Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάπνισμα: H Νέα Ζηλανδία παίρνει πίσω την πρώτη παγκοσμίως απόφαση απαγόρευσης

Κάπνισμα: H Νέα Ζηλανδία παίρνει πίσω την πρώτη παγκοσμίως απόφαση απαγόρευσης

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Νέας Ζηλανδίας επιβεβαίωσε ότι η κατάργηση του επίμαχου νόμου θα γίνει την Τρίτη με επείγοντα χαρακτήρα

Η Νέα Ζηλανδία θα καταργήσει την Τρίτη τον πρώτο παγκοσμίως νόμο που απαγορεύει τις πωλήσεις καπνού για τις μελλοντικές γενιές, όπως ανακοίνωση η κυβέρνηση της χώρας, παρόλο που ερευνητές και ακτιβιστές προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να πεθάνουν άνθρωποι ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης.

Οι αυστηρότεροι κανόνες κατά του καπνίσματος στον κόσμο, οι οποίοι επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο, θα απαγόρευαν τις πωλήσεις σε όσους γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009, θα περιόριζαν την περιεκτικότητα σε νικοτίνη στα προϊόντα καπνού και θα μείωναν τον αριθμό των λιανοπωλητών καπνού κατά περισσότερο από 90%.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού που εξελέγη τον Οκτώβριο επιβεβαίωσε ότι η κατάργηση του πιο πάνω νόμου θα γίνει την Τρίτη επειγόντως, επιτρέποντάς της να καταργήσει το νόμο χωρίς να υπάρξει δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με τα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδια.

«Διαφορετική προσέγγιση»

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Κέισι Κοστέλο είπε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού δεσμεύτηκε να μειώσει το κάπνισμα, αλλά υιοθέτησε μια διαφορετική ρυθμιστική προσέγγιση για να αποθαρρύνει τη συνήθεια και να μειώσει τη βλάβη που αυτό προκαλεί.

«Σύντομα θα λάβω ένα πακέτο μέτρων στο υπουργικό συμβούλιο για να αυξήσω τα διαθέσιμα εργαλεία για να βοηθήσω τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα», είπε ο Κοστέλο, προσθέτοντας ότι οι κανονισμοί για το άτμισμα θα γίνουν επίσης αυστηρότεροι για να αποτρέψουν τους νέους από τη χρήση του.

Η απόφαση, η οποία επικρίθηκε έντονα για τον πιθανό αντίκτυπό της στα αποτελέσματα της υγείας των πολιτών της Νέας Ζηλανδίας, δημιουργεί επιπρόσθετους φόβους για ακόμα μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στους πληθυσμούς των Μαορί και Πασιφίκα, που χαρακτηρίζονται από υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος.

Το επίμαχο μέτρο της νέας κυβέρνησης της χώρας αγνοεί τα μέτρα που υποστηρίζονται σθεναρά από τους ηγέτες των Μαορί και θα διατηρήσει τις ανισότητες στην υγεία, δήλωσε η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Οτάγκο Τζάνετ Χουκ.

«Μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές και μελέτες μοντέλων δείχνουν ότι η νομοθεσία θα είχε αυξήσει γρήγορα τα ποσοστά διακοπής του καπνίσματος  και θα δυσκόλευε πολύ τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα», δήλωσε ο Χουκ, συνδιευθυντής μιας ομάδας που μελετά τρόπους μείωσης του καπνίσματος.

Πηγή: ΟΤ.gr

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024