Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κως: Ένας 50χρονος Γερμανός έμεινε στη φυλακή πάνω δύο μήνες λόγω συνωνυμίας

Κως: Ένας 50χρονος Γερμανός έμεινε στη φυλακή πάνω δύο μήνες λόγω συνωνυμίας

Σε δύο εβδομάδες θα εξεταστεί το αίτημά του για αποζημίωση λόγω άδικης προσωρινής του κράτησης σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών

Απίστευτη υπόθεση άδικης φυλάκισης αποκαλύφθηκε στην Κω, όπου ένας 50χρονος Γερμανός παρέμεινε για 69 μέρες έγκλειστος στη φυλακή λόγω απλής συνωνυμίας.

Ο 50χρονος, μετά την αθώωσή του για διακίνηση ναρκωτικών για την οποία κατηγορήθηκε, κατέθεσε αίτημα για αποζημίωση λόγω άδικης κράτησης.

Ο 50χρονος άνδρας αθωώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο καθώς αποδείχτηκε κατά την ακροαματική διαδικασία ότι είχε συλληφθεί και κρατηθεί λόγω συνωνυμίας

Συγκεκριμένα, ζητεί από το δικαστήριο να προσδιοριστεί το ποσό της αποζημίωσης σε 50 ευρώ ημερησίως, εξαιτίας ιδίως της ασυγχώρητης αμέλειας που επέδειξαν οι ελληνικές διωκτικές αρχές και της ευάλωτης κατάστασής του λόγω αστεγίας.

Η υπόθεση θα εξεταστεί ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου στις 11 Μαρτίου 2024.

Με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, ο 50χρονος αθωώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 2023 από την κατηγορία της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών δεδομένου ότι αποδείχθηκε κατά την επ’ ακροατηρίω διαδικασία ότι είχε συλληφθεί και κρατηθεί λόγω απλής συνωνυμίας.

Διαμαρτυρόταν εξαρχής

Στις 18 Ιουνίου 2023 συνελήφθη και κρατήθηκε δυνάμει εντάλματος συλλήψεως, το οποίο είχε εκδοθεί στο όνομα συνονόματού του αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή της συλλήψεώς του διαμαρτυρόταν, αλλά λόγω αδυναμίας επικοινωνίας στην ελληνική γλώσσα και ελλείψεως συνηγόρου υπερασπίσεως δεν είχε μπορέσει να διατυπώσει εγγράφως ότι οι ελληνικές διωκτικές αρχές είχαν συλλάβει το λάθος άτομο.

Ο 50χρονος καταγγέλλει ότι κανένας δεν παρατήρησε ούτε ασχολήθηκε με την ασυμφωνία στα δύο επώνυμα, το δικό του και του πραγματικού δράστη

Ειδικότερα, το ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Κω εξεδόθη χωρίς άλλα στοιχεία ταυτότητας, πλην του ονοματεπωνύμου, καθώς ο κατηγορούμενος τυγχάνει αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Το επώνυμό του μάλιστα είναι αρκετά σύνηθες στην Γερμανία. Τονίζει ωστόσο ότι το δικό του επώνυμο γράφεται με δύο FF και δύο ΝΝ, ενώ ο πραγματικός κατηγορούμενος φέρεται στην δικογραφία με όμοιο όνομα αλλά με ένα από καθένα εκ των γραμμάτων αυτών.

Ο 50χρονος καταγγέλλει ότι κανένας δεν παρατήρησε ούτε ασχολήθηκε με τις ως άνω ασυμφωνίες, παρά τις διαμαρτυρίες του. Πλέον διαθέτει όμως το στοιχείο που αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας την αθωότητά του.

Πρόκειται για το απόσπασμα του βιβλίου κινήσεως πελατών του ξενοδοχείου το οποίο του χορήγησε έπειτα από έρευνα μάρτυς του κατηγορητηρίου και από το απόσπασμα αυτό προκύπτει ξεκάθαρα ότι στη δικογραφία αναφέρεται έτος γεννήσεως το 1984, ενώ το δικό του έτος γεννήσεως είναι το 1974.

Ως συνέπεια των διαδοχικών λαθών και παραλείψεων των ελληνικών διωκτικών αρχών παρέμεινε αδίκως κρατούμενος επί συνολικά 69 ημέρες, ήτοι από τη σύλληψή του στις 18 Ιουνίου 2023 έως την αποφυλάκισή του στις 25 Αυγούστου 2023.

Το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου τον έκρινε ειδικότερα αθώο για την κατηγορία ότι στο Τιγκάκι Κω, μεταξύ 23 Ιουλίου 2007 και 01 Σεπτεμβρίου 2007, έδωσε εν γνώσει του εντολή για αποστολή από την Αθήνα στο νησί δέματος που περιείχε ναρκωτικά.

Συγκεκριμένα, ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης βάρους 7 γραμμαρίων, η οποία ήταν επιμερισμένη σε δύο νάιλον συσκευασίες βάρους 1,8 γραμμαρίων και 5,2 γραμμαρίων.

Sports in

Κασσελάκης στο TikTok: Η δίαιτα, το «welcome to Leros» και η ερώτηση για τη… Φάρλι

Στο βίντεο, ο Στέφανος Κασσελάκης περιγράφει με χιούμορ τις χαρές αλλά και τα «ζόρια» της «ναυτικής» περιοδείας του, ενώ στέλνει και τα μηνύματά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024