε το 2021 εκτιμάται ότι έχει σκοτώσει εκατομμύρια άγρια πτηνά και χιλιάδες θηλαστικά παγκοσμίως.

Μια πολική αρκούδα πέθανε από τη γρίπη των πτηνών καθώς ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός H5N1 εξαπλώνεται στα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη. Ο θάνατος επιβεβαιώθηκε τον Δεκέμβριο από το Τμήμα Διατήρησης Περιβάλλοντος της Αλάσκας. «Αυτό είναι το πρώτο κρούσμα πολικής αρκούδας που αναφέρθηκε», δήλωσε στο «Alaska Beacon» ο Δρ. Bob Gerlach, κρατικός κτηνίατρος της Αλάσκας.

Η αρκούδα βρέθηκε κοντά στο Utqiagvik, μια από τις βορειότερες κοινότητες της Αλάσκας, δύο χρόνια μετά την ανίχνευση του τελευταίου στελέχους στη Βόρεια Αμερική. Ο Gerlach δήλωσε ότι είναι πιθανό η αρκούδα να έτρωγε κουφάρια μολυσμένων πτηνών.

Οι πολικές αρκούδες στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης

Οι πολικές αρκούδες κατατάσσονται στην κατηγορία «ευάλωτες» στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), κυρίως λόγω του λιωσίματος των πάγων.

Ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός

Όπως σημειώνει ο Guardian, Είναι πιθανόν να έχουν πεθάνει περισσότερες πολικές αρκούδες χωρίς να έχουν εντοπιστεί καθώς τείνουν να ζουν σε απομακρυσμένα μέρη με λίγους ανθρώπους, δήλωσε ο Gerlach.

Η επιδημία του H5N1 – που ξεκίνησε το 2021 – εκτιμάται ότι έχει σκοτώσει εκατομμύρια άγρια πτηνά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, χιλιάδες θηλαστικά έχουν επίσης πεθάνει από τον ιό, συμπεριλαμβανομένων μαύρων και καφέ αρκούδων.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός θα μπορούσε να επιφέρει «μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές της σύγχρονης εποχής» εάν φτάσει στους απομακρυσμένους πληθυσμούς των πιγκουίνων.

Τα οικοσυστήματα στις πολικές περιοχές είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη γρίπη των πτηνών επειδή περιέχουν πολλά ζώα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο και τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ σε παρόμοιους ιούς. Είναι επίσης από τα μέρη που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική κρίση.

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024